„Stíhačky F-16 pro Ukrajinu? Jen gesto.“ Problém s výcvikem. Český poslanec ví více

24.08.2023 21:50 | Rozhovor

„Ukrajině chybí ze všeho nejvíce protivzdušná obrana, lidské zdroje, munice, ale i letectvo.“ Poslanec Radovan Vích (SPD) podotýká, že se jedná o dlouhou frontovou linii a plochu stejně velkou jako bylo Československo. „Budou rádi, pokud budou schopni letouny F-16 základně ovládat,“ podotkl k plánovanému výcviku pilotů.

„Stíhačky F-16 pro Ukrajinu? Jen gesto.“ Problém s výcvikem. Český poslanec ví více
Foto: Repro twitter
Popisek: Zničený most na Krym

Problematiku obchodování s vojenským materiálem rozebírala moderátorka Jana Bobošíková. Údajně zjistila i to, že vojenský materiál by snad mohl být i následně rozprodáván dost zvláštním způsobem. Je to jasná dezinformace, nebo ne?

Na tomto serveru se to běžně děje. Navíc ty ceny jsou podobné, jako v kamenných army shopech. Je tedy evidentní, že to není dezinformace, ale že se tyto věci běžně dějí.

Jaký je aktuální stav s dodávkami klíčových zbraní na Ukrajinu? Stále Washington ještě otálí s dodáním stíhaček F-16? Nizozemsko a Dánsko každopádně už dostalo povolení od Spojených států, že je mohou poskytnout. Je to průlom?

O žádný průlom se nejedná. Je to pouze gesto. Nejdříve je potřeba vycvičit piloty, kteří mají jazykovou bariéru. Takže výcvik pilotů, až budou umět komunikovat anglicky, odhaduji v ideálním případě na minimálně půl roku a déle.

Může rozhodnutí znamenat zásadní zvrat v konfliktu?

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí
Nikoliv. Ukrajině chybí ze všeho nejvíce protivzdušná obrana, lidské zdroje, munice, ale i letectvo. Jedná se o dlouhou frontovou linii a plochu stejně velkou jako bylo Československo. Budou rádi, pokud budou schopni letouny F-16 základně ovládat.

Podle CNN prosakují informace, že samotný kurz pilotů bude veden v Dánsku a Rumunsku s pomocí Nizozemí, Belgie, Kanady, Lucemburska, Norska, Polska, Portugalska, Švédska a Spojeného království. Je to tak složité?

Je potřeba poměrně hodně instruktorů a navíc nelze oslabit vlastní letectva o instruktory. Je to běh na dlouhou trať a jenom teorie a simulátory zaberou podstatnou část výcviku a co teprve lety s instruktory, používání munice atd. Ano, není to jednoduché.

Co si obecně myslíte o našem způsobu vyzbrojování například ve srovnání s tím, jak ke hrozbám přistupuje Polsko? Porovnáte způsob vyzbrojování Česka a Polska?

Polsko má jiné a dlouhodobě neblahé zkušenosti s Ruskem. Navíc má moře, sousedí s Běloruskem a oblast Kaliningradu nemá s Ruskem vyřešenou vůbec. Polsko je také mnohonásobně větší než Česká republika, modernizuje průběžně a nikoliv skokově. Proto tak masivně zbrojí. U nás je situace jiná.

Z aktuálních dat vyplývá, že české vládě věří historicky nejnižší počet našich občanů a Poslanecké sněmovně dokonce ještě méně respondentů. Jak se to mohlo stát podle Vás? 

Protože má za svou prioritu podporu Ukrajiny a Ukrajinců a nikoliv občany České republiky. Ceny energií a inflace dopadají tvrdě na naše občany a firmy, tří set miliardové státní schodky, 100 miliard korun jako výzbroj, munice a podpora pro Ukrajinu, a přitom státní dluh 3 bilióny korun. To je vysvědčení a důvody, proč vládě Petra Fialy zcela věří pouhá 2 % a spíše věří pouhých 23 % občanů, a ostatní jí již nevěří. To tu ještě nikdy nebylo. Ale dělají si to sami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Slibem neublížíš, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekamilenka , 25.08.2023 8:15:32
Zelenina si občas, když se nudí ve svém bunkru a nejde vše jak by mělo, vyrazí na okružní cestu s tou svojí Natašou a nechá se hostit, ložíruje v prezidentských apartmánech, žere si na recepcích, dělá mu dobře, když se na něj usmívají a plácají ho po ramenou. Ale pak ....skutek utek. Podívejte se na něj, jak je vyžranej, vypracovanej z posilovny a roste mu pupek. No, neberte to. Zatímco ti ostatní Ukáčka trpí v zákopech, trhají je děla. Nevadí, jemu se daří dobře.!!!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…