A jak ty k....y dopadly v USA? Sudeťáci by byli zpět. Opravdu drsná obhajoba Miloše Zemana

13.08.2015 11:12

POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Pro Boha! Co to je za otázku?“ Takto se vyděsil senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) při úvaze o tom, jak by vypadala naše zem, pokud by v čele stál Karel Schwarzenberg: „Byli bychom další zemí SRN, byli by zpět sudeťáci a vydávaly by se jim naprosto právem znárodněné majetky atd.,“ předpokládá Doubrava. Zároveň hovoří o upalování lidí za živa, podřezávání krků a vraždách: „Ano, je už nutné odložit jakýkoli soucit a nemilosrdně imigranty vracet,“ vyzval.

A jak ty k....y dopadly v USA? Sudeťáci by byli zpět. Opravdu drsná obhajoba Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Je dobře, že prezidentem se stal zrovna Zeman, a ne Karel Schwarzenberg?

Pro Boha! Co to je za otázku? Naštěstí národ, krom Pražáků, měl tolik rozumu, že nezvolil člověka, který pořádně nemluví česky, a který by už měl raději odpočívat někde v ústraní. Je jen jeho chyba, že této příležitosti nevyužil. Kdyby to udělal, byl už pokoj i od jeho řídícího článku, zvaného Kalousek.

Přesto. Zkuste si představit, že by skutečně vyhrál volby pan Schwarzenberg. Co by dnes bylo v Česku jinak?

Myslím, že bychom byli další zemí SRN, byli by zpět sudeťáci, vydávaly by se jim naprosto právem znárodněné majetky atd.

Zeman se vydal poměrně aktivně na pole zahraniční politiky. Kritizoval sankce proti Rusku, navštívil Moskvu a metropole dalších postsovětských států, rovněž jel do Číny. Co z jeho ,,východní“ politiky byste chválil? A co ne?

Prezidenta Zemana si cením pro všechny východní aktivity. Myslím, že je jeden z mála, kdo si vidí dál než na špičku nosu. Vidí, že naše budoucnost není v pohledu na západ, především na USA, ale v pohledu na východ. Tím, samozřejmě, nemyslím jen Ruskou federaci. Jeho skandalizace je naprosto zbytečná a hloupá. Mimochodem začala po jeho kritice sdělovacích prostředků hned po zvolení a gradovala v souvislosti s cestou do Moskvy. Vždyť se jel poklonit památce těch, kteří i za naši svobodu položili své životy! Tak co je na tom špatného? Už slyším křiklouny, jak mi dávají „kapky“ za tento můj názor. Mohou si je ušetřit. Nezměním ho.

Pokud jde o Čínu, myslím, že pokroky v ekonomice, ke kterým po cestě došlo a dochází, plně jeho cestu ospravedlňují a staví ji na hodně vysokou laťku. Kritizovat ho za tuto aktivitu mohou jen ti, kterým úspěchy vadí a nevidí je rádi.

Podle expertů ale prezident zanedbává tradiční pojetí lidských práv a preferuje dělání byznysu. Je to dobře?

Nemyslím si, že má on či kdokoli jiný právo posuzovat úroveň lidských práv, kritizovat a radit, co mají a co nemají dělat v úplně jiných, nám velmi vzdálených zemích. Vzdálených kulturou, zvyky, mentalitou a co já vím čím dalším. Podívejte se, co způsobili Američané vývozem svých představ o demokracii v Iráku, Libyi, Sýrii a dalších zemích. Oni odsuzují některé jiné země za tresty smrti, a v USA vězně popravují. Lidská práva si musí řešit lidé sami tam, kde žijí. Mají-li s nimi problémy, musí si je vyřešit v duchu svých tradic. Ostatně k základním lidským právům patří mj. právo na práci, právo svobodného vyjádření politických názorů apod. Jak víme, to ani u nás není dodržováno.

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků. Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Liberální komentátoři tvrdí, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Postupuje v tomto tématu Zeman správně? Má šanci zlepšit si hraním na tuto notu u české veřejnosti ratingy popularityči dokonce výrazně posílit svou pozici?

To pan prezident určitě nepotřebuje. Vyjadřuje naprosto jasně svoji pozici k problému. Nejen já, ale většina občanů jeho názor sdílí. Za xenofobní jeho názory označují ti, kteří mají nějaké zájmy na tom, aby se od vážného problému odvedla pozornost.

Prezident ale nemá úplně pravdu. Islámský stát je horší. Viděli jste ty brutální vraždy? Podřezávání krků lidí? Střílení stovek lidí, pálení lidí za živa? A to jen proto, že jsou jiného vyznání? Vraždy dětí? To dokázali jen banderovci na Ukrajině za druhé války! A ostraha hranic? Je nutností! Především ostraha vnější hranice schengenského prostoru. Nechápu, jak je možné, že státy, které na sebe úkol vzaly a dostávají na to prostředky, svůj závazek neplní! Ano, je už nutné odložit jakýkoli soucit a nemilosrdně imigranty vracet. Myslím, že jejich stav, jejich oblečení a vybavení nesvědčí o tom, že by přicházeli z válečných zón. Pak je otázka, proč sem přicházejí, kdo a proč jejich přesun do Evropy platí. A jestliže pan prezident toto vše vidí, jestliže vidí, že vnější hranice schengenského prostoru není ochráněna, jak má být, je logické, že volá po ochraně alespoň naší hranice. Ostatně minulý týden jsem se obrátil i já na ministra Chovance otevřeným dopisem s požadavkem na kontrolu všech kamionů na hranici se Slovenskem a Rakouskem, zda nepřeváží imigranty.

Jistě si pamatujeme prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti. Zeman se hájil, že šlo o citace. S odstupem doby: Pomohlo toto extempore Zemanovi, nebo si jím uškodil? Existuje názor, že podobnými kroky prezident utvrzuje své pevné jádro...

Víte, to byly skutečně citace. Kdyby sdělovací prostředky byly k němu solidní, mohly tyto výroky „vypípat“ a nic by se nestalo. Takový zájem nebyl. Podívejte se, jak ty ku..y  nakonec dopadly v těch demokratických Spojených státech a nejen tam. Prostě u někoho „bodoval“ jako opravdu lidový prezident, u jiného ne. Takový je život.

Vrávorání nad korunovačními klenoty, kauza Peroutka, výroky o zdravotně postižených či slova, že 17. listopadu nešlo o masakr. Myslíte si, že tímto lze „bodovat“?

Jak to bylo u korunovačních klenotů, opravdu nevím. Byl jsem ale u vyhlášení výsledků volby. Po celou dobu pan prezident vypil j e d n u sklenku vína. Při odchodu do televize šlápl na svůj bolavý palec na noze a zavrávoral stejně jako u klenotů. Druhý den jsme se dozvídali, jak zpitý byl. Ujišťuji a dosvědčuji, že nebyl! A kauza Peroutka? Vždyť scany článků byly zveřejněny na internetu. Že by to byla falza? Ostatně i k tomu se postavil čelem. Věřte, že kdybych věděl o nějaké kauze, se kterou bych nemohl souhlasit, sdělil bych ji.

Pokud jde o Zemanovu popularitu, utrpěla jak po ,,lánském puči“, tak po zmíněném vulgárním vystoupení. Ale později se začala zvedat, což je i současný trend. Každopádně, zakotvuje se někde lehce nad padesát procent. Je dle vás Zemanovým cílem mít co nejvyšší popularitu, nebo mu stačí to ,,něco“ nad padesát procent? Za Havla i Klause měl prezident zpravidla vyšší podporu.

Přirovnávat Zemana k Havlovi bych považoval za urážku Zemana. Víte, každý, kdo se v politice pohybuje, vnímá svou popularitu jako zpětnou vazbu, jako hodnocení své práce, své služby. U Miloše Zemana to přece nemůže být jiné. A ještě něco. Ani Havel, ani Klaus nečelili takovému nahánění, takovému znevažování kýmkoli jako právě Zeman.

Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, novináři zase nemají rádi Zemana. Kdo za tento vztah může? Jsou novináři na prezidenta zbytečně zlí, nebo jen chrání Česko před jeho, jak naznačují, poklonkováním Rusku, buranstvím, xenofobii apod.?

Myslím si, že ty vlastnosti, které jmenujete jsou, svým způsobem, obranou proti tomu, co sdělovací prostředky vůči němu praktikují? Myslím, že by si měli sednout za jeden stůl, rozříkat si problém a začít se konečně k sobě chovat, když ne slušně, tak alespoň slušněji.

Nebudu fíkusem v koutě a úředníkem, co jen podepisuje, opakuje často prezident a jedná podle toho. Například odmítá jmenovat některé profesory, komentoval složení vznikající vlády a hlavně, bez ohledu na sněmovní většinu jednu vládu sám stvořil. Zaslouží si jako přímo zvolený prezident Zeman více svobody? Má dojít k úpravě prezidentských pravomocí?

Chtěli jsme přímo voleného prezidenta, tak ho máme. Najednou jsme úplně vedle z toho, že se chová jinak, než ti před ním. Prostě jsme nebyli zvyklí, že prezident používá svou hlavu a jedná podle svého, podstatně pevnějšího mandátu. Změny pravomocí? Najednou někomu vadí. Proč asi? Protože prezident neposkakuje podle přání kohosi? To jsme nemuseli přijímat přímou volbu.

Co vás napadá, když vidíte jásající davy vítající prezidenta v regionech a když vidíte, že mimopražské obyvatelstvo prezidenta považuje za svého ,,tribuna“? Proč mají rádi zrovna Zemana?

Myslím, že je to proto, že až tam nedosahuje vliv americké ambasády! Miloš Zeman na venkově dlouho žil a ví, jak se tam žije. Lidé to vědí a oceňují jeho bezprostřední jednání a chování.

Komu podle vás prezident v českém stranickém systému nyní fandí? Je to Babiš? Pokusí se ještě do konce svého mandátu v rámci svých pravomocí uškodit Bohuslavu Sobotkovi ?

Nemyslím si, že by výslovně někomu fandil, a někomu ne. To, že si někdy „ vjedou do vlasů“ se Sobotkou ještě neznamená, že by mu chtěl škodit. Premiér by vůči němu někdy mohl zklidnit své vyjadřování. Myslím, že budou hledat cesty k vzájemnému porozumění.

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Jakou radu by od vás dostal?

Aby pokračoval v současném trendu, v tom, čeho si u něho lidé cení.

Domníváte se, že Miloš Zeman bude v roce 2018 znovu bude kandidovat do funkce prezidenta?

Nejen já, ale čím dál více lidí si to přeje. Myslím, že by, pokud mu dovolí zdraví, měl do toho jít. Nevidím vhodnějšího kandidáta.




 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…