Apage, Satanas, Hudečku! Vzkazuje David Štěpán z DOMOVa současnému primátorovi

30.09.2014 14:15

ROZHOVOR Předseda strany DOMOV David Štěpán pro ParlamentníListy.cz řekl, co si myslí o současném vedení Prahy a jaké šance podle něj mají nové subjekty v Praze.

Apage, Satanas, Hudečku! Vzkazuje David Štěpán z DOMOVa současnému primátorovi
Foto: Archiv
Popisek: David Štěpán

Vaše strana DOMOV se poprvé účastní komunálních voleb. Chcete zůstat jen u nich, nebo budete usilovat například o Sněmovnu?

Strana DOMOV není zase úplný nováček. Byla založena už v roce 2003 a kandidovala i v minulých komunálních volbách v roce 2010. Novinkou je ale v Praze to, že jsme umožnili kandidovat zcela nezávislým osobnostem a pořadí na kandidátkách jsme losovali. Jen v Praze je na kandidátkách DOMOVA více než 620 kandidátů. Budeme samozřejmě pokračovat v naší snaze o probuzení občanské společnosti, takže chceme kandidovat za dva roky do krajských zastupitelstev.

Kdo přišel s nápadem DOMOV? A proč ve svých kampaních používáte klaunské nosy?

O názvu DOMOV jsme uvažovali už v roce 2007. Je to vlastně zkratka slov: Demokracie, Odpovědnost, Morálka, Odvaha a Vlastenectví. Nápad na využití klaunských nosů vzešel zase od sdružení “Nejsme klauni.“ Je to vzkaz politikům, že už opravdu nechceme, aby z nás dělali klauny, natož šašky.

Vaše strana překvapila systémem sestavování kandidátek. Jednotlivé pozice jste losovali, neměli s tím někteří členové problém?

Vůbec ne, naopak. Právě to losování byl často tím hlavním důvodem, proč se noví lidé na kandidátky DOMOVA přihlásili. Tedy je to jediný systém, který zajišťuje, aby do kandidátky nemohli zasahovat všichni ti lotři, kmotři, mafiáni a developeři.

Podporuje Vás v politické činnosti sestra Bára Štěpánová?

Myslíte, že v naší rodině jeden o druhém nevíme, co kdo dělá? Bára ví, že se zabývám politikou, v naší rodině byla ostatně politika přítomna vždy. A nebylo to mé rozhodnutí, že do politiky vstoupím. To politika od mého útlého dětství vstupovala do našich životů. Můj strýc Rudolf Battěk byl za minulého režimu opakovaně vězněn a odseděl si v komunistických kriminálech dohromady 9 let. Bára byla před listopadem 1989 odsouzena za údajné napadení tzv. veřejného činitele, tedy za to, že údajně napadla skoro dvoumetrového SNBáka. Takže oba s Bárou doufáme, že takové časy se už nevrátí.

Praha díky primátorovi Hudečkovi nemůže čerpat evropské dotace. Co byste mu vzkázal?

Apage, Satanas! Aniž bych předjímal rozhodnutí soudu, či nectil zásadu presumpce neviny, tvrdím, že člověk obžalovaný z trestných činů porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku, nesmí kandidovat do funkce, v níž se tohoto trestného činu měl dopustit. Navíc tím ohrožuje byť i jen možnost, aby Praha a městské části mohly žádat o dotace z Evropské unie. A v tomto případě se jedná o mnoho miliard na investice, o které může Praha přijít.

Minulý týden jste nesli do petičního výboru petici s téměř 11ti tisíci podpisy občanů proti kandidatuře pánů Hudečka a Svobody. Myslíte si, že to bude mít nějaký efekt?

Minimálně v morální rovině zcela určitě. Pokud během šesti týdnů naši petici podpořilo 11 000 lidí, znamená to, že občanská společnost ještě neztratila svou schopnost bojovat proti politikům, co si pletou Prahu s dojnou krávou pro sebe a své kamarádíčky. Nyní vládne v Praze TOPka se socanama díky opoziční smlouvě. Co z toho plyne? Vládne kdokoliv s kýmkoliv, program je vedlejší, sliby před volbami platí přesně jen do voleb a po volbách z nás zase budou dělat klauny, či v tomto případě spíše šašky. Není lepší a poctivější říct lidem před volbami, jaká rizika plynou ze zvolení lidí obžalovaných? Současný primátor Hudeček i bývalý primátor Svoboda oblepili Prahu svými portréty. Jeden tvrdí, že Praha potřebuje poctivého primátora, čímž ale jistě nemůže myslet sebe. A druhý říká, že nám vrací Prahu, čímž nechtěně prozrazuje, že nám ji v minulosti vzal.

Není lepší nechat kandidovat každého tak, aby sami voliči mohli rozhodnout, koho ve vedení svého města chtějí?

A to je právě ta možnost, kterou jsme občanům nabídli, protože na kandidátkách DOMOVA jsou všichni občané, kteří projevili odvahu vstoupit do politiky. Komunální volby navíc umožňují panašovat, tedy volit napříč kandidátními listinami jednotlivce - skutečné osobnosti - a ne ty desetkrát recyklované politiky na kandidátkách politických partají. Navíc, dnes už se v Praze nikdo nemůže vymlouvat na to, že politika a kandidátky jsou jen pro vyvolené, a že za činnost politiků vlastně nikdo z tzv. „obyčejných“ lidí nemůže. Může! Od chvíle, kdy dostali Pražané možnost se přihlásit k losování o místa na kandidátkách, tato výmluva jednoznačně padá. Teď věříme, že využijí alespoň možnost Stranu DOMOV podpořit a příštích, tedy krajských voleb se už aktivně zúčastnit.

Systém sčítání hlasů v komunálních volbách je pro mnoho lidí zcela nepochopitelný. Nebylo by podle Vás lepší jej změnit a zjednodušit?

Volby do Zastupitelstva hlavního města Prahy by neměly probíhat podle zákona o volbách do obecních zastupitelstev, ale podle krajských voleb. Praha je prostě kraj, takže volební plachta, která se nevejde ani na pingpongový stůl je sice rarita do Guinessovy knihy rekordů, ale pro voliče i pro volební komise je to zrůdnost.

Říkáte, že chcete umožnit lidem více se podílet na vedení města, jak přesně toho chcete dosáhnout?

Už tím, že jsme umožnili každému, aby se stal kandidátem. Dále chceme otevřít výběrové komise pro „laickou“ veřejnost, tedy aby o zakázkách rozhodovali občané přímo ve výběrových komisích. K důležitým investičním záměrům Prahy i městských částí budeme požadovat vypsání závazného referenda, v němž necháme občany, aby rozhodli. V komisích, které jsou ze zákona povinně zřizovány při radnicích a při magistrátu pak chceme nabídnout členství i různým občanským sdružením, obecně prospěšným institucím i nezávislým odborníkům. Tyto komise nesmějí být nadále odkladištěm vysloužilých politiků, ale místem, kde jsou připravovány odborné materiály pro Radu a zastupitelstvo, a to z různých úhlů pohledu. Prostě vrátíme lidem správu věcí jejich do jejich vlastních rukou.

Jaký je Váš názor na ostatní nové subjekty, které v Praze kandidují? Například RESTART, Patrioti, Pro Prahu Jany Volfové, Pro Prahu Zbyňka Passera.

Restart je tuším béčko rozštěpené TOPky a obrovská kampaň mne přesvědčuje o tom, že za tímhle projektem zase stojí nějaké osvědčené zákulisní figurky pražské politiky. O Patriotech skoro nic nevím. Strana Pro Prahu pana Passera je prostě podnikatelský projekt developerů, kteří chtějí rozhodovat o územním plánu města, což mi přijde zcela nemravné. Druhé Pro Prahu má být uskupením strany Česká Suverenita a PRO, ale zatím jsem nezaznamenal žádné zásadní programové prvky tohoto uskupení. Zřejmě to souvisí s tím, že magistrát tuto volební stranu původně odmítl do voleb registrovat, ale podle rozhodnutí soudu byl postup magistrátu nezákonný, což už samo o sobě je zase taková česká rarita.

Mgr. Jana Volfová

  • ČSSD
  • předsedkyně strany Česká Suverenita, učitelka
  • mimo zastupitelskou funkci

Kdo podle Vás volby v Praze vyhraje? A máte nějaký tip na povolební koalici?

Doufám, že volby vyhrají voliči, kteří přijdou k volbám a budou volit odpovědně a rozbijí ty dvacet let zakonzervované struktury, které dusí Prahu. Protože po zkušenostech z minulých voleb víme, že pokud budou ty tradiční partaje (ODS, TOP09, ČSSD a také Ano) moci Prahu ovládnout, udělají to v jakémkoliv složení. A proto doufám, že tentokrát již Pražané budou volit rozumně. Protože volit gaunery, zloděje, stavební spekulanty, by byla prostě sebevražda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…