Andrej Babiš odhalil tajemství o sobě a Václavu Klausovi

18.02.2014 20:01

ROZHOVOR Ministr financí Andrej Babiš se rozhodl vstoupit do politiky poté, co slyšel Václava Klause v České televizi. „Tehdejší pan prezident tvrdil, že korupce je všude, že je to vlastně normální, že pan Bárta je skvělý politik a pan Dobeš nejlepší ministr školství od revoluce. Přitom lidé dobře vědí, že Klausova kariéra od kuponové privatizace až po amnestii měla zásadní negativní dopad na celou zemi," říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO.

Andrej Babiš odhalil tajemství o sobě a Václavu Klausovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Jaroslav Faltýnek mi v prosinci v rozhovoru sdělil, že ho zastavují v obchodě při nákupech úplně neznámí lidé a říkají: Zastavte hlavně ty toky, které vysávají tuto zemi. Považujete i vy toto za svoji prioritu?

Kvůli tomu, že politici neumějí řídit finance, že neumějí hospodařit, že někteří z nich kradou prostředky z veřejných rozpočtů, že ani nedokážou využít nabízené prostředky z Evropské unie, jsem vstoupil do politiky. Proto jsme si jako hnutí ANO vyjednali správu Ministerstva financí. Prioritou je začít šetřit, řádně spravovat majetek státu, zalátat díry, kterými veřejné finance utíkají a pořádně vybrat daně. To, co se v resortu dovídám, je ale mnohem horší, než jsem čekal. Ministerstvo je pasivní v řízení svého majetku, svých firem a své likvidity. Státní a polostátní firmy nikdo za stát nekontroluje. Kam se podívám, vidím samý průšvih. Musíme udělat audity, sepsat majetek, zjistit, co potřebujeme, co je nepotřebné. Musíme zkrátka začít od základů. Finance v Česku opravdu nikdo v prospěch státu a občanů neřídil.

Česká ekonomika je v útlumu, nezaměstnanost rekordní. Proč nastal tento stav a co s ním vláda, potažmo ministr financí může dělat?

Protože předchozí vlády neuměly hospodařit. Když přišla krize, Nečasova vláda všechno zavázala, začala nesmyslně šetřit na lidech, místo toho, aby šetřila na provozu státu. Zvýšila daně, takže krize ekonomiky se přenesla ještě víc i na aktivní lidi, kteří přišli o peníze a přestali nakupovat. Když se nenakupuje, logicky se nevyrábí a propouští se. Zvyšování daní, byrokracie a korupce předchozích vlád sem navíc opravdu žádné nové investory nenalákaly. Nenalákají je ani naše katastrofální dálnice, nedokončená infrastruktura ani nefunkční státní správa a korupce. Tohle dědictví teď přebíráme a musíme ho začít měnit. Kalousek se chlubí, že stát loni hospodařil se schodkem „jen“ 79 miliard, zapomíná ale dodat, že 12 miliard „ušetřil“ tím, že se nestavěly dálnice, že naštěstí přišly prostředky z Evropské unie, ale zdaleka ne tolik, kolik mohlo přijít, kdybychom zde uměli prostředky využít. Je zajímavé, že s loňským schodkem se Kalousek chlubí, ale nejvyšší nezaměstnaností v historii Česka ne. Tu dává za vinu Rusnokově vládě a dokonce i nám, přestože jsme ve vládě tři týdny.

Já kdybych tu po sobě nechal to, co Topolánkova a Nečasova vláda v čele s panem Kalouskem, tak bych mlčel a chodil kanály. A co s nezaměstnaností? Stačí dělat opak toho, co dělaly minulé vlády. Musíme investovat do smysluplných projektů, hlavně do dopravní infrastruktury. Budeme se snažit přivést investory, kteří zaměstnají lidi bez toho, aby ohrozili obyvatele v okolí. Nebude to jednoduché. Jak stát funguje, vidíme aktuálně třeba na případu Amazonu v Brně. Na investice vůbec není připravený. Tahle země konečně potřebuje nějakou koncepci, strategii. My se budeme snažit ji definovat. Nejdůležitější ale je, abychom se snažili maximálně pracovat na tom, abychom splnili to, k čemu jsme se zavázali, což u našich politiků není moc zvykem.

S jakým výsledkem budete spokojený, až budete za čtyři roky svoji činnost na ministerstvu hodnotit?

Hlavním úkolem je zabezpečit to, aby finanční a celní úřady začaly pracovat efektivně, musíme zabránit tomu, aby byl rozpočet vysáván podvody na DPH a spotřebních daních, zásadní je, abychom daně efektivně vybrali. Také musíme udělat maximum, abychom snížili provozní náklady ministerstev, musíme začít aktivně řídit kapitálovou účast státu, stejně musíme aktivně sestavovat a řídit státní rozpočet, přitom musíme udržet deficit pod třemi procenty HDP. Chceme také zavést chorvatský model evidence tržeb prostřednictvím elektronického terminálu, chceme také dokončit projekt státní pokladny, do které se investovaly čtyři miliardy, přitom není funkční. No a samozřejmě je třeba i zeštíhlit a zefektivnit resort financí.

Do politiky jste dle svých slov vstoupil kvůli ODS, jejímž voličem jste býval. Čím vás tak naštvala?

My jsme byli jako podnikatelé ještě v roce 2006 rádi, že po Paroubkovi přichází pravicová vláda. Topolánkova vláda ale zcela selhala, začalo se krást ve velkém, v tom si hodně sedli i s panem Kalouskem a některé kšefty dělali pak i společně. Pan Řebíček si koupil místo ve vládě, naoko prodal svoji firmu Viamont, na kterou následně nahrnul miliardy ze státních zakázek, které pocházely ze zakázek jeho ministerstva, a pak tuhle firmu za miliardy prodal. Topolánka si vodil Dalík jako loutku, vypaloval podnikatele i dodavatele, řídil skoro všechno, kde se objevily veřejné peníze. O armádních zakázkách asi ani mluvit nemusím.

Petr Nečas tohle všechno zdědil i s Kalouskem a nedokázal s tím nic dělat, i kdyby chtěl. Nebyl součástí tohoto systému a hlavně neměl to „dalíkovské zázemí". Hlavním impulsem mého rozhodnutí s tímhle něco dělat byl rozhovor z 1. září 2011 v České televizi s Václavem Klausem, kde tehdejší pan prezident tvrdil, že korupce je všude, že je to vlastně normální, že pan Bárta je skvělý politik a pan Dobeš nejlepší ministr školství od revoluce. Přitom lidé dobře vědí, že Klausova kariéra od kuponové privatizace až po amnestii měla zásadní negativní dopad na celou zemi. ODS je tedy dnes právem mrtvá značka a symbol korupce, stejně jako pan Kalousek. Divím se, že je někteří lidé ještě volí.

Jak se vlastně díváte na případ Petra Nečase a obecně na trafiky, kdy jsou do dozorčích rad nominováni politici na základě své politické příslušnosti a nikoli odbornosti?

My jsme naštěstí otevřené hnutí a naštěstí také nemusíme funkcemi krmit nějaké zasloužilé politiky. Vybíráme lidi na základě odbornosti, nikoli podle toho, čí zájmy hájí ve straně. Z devíti náměstků, které jsme nominovali na resorty, byl snad jen jeden členem hnutí. V dozorčích radách by měli být jednoznačně odborníci a opravdu dozorovat, dohlížet na zájmy státu, hospodařit, šetřit. U nás se opravdu vžilo, že být členem dozorčího orgánu státní správy znamená nic nedělat a brát za to peníze.

Před posledními volbami jste tvrdil, že pokud nebudete dělat průšvihy (myšleno hnutí ANO), můžete příští volby vyhrát. V tom Vám dávají současné preference za pravdu. Budete v tom případě usilovat o post premiéra?

To pořád platí a já pevně doufám, že hnutí bude úspěšné i v příštích volbách. Co se týče mě osobně, musím říct, že stav politiky a hospodaření státu je podstatně horší, než jsem čekal. Plýtvání časem ve sněmovně mne například úplně psychicky deptá, fungování státní správy, uvažování a komunikace státních úředníků je také něco, na co vůbec nejsem zvyklý. Prioritou pro mne ale nejsou další volby. Teď chceme hlavně nastavit hospodaření státu tak, aby začal fungovat. Stát je totiž opravdu v rozkladu. Někde jsem řekl, že pracovně zažívám nejhorší období v životě. Nepřeháněl jsem. Já jsem zvyklý tvořit, ale tvořit musíte z něčeho, tady není ani základ, na kterém by se něco tvořit dalo. Začínáme vlastně tím, že v domě, který byl vybombardován, musíme postavit základní desku.

Tak snad abychom neskončili tak pesimisticky... Probíhá olympiáda. Jste sportovní fanoušek a sledujete ji v rámci možností?

Sportovní fanoušek jsem, dokonce sport aktivně podporuji, Agrofert je sponzorem Českého olympijského výboru. Přes týden nemám čas, ale minulý víkend jsem se poprvé díval na hokej, když jsme hráli se Švýcary. Ani to mě moc nepovzbudilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…