168 hodin sra*ek. Fridrichová, Wollnere a vůbec celá ČT... Dali jsme prostor kometě na poli mediálních analýz

12.05.2019 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Co znamená pojem médium? Něco, co je akorát, uprostřed, mezi… Například médium steak nebo médium víno. Pojem médium je chápán jako zprostředkování, v našem případě informací, tedy artiklu cennějšího než zlato. ČT nezprostředkovává, nesděluje, ale snaží se sama realitu měnit, protože to prostě její redaktoři vzali tak nějak do vlastních rukou. Na to nepotřebuju zákon, Radu a všechny ty rádoby etické a kodexové parafernálie. ČT tedy není médiem, spíše hybridním cenzurním úřadem a je mimo jakékoli rozumové chápání. Kvalifikovaný odhad: odtrženost ČT od reality je již na hezkých 99,7 procenta,“ vyjádřil se zostra mediální analytik Jiří Fencl.

168 hodin sra*ek. Fridrichová, Wollnere a vůbec celá ČT... Dali jsme prostor kometě na poli mediálních analýz
Foto: Archiv JF
Popisek: Jiří Fencl, mediální analytik

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12365 lidí
Podle předsedy petičního výboru Senátu Jiřího Drahoše existují oprávněné obavy o nezávislost veřejnoprávních médií a zejména v poslední době zesilují tlaky snažící se ovlivňovat a omezovat činnost médií veřejné služby. Máte při znalosti mediálního prostředí stejný názor?
 
Zcela s ním souhlasím. Dokonce si myslím, že nezávislost těchto médií je již zničena. Za těch třicet let, a zejména od TV krize z přelomu let 2000 a 2001, byl České televizi, která patří nám všem a ne jejím pracovníkům, vyoperován životně důležitý orgán. Tím je kontrolní mechanismus. Politici se ČT báli a mnozí ještě bojí, a tak jí raději nadbíhají a žerou jí nastolovaná témata a nechtějí jí dělat problémy, protože poslancování bez zodpovědné práce pro občany je zkrátka bezva lehároš. Například dnes Kavky ječí, že si ministr vlády dovolil odvolat člověka z vedení podřízené veřejné instituce. Dělají divnost z toho, že si dovolil použít svých zákonných pravomocí a nahrazují policii a justici, protože o vině či nevině toho člověka prostě vědí víc. Ale je to ministr, kdo má zodpovědnost a povinnost jednat, nikoli redaktoři ČT.
 
Takže politici se bojí navolit do Rady ČT někoho, kdo se nebojí reportérského nebo 168hodinového shitstormu. A reportérské, zpravodajské a newsroomové flatulence nasměrované z ČT na neposlušné politiky, což je bohapusté vyhrožování, zcela likvidují možnost ČT byť jen kritizovat. ČT je životně ohrožena, přesně jak říká pan senátor.
 
Ale byla vůbec někdy média nezávislá? Je to vůbec reálné? Vždycky je někdo vlastní, někdo platí.
 
To už si částečně odpovídáte a souhlasím s vámi. Spíše bych mluvil o míře nezávislosti. Parlamentní listy na škále od jedné do deseti devět a tři čtvrtě, ČT nula celá jedna. Například. Tvůrci Parlamentních listů mají také své osobní názory, ale dávají prostor i jiným názorům. Vidíme to nejlépe na odporu, s jakým redaktorstvo ČT přistupuje k ruským médiím. Rusové mají od nátury na mnoho věcí zcela odlišné názory než tzv. Západ, ale ČT nevychází z ruských zdrojů, ale výhradně ze západních. A kam to vede? Jeden z jejích redaktorů nedávno plédoval za agenturu Bloomberg i přesto, že postižené subjekty její tvrzení v článku popřely. Jednalo se o Huawei a Vodafone. Tento redaktor na kritické komentáře pod svým statusem na Twitteru reagoval tím, že to přece napsala agentura Bloomberg: „Legrační to být může. Jen to zatím pořád Bloomberg ani nevzal zpátky, ani nestáhl zprávu ze stránky. A ještě jednou to zopakuji – Bloomberg.“ Tento veřejnoprávní TV pracovník je držitelem Novinářské ceny, Ceny Ferdinanda Peroutky a ceny Magnesia litera.
 
 
Je dobré respektovat původní význam slov. Co znamená pojem médium? Něco, co je akorát, uprostřed, mezi… Například médium steak nebo médium víno. Pojem médium je chápán jako zprostředkování, v našem případě informací, tedy artiklu cennějšího než zlato. ČT nezprostředkovává, nesděluje, ale snaží se sama realitu měnit, protože to prostě její redaktoři vzali tak nějak do vlastních rukou. Na to nepotřebuju zákon, Radu a všechny ty rádoby etické a kodexové parafernálie. ČT tedy není médiem, spíše hybridním cenzurním úřadem a je mimo jakékoli rozumové chápání. Kvalifikovaný odhad: odtrženost ČT od reality je již na hezkých 99,7 procenta.
 

Anketa

Jsou demonstrace proti Babišovi a Benešové prospěšné?

9%
87%
hlasovalo: 22400 lidí
Televizní stanici Prima opouští ředitelka zpravodajství Jitka Obzinová. Mluví se o dobrovolném odchodu této zkušené televizní novinářky, souhlasíte? Nebo za tím vidíte i něco jiného?
 
Nevím, co je za tím konkrétního. Jitka Obzinová vedla zpravodajství FTV Prima ve velmi nelehké době a za tuto dobu se stalo nejlepším na trhu. Třeba byla jenom utahaná na to, aby sváděla další boje. Není divu, tato práce je silně stresující a vysilující, a to přiznávám i redakcím ČT.
 
TV Prima chystá nový zpravodajský kanál s licencí od CNN. Překvapivé spojení vzbuzuje rozpaky, a hlavně velké diskuse. Jedni varují CNN, že si Prima pod její značkou bude dělat, co chce, druzí se zase bojí, že CNN Primu názorově sterilizuje. Jak plány Primy vidíte vy?
 
Naprosto pozitivně. Myslím, že i borci ze CNN budou koukat se spadlými bradami, jakými metodami se v Česku zejména skrze ČT balamutí lidi. Ať si sami vyzkoušejí, jak se v české kotlině daří lži. Odnášejí to její nositelé.
 
Česká televize se ocitá pod palbou kdekoho, často oprávněně, občas neoprávněně. Plete se dohromady vlastní dramatická tvorba a zpravodajství. Je někdo, kdo by spravedlivě popsal a zhodnotil současné úkoly České televize a její výsledky?
 
To dělají a udělají konzumenti informací, protože navzdory mediálním zákonům a díky Bohu mají taky internet a alternativu. Řady politických formací, které ještě ČT nadbíhají a tzv. ji chrání, volby od voleb řídnou. Podělaly a podělají všechno, na co sáhnou, a uchylují se spolu se svými milionářskými mentory z neziskovek k podpásovkám, jako je zneužívání mladých, a tedy nevědomých a nezkušených. Koukají z TV jako surikaty a jsou jako juke box, hodíte do nich minci a zahrajou naprogramovanou písničku. Veškerou kritiku, která je ve skutečnosti podanou rukou, odmítají. Ztrácejí lidskou důstojnost.
 
Do České televize se nedávno tvrdě opřel poslanec Lubomír Volný. Ten mimo jiné uvedl, že Česká televize je za současné situace schopna pokrýt svůj provoz do roku 2021. „Ví to kdekdo. Všichni se ale tváří, že to nevidí,“ sdělil. Co na to říkáte?
 
U tohoto pana poslance je potřeba se zastavit. Kvalita výstupů Lubomíra Volného je nesrovnatelná s výstupy surikat. Tento poslanec řeší nejen ve všech médiích, včetně sociálních, všechno na rovinu, včetně detailů z vlastních aktivit a nemá strach říkat, co si myslí. Je tedy schopen a ochoten odrážet shitstormy a stává se tak skvělým zprostředkovatelem, tedy médiem. Dělejte to jako on (a VKml) a lidé půjdou za vámi, milí zákonodárci. Vzhledem k tomu a vzhledem k vykloubené kontrole Kavčích hor, je tedy velmi pravděpodobné, že jeho informace jsou skutečně závažné. A pravda, která měla zůstat skrytá, bude odhalena.
 
 
Tím ale poslanec Volný nekončil. „Existuje mnoho velmi konkrétních indicií, že v České televizi dochází k závažné hospodářské kriminalitě, do níž jsou pravděpodobně zapojeni někteří členové jejího vrcholného managementu, ale i členové Rady ČT, a dokonce, což je obzvlášť alarmující, také členové Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ uvedl. To jsou velmi tvrdá slova. Co si o tom myslíte?
 

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí
Ono už to vyplývá z toho, co už jsem uvedl. Nefunkční kontrolní systém je zárodkem otupení kritiky a pocitu nepostižitelnosti. Sedm miliard je sedm miliard. Jsou to velmi snadno nabyté peníze, získané pomocí racketeeringu, mediální korupce a vytunelování demokratických procedur. Tyto nečisté proudy postupně dostaly do funkcí osobnosti, kterým více než na lidech a plátcích jejich mezd záleží na kariéře a požitcích, zejména před kamerami ČT. Pokud vydrží internet a jeho komunikační platformy tlaky na cenzuru ze strany bohatých inzerentů, aby dál mohli prodávat svoje jedy a šunty neinformovaným, veřejnoprávno zcela zanikne, protože už nebude nikdo, kdo by ho chránil. Možná, že už je pozdě. Také je třeba zdůraznit, že snaha vnucovat obecenstvu jeden názorový proud má přesně opačný efekt. Na koho se veřejnoprávně fluše, ten sílí.
 
O novém členu Rady Českého rozhlasu Janu Krůtovi se redaktorka Lidových noviny Machalická ve svém článku v Lidových novinách vyjádřila jako o tom: „Jenž má na svém kontě ostudné normalizační aktivity, zejména spoluautorství nechvalně známého denunciačního článku o Plastic People v Mladém světě. Za tento čin si posypal hlavu popelem, což je hezké, ale sotva se může považovat za morální autoritu, v radě jednoduše nemá co dělat.“ Zaznamenal jste to?
 
Je to další smutný příklad sebezničujících tendencí těch, co své vnitřní ustrojení považují za lepší, než mají jiní a ještě mají neutuchající potřebu se prosazovat. Pan Krůta kdysi napsal neschválený názor (!) a do smrti musí trpět špatnou pověstí, protože neodvolal. Věčným demonstrantům je ale parlamentní většina fuk a jedou ve starých kolejích. Politici přece mají poslouchat novináře, a ne voliče. V dnešní době je to pozoruhodná slepota.
 
Jan Krůta se právě o článku Jany Machalické zmínil nedávno na zasedání Rady Českého rozhlasu. Svůj názor v této souvislosti pak vyjádřil i Vítězslav Jandák, který uvedl, že od paní Machalické nemůže čekat něco chytrého a inteligentního. „Nebo od pana Šídla, od tohohle vodpadu,“ sdělil Jandák a na závěr také dodal, že je mu „u prdele“ co si novináři myslí. Na adresu hudebního publicisty Černého poznamenal: „Až ho potkám, tak mu fláknu.“  Důvodem bylo, že se Jiří Černý předtím vyjádřil, že současné radě, ve které sedí i „Vítězslav Jandák a podobné kreatury“, nevěří. Na Vítězslava Jandáka se po jeho slovech snesla z některých míst velká vlna kritiky. Co na to říkáte?
 
}Atak proti Jandákovi je něco jako atak proti Jágrovi a Gottovi. Hotová sebevražda. No nemůžeme se divit panu Jandákovi, že se takhle odbrzdil, když se stal terčem hloupého a nevybíravého shitstormu. Pan Jandák je pro mě autorita, protože si udržuje své obecenstvo i desítky let poté, co natočil oblíbené filmy. V pozitivním světle ho znají milióny lidí a to není jen tak. Proto mu můžeme odpustit, že na adresu jiného člověka a lidí použil slovo vodpad, už proto, že je to nespisovný výraz. Ale tady vidíme, jak je agenda „Hatefree“ cinknutá. Pan Jandák použil peprných výrazů, ale to ještě neznamená, že by Jindřicha Šídla nebo Jiřího Černého zmlátil nebo zabil a že by žil jen pro pomstu. Naopak. Jsou to Jandákové a Krůtové, kdo jsou na mediálních indexech určeni k uštvání. Jindřich Šídlo to přežil a nejen to. V nejlepším slova smyslu nás poinformoval. Nedávno vystoupil před studenty v Plzni a tady přiznal, že se v médiích už netočí takové peníze jako za doby německých majitelů a že jim studium žurnalistiky nedoporučuje. Troufám si to interpretovat tak, že v jeho vidění světa se žurnalistika, tedy zprostředkovatelská činnost, dělá pro peníze. Nedělá, není to zaměstnání jako jiné. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…