„Rakušan, to je jen...“ Co STAN skrývá? Petr Holec ze zákulisí

22.03.2022 7:50 | Analýza

KONTEXT PETRA HOLCE Rakušan s Gazdíkem jsou jen nádeníci, sděluje k fungování vládního hnutí STAN komentátor Petr Holec, kterého zaujala nová kauza odměny pro europoslance Stanislava Polčáka za služby starostům v okolí Vrbětic. „STAN je byznysová parta bez jasné politické ideologie a Polčák patří mezi ‚hotové muže‘, jak se říká v podsvětí. Ať má zrovna ve straně oficiálně jakoukoli funkci, patří mezi ty, co posvěcují klíčové věci. A stejně tak Michalik, důležitý mecenáš strany a stále i místopředseda,“ píše Holec pro ParlamentníListy.cz právě o Rakušanovi, ale i o někdejším adeptu na ministra Michalikovi. A je toho mnohem víc.

„Rakušan, to je jen...“ Co STAN skrývá? Petr Holec ze zákulisí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled do vládních koaličních řad

Europoslanec Polčák mínil inkasovat skoro 8 milionů za prosazení odškodnění obyvatel Vrbětic a okolí. Po veřejném tlaku se odměny nakonec vzdal. Co to vypovídá o politikovi a právníkovi Polčákovi? Jde o jeho jediný exces v politice?

Polčák je spíš politický podnikatel než politik, takový nenápadný zákulisní bača, co si nikdy nenechá ujít jedinou korunu. Před časem se radši uklidil do štědře honorovaného stínu europarlamentu, domácí politiku ale bačuje dál. A teď prostě zkusil bačovat i Vrbětice, to je přesně on. Moderně se tomu říká monetizovat svůj politický vliv a málokdo je v tom větší machr než právě Polčák. A že má fakt celostátní přesah! V minulosti kádrově řešil i pražské veřejné firmy, ty pro změnu s podnikatelem a někdejším mecenášem STAN Michalem Redlem, jenž býval blízkým spolupracovníkem Radovana Krejčíře. I Redla stíhala policie, na rozdíl od Krejčíře ale nakonec od soudu utekl díky „papírům na hlavu“, které ho částečně zbavily svéprávnosti. Polčák tehdy kvůli tomu znovu nekandidoval na místopředsedu STAN, dopřál si oficiální detox. Krejčíř je přece jen formát. Vloni už se ale zase cítil dostatečně čistý, aby se do vedení strany vrátil. Připomíná tzv. oběhové hospodářství.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Půl milionu uprchlíků. A nám snížili rozpočet.“ Policista Červenka o skutečném fungování sboru

12:44 „Půl milionu uprchlíků. A nám snížili rozpočet.“ Policista Červenka o skutečném fungování sboru

Při hlubokém podstavu policistů se vytlouká klín klínem. Po oznámení na linku 158 uplynou i desítky …