„Vyměňte vládu, než vláda vymění občany.“ Vitásková a ještě drsnější plán na ceny elektřiny. Rána za ranou

12.06.2022 19:53 | Rozhovor

ROZHOVOR „Zastropovat ceny energií. Určit indikativní ceny energií. Řádně zdanit zisky energetických firem. Levně vyrobenou elektřinu u nás doma ponechat pro naše spotřebitele a teprve přebytek prodat na burzu či obchodníkům. Vystoupit z emisních povolenek. Důrazně přehodnotit přistoupení ke Green Dealu. Zajistit zemní plyn za přijatelné ceny, to je na bázi dlouhodobých kontraktů od producentů, nikoliv celé řady překupníků. Ponechat si podzemní zásobníky zemního plynu na území ČR ve státních hmotných rezervách alespoň z 60 %. Souběžně se věnovat novým technologiím,“ radí Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu, kandidátka na prezidentku.

„Vyměňte vládu, než vláda vymění občany.“ Vitásková a ještě drsnější plán na ceny elektřiny. Rána za ranou
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

V přehledu z výběrového řízení na cenu elektrické energie pro rok 2023 (viz obrázek níže) pro jeden dům z bytového družstva navrhované roční navýšení ceny je dost velké, pohybující se od 2 milionů 637 tisíc do 3 milionů 216 tisíc. Kam až tento cenový nárůst může vystoupat?
 
Růst cen energie je v nynější době nepredikovatelný. Ve své podstatě jde o vyvolanou energetickou krizi, která vede k chudobě, bídě, nezaměstnanosti. V České republice největší výrobce elektřiny, polostátní ČEZ (cca 70 % akcií je v majetku státu), vyrábí elektřinu velmi levně, pak ji prodává na burzu do Lipska a obchodníkům. Spotřebitel v České republice pak nakupuje elektřinu vyrobenou u nás doma za násobky ceny, než by mohl. ČEZ opět připravuje zvýšení cen elektřiny, což již ohlásil. Stát přitom odsouhlasil managementu desítky milionů korun odměn. Tomu obyčejný občan již nemůže rozumět, i kdyby se snažil.
 
Co s tím lidé mohou dělat?
 
Vládu si lidé volí proto, aby hájila jejich zájmy a nepřiváděla občany do bídy a firmy do bankrotu. Není přijatelné, aby předsedkyně Parlamentu Pekarová uvedla, že „tu nejsou pro lidi“. Taková vláda by v normálních demokratických zemích musela rezignovat. Takže co s tím mohou lidé dělat? Nenechat si to líbit, požadovat rezignaci vlády, úřednickou vládu a předčasné volby. Poslanci, senátoři, prezident mlčí, přičemž situace nejen s cenou energií, ale následnou nezaměstnaností povede k občanským nepokojům. Je nutné vyměnit vládu dříve, než vláda vymění občany…
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…