"Naposledy zamávejme Clintonovým, Albrightové i Havlovi." Europoslanec Zahradil narovinu říká, co vše se může stát po nástupu Trumpa

13.11.2016 10:40

ROZHOVOR „S nástupem Donalda Trumpa se nestane nic až tak dramatického, i když zejména evropská levice začala nad touto volbou hystericky kvílet,“ uvedl jeden z nejzkušenějších českých europoslanců Jan Zahradil (ODS). Ten se neobává v souvislosti se změnou v Bílém domě ani zhoršení bezpečnostní situace ve světě. „Jediná skutečná snaha oslabit NATO přišla zatím z Bruselu, a to s návrhem na zřízení evropské armády. Od Trumpa jsme pouze slyšeli o zvýšení příspěvku do společné kasy. Což je logické, nemůžeme očekávat, že záruku naší bezpečnosti bude donekonečna financovat někdo jiný,“ ještě dodává.

"Naposledy zamávejme Clintonovým, Albrightové i Havlovi." Europoslanec Zahradil narovinu říká, co vše se může stát po nástupu Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Změní se opravdu celý svět v základech po vítězství Donalda Trumpa, jak se nyní můžeme dočíst v řadě renomovaných médií? Jste podobného názoru? A dá se vůbec předpokládat, co lze po nástupu do úřadu od nového amerického prezidenta očekávat? A v čem se bude jeho vládnutí nejvíce lišit od toho, kdyby vyhrála Hillary Clintonová?

Možná by neuškodilo méně podléhat emocím na sociálních sítích. Samozřejmě se s nástupem Donalda Trumpa nestane nic až tak dramatického. Jaké konkrétní kroky od nového prezidenta můžeme očekávat, uvidíme ve chvíli, kdy budeme znát jeho vládní tým. Od nové administrativy očekávám obecně více realismu a pragmatismu a méně idealismu a ideologie. Je dobré si znovu uvědomit, že byl zvolen prezident USA. Nikoliv prezident ČR, Ukrajiny nebo Sýrie. Proto bude dělat především to, co považuje za prospěšné pro svou zemi a její občany.

Od mnoha politiků včetně těch českých můžeme nyní slyšet, že Trump bude oslabovat NATO a soustředí se hlavně na řešení svých domácích problémů. Vzrůstají tedy obavy, že Evropa zůstane sama a těžko bude čelit dominantnímu Rusku. Mají tyto obavy reálný základ?

Jediná skutečná snaha oslabit NATO přišla zatím z Bruselu s návrhem na zřízení evropské armády. A jediné, co jsme zatím od Trumpa slyšeli, byl požadavek na zvýšení příspěvku do společné kasy od evropských států. Což je logické a budeme to muset udělat každopádně, protože členství v NATO dává smysl a nemůžeme očekávat, že záruku naší bezpečnosti bude donekonečna financovat někdo jiný.

Jaký přístup vlastně zaujalo vedení EU vůči nově zvolenému americkému prezidentovi? Je jejich postoj pragmatický anebo mají navrch obavy a odtažitý přístup? Připravovali se vůbec lídři EU i na tuto alternativu? Jaké první kroky lze od vrcholové reprezentace EU vůči USA očekávat?

Evropská unie je samozřejmě ve své většině ve vleku kultury "politické korektnosti", s níž je Trumpův styl v přímém rozporu. Zejména evropská levice proto začala poněkud hystericky kvílet nad touto volbou. Věřím ale, že zdravý rozum a chladná hlava převládne. Možná by si měli vzít příklad z prezidenta Obamy, který se s Trumpem sešel a řekl, že bude chtít udělat všechno proto, aby novému prezidentovi pomohl uspět. To je jednání státníka. Já jsem především zvědav na nový Trumpův tým, zejména na ministra zahraničí.

Jak se bude vůbec podle vás stavět Donald Trump k válečným konfliktům, které „zdědil“ po svém předchůdci Obamovi? Co na základě jeho dosavadních výroků lze například čekat ve vztahu k Sýrii, Ukrajině či Afghánistánu?

Nepouštěl bych se do žádných razantních předpovědí. Zcela nepochybně bude vše hodnoceno prizmatem amerických národních zájmů. Opakuji: asi můžeme čekat méně "internacionalismu", více takzvané reálpolitiky.   

V moderní historii se občas stávalo, že úspěšní prezidenti USA následně „strhli“ řadu světových politiků, kteří se jimi inspirovali. V šedesátých letech to byl J. F. Kennedy, v osmdesátých letech pak Ronald Reagan … Může se něco podobného očekávat i od Donalda Trumpa?

V Evropě můžeme již dnes pozorovat politické síly, které se staví proti převládajícímu "hlavnímu proudu", proti politické korektnosti, všemožným kolektivním nárokům, nadnárodní byrokracii. Trump je toho všeho zatím asi nejviditelnějším symbolem. Ano, myslím, že politické paradigma se posouvá a mění v celé euroatlantické civilizaci. Devadesátá léta jsou definitivně pryč. V reakci na Trumpovo zvolení jsem napsal na facebook: naposledy zamávejme manželům Clintonovým, Madeleine Albrightové, ale i Václavu Havlovi. 

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Trump vsadil na agresivní populismus, jeho tajemník pro EU Tomáš Prouza byl ještě ostřejší. Podle něho se nenávist a populismus stává účinným programem i za oceánem. Co k tomu říci? Bylo diplomatické takto hovořit vůči našemu potencionálnímu západnímu partnerovi?

Zbytečně silná slova od českého premiéra. Pokud jde o státního úředníka Prouzu, měl by úplně mlčet. Je to od něj stejně nevhodné, jako některé výroky prezidentova mluvčího Ovčáčka. Ten je za ně ovšem kritizován, Prouzovi jeho politikaření nepochopitelně prochází.  

Naopak prezident měl opět naprosto odlišný názor od českého premiéra. Nedávno uvedl na veřejnosti, že by v Bílém domě spíše uvítal Donalda Trumpa než Hillary Clintonovou. A i nyní tuto změnu ve Washingtonu ve svých vystoupeních otevřeně vítá. Myslíte si, že tento nový přístup naší hlavy státu by mohl mít vliv na zlepšení česko-amerických vztahů, které nejsou v současné době zrovna optimální?

Ve vší úctě, nevěřím, že zrovna v těchto hektických dnech vnímá Donald Trump a lidé okolo něj, co zrovna říká český prezident. Mají spoustu jiné práce. Ale nezapomínejme, že nový prezident USA má jistý vztah k naší zemi - tři z jeho dětí jsou "poloviční" Češi, dokonce mluví česky. Věřím, že se to v budoucnu zúročí. Třeba i při novém obsazování diplomatické reprezentace USA v ČR, k němuž nepochybně dojde.

Vztah evropských zemí s USA je také posuzován připravovanou obchodní dohodou TTIP.  Ta je některými kritizována proto, že prý v ní USA příliš prosazují své zájmy na úkor Evropy. Co se podle vás bude dít v tomto vyjednávání po nástupu Donalda Trumpa? Je TTIP mrtvá, jak někteří již teď prorokují?

To je jedna z věcí, která mě zneklidňuje. TTIP je pro ČR výhodná, neboť nabízí lepší obchodní a investiční podmínky než dosavadní bilaterální dohoda mezi ČR a USA z devadesátých let. Pokud nebude dojednána, bude to škoda. Hodně tady fungovaly emoce, málo racionální přístup. Kritika TTIP, která zaznívala leckde po Evropě, byla mnohdy úplně nesmyslná, vedená doslova pavědeckými argumenty a vyslovenými nepravdami. Nicméně rozumím tomu, že pro Donalda Trumpa bude jednou z priorit ochrana domácího trhu a pracovních míst, proto je možné, že americký přístup k TTIP se nyní změní. 

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…