Nepřítel Zemana udeřil: Jsem šťastný, že jsme v EU. Je byrokratická a socialistická, ale lepší, než nechat těm pohrobkům z Prognostického ústavu volnou ruku

12.07.2017 8:21

ROZHOVOR „Není to volba mezi tím, kdo nás okrade.“ Volím mezi nekontrolovatelnou mafií drancující ČR a vládou práva.“ Aktivista Ziggy Horváth vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč je důležité naše členství v Evropské unii. Popsal také své zkušenosti se senátorem a hejtmanem Zlínského kraje Jiřím Čunkem. „Nedávno mi říkal: ‚Jestli někdo z těch, které jsem si vzal k sobě, začne krást, tak ho zabiju.‘ Řekl to samozřejmě s úsměvem a s nadsázkou, přesto bych nechtěl být v kůži těch, kdo selžou. Ani za milion. A prezident? Myslím, že je ho na postávání u pomníků za zvuku fanfár škoda.“

 Nepřítel Zemana udeřil: Jsem šťastný, že jsme v EU. Je byrokratická a socialistická, ale lepší, než nechat těm pohrobkům z Prognostického ústavu volnou ruku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Aktivista a písničkář Ziggy Horváth pokládá ve Zlíně dotaz prezidentovi

O tom, kdo by byl podle vás nejlepší prezident, jsme spolu mluvili loni v červnu. Říkal jste, že Zdena Mašínová. Ta se z pochopitelných důvodů mezi jmény neobjeví, ale nových kandidátů přibývá. Už jste si mezi nimi vybral? A pak například podle agentury Median by ve druhém kole teď zvítězil akademik Drahoš…

Média se tváří, že máme tři kandidáty. Já si myslím, že máme minimálně čtyři. Mě zaujal doktor Marek Hilšer, který demonstroval proti Rusákům na Ukrajině, což je mi velmi blízké. Navíc je mu lehce přes čtyřicet, a dá se tak předpokládat, že si nejde do politiky léčit staré mindráky, ale ovlivňovat nejen naši, ale i svou budoucnost. Jak to dopadá v opačném případě, s úděsem sledujeme už pohříchu dlouho.

V prvním kole budu jistě volit svobodně. Ve druhém je pak důležité podpořit přijatelnějšího finalistu. Pokud bude hrozit, že se na Hrad dostane Zeman či podobná politická stvůra, pak nastává právě tato situace.  

Váš nesouhlas s názory prezidenta Zemana je známý a říkáte nejen to, že nás táhne na Východ. Mimochodem, prezident Zeman na Žofínském fóru zmínil i toto přirovnání: „Nacházím jisté podobnosti mezi pojmem omezené suverenity, kterou razil Leonid Iljič Brežněv, a pojmem sdílené suverenity, který razí Evropská unie. V čem nesouhlasím s pojmem sdílené suverenity. Chápu, že jsme-li součástí většího celku, v tomto případě celku EU, musíme v mnoha případech sdílet společné názory a praktikovat společná opatření. Ale implementace těchto opatření by měla být konsenzuální, a nikoliv silová,“ sdělil jasně. Do jaké míry podle vás ohrožuje EU naši suverenitu?

Miloš Zeman velmi rád manipuluje a v tomto případě tak činí zcela vědomě. Jakou možnost volby nám dával Brežněv? Jakou možnost ovlivňovat svůj vlastní osud, jsme měli obsazeni sedmdesátitisícovou ruskou armádou, která nám přispěchala v roce 1968 vyměnit svou vládu za lepší a poslušnější? Jakou jsme měli šanci u voleb, ve kterých měli podle ústavy za každé situace vedoucí úlohu komunisti? Do Evropského parlamentu si sami volíme své představitele, a koho tam pošleme, ten za nás kope. A ztráta suverenity? Ano, čeští kmotři a tuneláři ztrácejí v mnohém ohledu řadou rozhodnutí EU suverenitu, se kterou rozkrádají naši malou zemi zcela beztrestně. Copak by si naše policie dovolila stíhat tuneláře Babiše? To musel přijít OLAF, aby ho a jemu podobné ukázal na denním světle. Vemte si, kdo nejvíce používá slovo suverenita? Je to člověk, který amnestoval největší tuneláře éry 90. let. Václav Klaus je největší bojovník za suverenitu České republiky. Ale je suverenita, o které tito lidé hovoří, suverenitou České republiky, tedy každého z nás, nebo suverenitou tunelářů a lumpů, kterým EU vidí do karet? Jsem šťastný, že jsme v Evropské unii. Je hodně byrokratická a na můj vkus socialistická, ale rozhodně lepší, než nechat těm postkomunistickým pohrobkům Prognostického ústavu a jejich kmotrům volnou ruku. Skutečně nesdílím s Václavem Klausem pocit, že potřebujeme „více Kožených“.

Víte, ta vaše úvaha by se dala přeložit i tak, že než abychom si republiku rozkradli sami, ať jsme raději v EU, protože na nás alespoň trochu dohlédne, i když to není úplně podle našeho gusta. Promiňte, ale tím šmahem odsuzujete i lidi, kteří za sebou nemají žádné průšvihy a mají jednoznačný koncept, jak vést Českou republiku i bez Evropské unie a kteří vědí, jak se bez ní obejít? A možná ani nic rozkrádat nechtějí…

EU je společenství, v němž jsou největšími tahouny vyspělé západní demokracie. Tou jsme byli do příchodu Hitlera a Stalina i my. Zapomeňme na propagandu Kremlu a vraťme se k našim. Vyspělé západní demokracie jsou pro mne zárukou zlepšování stavu celé EU, tedy i zemí postižených ruskou nadvládou a genocidou morálky. Není to volba mezi tím, kdo nás okrade.

Trochu to tak vypadalo…

Ne. Volím mezi nekontrolovatelnou mafií drancující ČR a vládou práva. Přáním každého z nás by mělo být, aby tu platila pravidla, která společně prosazují demokratické země, a těm se rád podřídím. Volím mezi EU a suverenitou zla.    

Dám další argument, a co skutečnost, že z nás dělají montovny? EU nám sice dává dotace, ale odliv peněz na dividendách zahraničních firem je neuvěřitelný. Tak k čemu je nám to, že můžeme pracovat v montovnách za pár peněz, když zisky jdou jinam? Pravda, ale obec si může vzít třeba dotaci na cyklostezku, na bazén nebo na rozhlednu v lese či na rovině…

Tady se nabízí otázka, proč naše firmy nevyužívají levné práce na západ od nás? Kdo to zavinil? Co jsme mohli po čtyřiceti letech komunistického tmářství nabídnout světu a jaké byly naše šance? Dražili jsme naprosto vyjedený krám se zaostalými technologiemi v neodvratném ekonomickém kolapsu. Můžeme být rádi za každého zahraničního investora, který vytvoří nová místa na trhu práce. Jasným příkladem je tradiční česká automobilka Škoda. Ta se ocitla v rukou zahraničních majitelů. Podívejte se, jaké tam lidé mají platy a jak firma táhne celou naši ekonomiku nahoru. Buďme šťastní, že i když jsme prokaučovali příležitost vrátit se do Evropy jako rovnocenní partneři, můžeme pracovat na tom, abychom jimi jednou opět byli. Myslím, že nás v tomto směru bere Evropa dost vážně. Rostou zde úspěšní a respektovaní podnikatelé expandující dobývající trhy, o které logicky usilují i západní firmy.     

Když jsme u těch podnikatelů, a co Andrej Babiš, jeho firmy, tedy jeho bývalé firmy, kvetou a lidé jsou spokojení, dokonce i odboráři, v předvolebních průzkumech vede „o parník“… K čemu to povede?

Myslíte Andreje Babiše, který byl v korupčním systému, kde „všetci kradnů“, tím nejúspěšnějším dravcem? Jak dlouho se nechají naši voliči opájet koblihami tohoto bezcitného lumpa? Snad už konečně zjistí, že je to nenažraný miliardář, který se nezastaví před ničím.

A co ČSSD? Co říkáte změně volebního lídra?

Tak Zaorálek umí rozhodně více mávat rukama a vyvolávat emoce než Bohuslav Sobotka. Jestli to ale na české voliče stačí, uvidíme už brzy.  Přál bych všem demokratickým stranám, aby měly po volbách dostatek sil postavit se tandemu Zeman – Babiš. 

Pravice neoslňuje. Značné problémy podle průzkumů má i spojení lidovci a Starostové, kterým může činit problém dostat se přes hranici 10 % pro vstup do sněmovny. Valně na tom není ani TOP 09. V pásmu 9 až 11 % se pohybuje i ODS. Co dělají špatně a jak si vyberete vy?

Jako písničkář aktivně podporuji kandidáty řady demokratických stran. Na severní Moravě i u nás ve Zlíně TOP 09, v Brně ODS Petra Fialu, na severu Čech pak ve stejném dresu dnešního poslance Radima Holečka. Co se týče mého hlasu v podzimních parlamentních volbách, myslím, že bude patřit lidovcům se Starosty. Věřím, že hranici deseti procent hravě překonají. V krajských volbách jsem všemožně doporučoval a podporoval Jiřího Čunka.

Když jste zmínil senátora Čunka, jaké s ním máte zkušenosti? Zaznělo už i to, že by byl dobrým kandidátem na prezidenta.

Jura Čunek je lidový a přímočarý. Všichni jsme před lety mohli sledovat paniku ve „vládním mariáši“, když se v něm, vynesen voličskými hlasy, nečekaně objevil někdo „nevhodný“. Nesnáší lidi, kteří kradou. Nedávno mi říkal: „Jestli někdo z těch, které jsem si vzal k sobě, začne krást, tak ho zabiju.“ Řekl to samozřejmě s úsměvem a s nadsázkou, přesto bych nechtěl být v kůži těch, kdo selžou. Ani za milion. A prezident? Myslím, že je ho na postávání u pomníků za zvuku fanfár škoda. Na kraji má spoustu užitečnější práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…