"Uprchlíci, nikdo vás sem nezval." S tímto Zemanovým výrokem souhlasím, ale jinak kontroverze a radikální názory, říká Babišův poslanec

16.08.2015 8:50

POLOČAS MILOŠE ZEMANA Dobrý prezident by měl být podle poslance Martina Kolovratníka (ANO 2011) odborníkem na „velká témata“. „Věřím, že se objeví kandidáti, kteří se dokáží vyjadřovat k makroekonomickým věcem,“ uvedl také Kolovratník. Sám se netají svou kritikou vůči současnému prezidentovi. Vadí mu hlavně to, že „polarizuje společnost“ a otáčí kormidlo na Východ. Zároveň ale připouští, že například s názory prezidenta Miloše Zemana na euro, souhlasí.

"Uprchlíci, nikdo vás sem nezval." S tímto Zemanovým výrokem souhlasím, ale jinak kontroverze a radikální názory, říká Babišův poslanec
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Je dobře, že se prezidentem stal zrovna Zeman a ne Karel Schwarzenberg?

Dobře to není a v tomto názoru jsem konzistentní. Nepatřil jsem mezi voliče Miloše Zemana, měl jsem jiné preference a od začátku jsem byl přesvědčen, že nebude nejlepším kandidátem. Jeho kroky a styl, jakým se chopil funkce, mě jen přesvědčil o tom, že jsem měl pravdu. Jeho kroky vnímám negativně. Prohlašuje, že by chtěl lidi spojovat a být nadstranický, ale přitom jednoznačně společnost rozděluje až polarizuje.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Vadí vám tedy nejvíc rozdělení společnosti nebo jeho politika vůči Rusku, Číně?

Má řadu kontroverzních až radikálních názorů, ale abych byl korektní, s některými souhlasím. Například s názorem na zavedení eura. Nedávno se také vyjádřil k imigrantům, když řekl: „Nikdo vás sem nezval“ a to, že jsou ekonomičtí uprchlíci. S tím také souhlasím. Vztah k Číně nebo dodržování lidských práv, návštěva v Rusku, to jsou ale kroky pro mě naprosto nepřijatelné. Dalším příkladem je debata o článku Ferdinanda Peroutky a Zemanovo až jakoby komické a trapné trvání na svém.   

Ještě, než se zastavíme u některých konkrétních výroků, v čem by se změnil život v České republice, pokud by v čele státu stál Karel Schwarzenberg?

Je velkým otazníkem, při vší úctě, zda by funkci zvládal ze zdravotního hlediska. Věk už se na něm hodně podepisuje a z hlediska výkonnosti v Poslanecké sněmovně je potřeba říci, že se účastní jednání poměrně málo. Pokud bychom byli optimisté a věřili, že by zdravotně pozici zvládal, pak by se zahraničně - politické směřování republiky odehrávalo v duchu tradic a názorů Václava Havla a to je to, čemu rozumím a s čím souzním, tedy jednoznačné přihlášení k lidským právům a prozápadní orientace. Ještě před nástupem Miloše Zemana byla Česká republika brána jako jeden z hlavních hybatelů a bojovníků za lidská práva, ať už ve vztahu k Tibetu, Dalajlámovi nebo Kubě. Bohužel, tohle kormidlo prezident Zeman otáčí opačným směrem. Schwarzenberg by směr držel.   

Jistě si pamatujeme prezidentovo rozhlasové vystoupení v souvislosti s Pussy Riot. Zeman se hájil, že šlo o citace. S odstupem doby: Pomohlo toto extempore prezidentovi, nebo si jím uškodil?

Možná i další příznivce získal. Myslím si, že je těžký pragmatik, slova použil záměrně a každé vyjádření má dobře promyšlené. Byl to pragmatický a chladnokrevný kalkul a opět mířil na posílení jádra svých příznivců. Taková forma je obzvlášť u prezidenta pro mě nepřijatelná, zavání populismem a oslovením nejnižších lidských pudů. Sprostá slova do úst prezidenta nikdy a nikde nepatří. 

Pokud jde o Zemanovu popularitu, utrpěla jak po ,,lánském puči,“ tak po zmíněném vulgárním vystoupení. Později se začala zvedat, což je i současný trend. Každopádně zakotvuje se někde lehce nad padesát procent. Za Havla i Klause měl prezident zpravidla vyšší podporu. O čem to svědčí?

Svědčí to o tom, co jsem říkal před chvílí, a o tom, že můj názor je pravdivý. Styl, kterým vykonává prezident Zeman svou funkci, není ideální a popularita to dosvědčuje. Má méně příznivců než jeho předchůdci.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, někteří novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může?

Komunikace je obousměrná. Sám jsem novinářem byl, takže vím, že pokud jsou novináři profesionální, musí jít osobní empatie, vlastní názory a ambice stranou. Každý novinář by měl být nezávislý a nestranný. Samozřejmě zcela jiná disciplína je komentář, pak bychom se ale bavili o komentátorech. První impuls k tomuto trendu dal Miloš Zeman při inauguračním projevu. Už v prvních minutách se negativně vymezil proti novinářské obci. Myslím si, že to je nejhorší možný způsob, jak vztah uchopit, protože novináři jsou prostředníky mezi politikem a veřejností. Komunikace musí být ze strany politika maximálně otevřená vůči všem a nikdy ne negativní.

Vede se debata o kompetencích. Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Obecně by k nějakým úpravám dojít mělo. Byl bych ale v rozhodování zdrženlivý, protože by bylo velmi špatné měnit legislativu včetně ústavy kvůli jednomu prezidentovi. Připomenu příklady, proč debata začala, a to nejmenování profesorů, přes nesouhlas vlády odcestoval, atd…Debata by měla být hluboká a důkladná, ať trvá déle a klidně, ať je vedená do konce volebního období. Měla by být také vedena jinou optikou. Díky tomu, že máme prezidenta zvoleného všemi občany, tomu odpovídá posun v kompetencích. Tím, že došlo ke změně při volbě prezidenta, mělo dojít i k úpravě kompetencí. 

Komu podle Vás prezident v českém stranickém systému nyní fandí?

Je to vidět z jeho vystoupení i nominací. Každý si dovodí, která strana a jaká skupina lidí mu při volbách pomáhala. Osobně vidím podporu lidem, kteří mají blízko ke Straně práv občanů a vůči „protisobotkovskému“ křídlu.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu?

Připomenu jednu z pozitivních věcí, které u prezidenta vnímám, a to je spoluúčast na legislativě a exekutivě. Dvakrát navštívil Poslaneckou sněmovnu, jedná o státním rozpočtu a o jeho naladění. Má význam, že se do těchto debat zapojuje a je aktivní. Určitě od něj nečekám, že by byl více diplomatický nebo politicky smířlivější, spíš bude pokračovat svým stylem.

Myslíte si, že bude prezident Zeman znovu kandidovat? A má šanci? Napadají Vás jména protikandidátů?

Určitě jeho rozhodování ovlivní zdravotní stav. Pokud mu síly dovolí, určitě by rád mandát opakoval. A šance na úspěch? To musí zhodnotit voliči a možná trochu napovídá jeho popularita. Velmi zajímavá jména se objevila už v předchozí volbě, například profesor Švejnar a věřím, že se osobnosti tohoto typu o volbu přihlásí. Věřím, že se objeví kandidáti, kteří se dokáží vyjadřovat k makroekonomickým věcem. Jsou oblasti, které ovlivňují celou Českou republiku, jako naše pozice v EU, vztah k euru, orientace v průmyslu, velké dopravní stavby typu vysokorychlostní železnice. To jsou témata, která může ovlivnit svou politikou právě prezident. Aby tohle mohl dělat dobře, měl by být znalcem na velká témata. To znamená na makroekonomii a hospodářství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…