A dost. Foldyna se neudržel: Housky neupečete tím, že těsto oblečete do svetru!

04.09.2022 0:01 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR „Je morálně obhajitelné kupovat plyn a ropu ze zemí, kde se pořádají veřejné popravy provinilců proti tamní víře? Kde je za nevěru ženy trest smrti veřejným ukamenováním? Je morálně obhajitelné kupovat plyn a ropu ze zemí, kde jsou homosexuálové shazováni ze skály a kde se dá žena vyměnit za pár velbloudů? Ano, to vše morálně obhajitelné je a my to také děláme,“ říká jasně poslanec SPD Jaroslav Foldyna s tím, že je to výhodné. Morálně obhajitelné je tak podle něj také kupovat plyn od Ruska, které je ve válce, do které nám nic není.

A dost. Foldyna se neudržel: Housky neupečete tím, že těsto oblečete do svetru!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Jak moc se obáváte, že nebudete vy a další Češi mít v zimě čím topit? Jak vážné je v tomto smyslu energetické ohrožení země?

Jsme jen malý krůček od energetické katastrofy. Hlavním problémem ale není topení, nýbrž průmysl. Kupodivu je stále ještě mnoho jedinců, kteří si neuvědomují, že prakticky v každé výrobě, potravinářstvím počínaje a automobilovým průmyslem konče, se něco ohřívá, a že prakticky každé toto ohřívání se provádí plynem. Co mnohonásobné zvýšení jeho ceny udělá s konečnými cenami prakticky všeho, asi není těžké si představit. Housky zkrátka neupečete tím, že těsto obléknete do svetru.

Jak podle vás bude na jaře vypadat český průmysl?

Pokud se něco zásadním způsobem nezmění, tak část firem zkolabuje a zavře, část omezí činnost a část se pokusí přesunout výrobu do zemí, kde jsou ceny energií únosnější. Dá se tedy předpokládat, že během první poloviny příštího roku bude velká část českého průmyslu v troskách. Opustíme zahraniční trhy, české firmy v klinické smrti pak za babku koupí nadnárodní korporace a tím bude kolonizace naší země završena. A protože není možné, že tohle vše současná vládnoucí garnitura neví – tak hloupí její příslušníci zase nejsou – tak mi nezbývá než se domnívat, že jde o řízený a záměrný proces. I imbecilovi přece musí být jasné, že pokud firma „A“ má několikanásobně vyšší vstupní náklady než firma „B“, tak firma „A“ nemá šanci přežít a bude firmou „B“ buď pohlcena, nebo zlikvidována. Takže ano, české firmy budou devastovány a rozebírány, avšak nikoli v důsledku špatných rozhodnutí jejich managementu, ale vinou série politických rozhodnutí Fialovy vlády.

Poslanci opozice žádají po vládě jasný plán, kdo má právo na plyn, pokud v zimě dojde k jeho nedostatku. Jednali o tom ve čtvrtek. Dočkají se?

Jediný, kdo má právo na plyn, či jakékoli jiné zboží, je ten, kdo je za něj schopen a ochoten zaplatit jeho producentovi, který mu jej zároveň musí být ochoten prodat. To platí dnes a bude to platit i nadále, ať si koalice vytvoří plány, jaké chce.

V minulém rozhovoru jste kritizoval vládní kroky, které podle vás obyvatelům zvládnou zdražování a inflaci nepomáhají. Změnilo se za poslední tři měsíce něco v přístupu české vlády?

Změnilo. Paní Pekarová lidem poradila, aby si upletli svetry, pan Síkela řekl, že v případě potřeby Němci zastaví svůj průmysl, aby nám mohli dát svůj plyn a vláda schválila žebračenky, kdy průměrná domácnost dostane na kompenzaci rostoucích cen energií zhruba tisícikorunu, kterou si ovšem vláda bude muset buď půjčit, anebo ji vytáhnout z kapes našich, už dnes zoufalých, firem, anebo z kapes našich, už dnes zoufalých, lidí. Zbývá tedy ještě rada, abychom si všichni ke svetrům pořídili ještě ušanky, a můžeme do budoucnosti hledět s optimistickým, liberálně-demokratickým jasem v oku a protiputinovskou písní na omrzlém retu.

Právě firmy a podnikatelé už volají po větších kompenzacích, neboť nezvládnou především zvyšující se ceny energií. Upozorňují na postupy okolních zemí, které je svým podnikatelům poskytují. Vláda ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN už uvažuje o různých krocích, ale zatím nic konkrétního nepředstavila. Jak byste si pomoc představoval vy?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…