Asociální ODS a šílené představy Válka. SPD bude v sociální oblasti nesmlouvavou opozicí, slibuje Šafránková

26.11.2021 18:51 | Rozhovor

Neuvěřitelná arogance senátní politické vrchnosti vůči občanům. Tak hodnotí poslankyně SPD Lucie Šafránková senátorský bojkot snahy zastropovat v nastávajících těžkých časech platy politiků.

Asociální ODS a šílené představy Válka. SPD bude v sociální oblasti nesmlouvavou opozicí, slibuje Šafránková
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Tomio Okamura a Lucie Šafránková na pódiu v Hradci Králové

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Co říkáte na nová vládní opatření proti pandemii?

Považuji je za diskriminační vůči početné skupině osob, které nepodstoupily očkování, jsou zdravé a vláda jim upírá – po prokázání bezinfekčnosti negativním testem – přístup k mnoha službám a volnočasovým kulturním a sportovním aktivitám, což je nepřijatelné. Na druhé straně, volný vstup na hromadné akce mají osoby, které jsou sice očkované, ale jelikož se nemusí prokazovat negativním testem, nevíme, zda infekci přenášejí, nebo ne. A víme, že i očkovaný se může nakazit a nemoc roznášet.

V posledních dnech se začíná hovořit o povinnosti očkování, přinejmenším v některých sektorech, jako je zdravotnictví nebo sociální služby. Souhlasíte s takovým řešením?

Absolutně ne, nelze občanům hromadně nařídit vakcinaci prostředky, u kterých nebyly dosud ukončeny všechny potřebné klinické studie a jejichž účinnost je navíc pouze dočasná, omezená a nejistá. Ostatně, nejde ani o klasické očkování, které musí bránit nákaze a onemocnění, což zde neplatí. Nemluvě o prokázaných vedlejších negativních zdravotních účincích vakcíny, za které stát odmítá převzít odpovědnost a vyplácet odškodnění, stejně tak jako výrobci vakcín.

Nyní došlo k opětovnému vyhlášení nouzového stavu, o kterém se v poslední době opět hovořilo...

V žádném případě to není namístě, není k tomu důvod. Ani v minulosti existence nouzového stavu nijak nezlepšila epidemickou situaci. Navíc jsou zde jiné nástroje pro její řešení, zákon o veřejném zdraví apod. Nouzovým stavem si jen dosluhující vláda chce usnadnit svou pozici a případně se vyhnout výběrovým řízením při realizaci různých velkých nákupů z veřejných peněz atd.

Ministerstvo školství nakupuje testy do škol za 192 milionů, kterými se mají žáci testovat až do února. Je to podle vás správné?

Testování samo o sobě dává logiku, pokud se bude týkat všech občanů, očkovaných i neočkovaných. Co logiku absolutně nedává, je povinné testování ve školách a firmách – a současně absence povinnosti testovat se při vstupu na hromadnou akci typu sportovního utkání pro lidi, kteří jsou očkovaní nebo covid prodělali (přesto jej mohou dostat znovu) a zákaz vstupu na tyto akce zdravým neočkovaným lidem.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Senátoři odmítli návrh, na kterém se podílela i SPD, kterým se měly zmrazit platy poslanců. Obratem jste podali podobný návrh, který už se ale možná nestihne projednat do konce roku. Co říkáte na postoj senátorů?

Jde o projev neuvěřitelné arogance senátní politické vrchnosti vůči občanům, kteří jejich rostoucí platy financují a jejichž životní úroveň se prudce zhoršuje kvůli rostoucí inflaci tažené zvyšujícími se cenami energií, potravin, nákladů na bydlení a dalších životních potřeb. Je to facka, kterou senátoři ze vznikající vládní pětikoalice, ale i z hnutí ANO, uštědřili do tváří těchto občanů. My v SPD za zmrazení platů politiků budeme bojovat i nadále. Návrh jsme již znovu podali.

Jak na vás zatím působí chování nové vládní koalice v Poslanecké sněmovně? Máte pocit, že bude „slušná“, což je její oblíbené slovo, i směrem k opozici?

Zatím se chová mocensky arogantně, při volbě vedení nové Sněmovny a obsazení sněmovních výborů využívá svou válcovací většinu a zcela pošlapává vžité principy poměrného zastoupení a demokratické vyjádření vůle občanů v říjnových volbách, protože pohrdá hlasy více než půl milionu voličů SPD, kterým upírá možnost adekvátní reprezentace ve vedení Poslanecké sněmovny a jejích orgánů.

Před volbami jsme se bavili o tzv. energetické chudobě. Teď tento pojem dostal nečekaně konkrétní obsah v podobě statisíců bývalých klientů Bohemia Energy, kteří teď často nemají na energie. Chystá SPD něco, co by jim mohlo pomoci?

Tak především, SPD poskytlo bezplatnou právní pomoc těmto občanům v podobě zveřejnění vzoru trestního oznámení na Bohemia Energy (a potažmo i na další prodejce energií, kteří obdobně ukončili činnost) z důvodu podezření na podvodné jednání.

Ale klíčové jsou a budou kroky, které pomohou těmto občanům finančně a dlouhodobě. To znamená, vedle okamžité pomoci sociálně slabším občanům a domácnostem především snížení regulovaných částí cen elektřiny a plynu, což může učinit stát skrze Energetický regulační úřad (ERÚ), je možné i zastropování cen energií po vzoru Polska a Maďarska. Je namístě snížit DPH na energie i daň z elektřiny a daň ze zemního plynu. Nezbytné je ukončení plateb tzv. solárním baronům na jejich soukromý byznys, což elektřinu občanům taktéž zbytečně prodražuje.

Ale naprosto zásadní je, aby se naše republika co nejrychleji vyvázala z tzv. Společné energetické politiky Evropské unie a z jejího jednotného energetického trhu, včetně systému obchodování s tzv. emisními povolenkami. To je totiž základní příčina růstu cen energií. Musíme provozovat vlastní, suverénní energetickou politiku, jejímž základem bude energetická bezpečnost a soběstačnost.

Proto je i nanejvýš nutné odstoupit od tzv. Zeleného údělu Evropské unie (Green Deal), který bude znamenat pro naše občany i firmy naprostou tzv. energetickou chudobu a z energií by učinil prakticky cenově nedostupné statky, se všemi dalšími negativními důsledky.

Co říkáte na představy nové vládní koalice v sociální oblasti. Na ministerstvu práce a sociálních věcí se Marian Jurečka zatím příliš odborně nepředstavil, ale ministr zdravotnictví Válek již spekuluje o změnách v úhradách a trousí hlášky, že šest hodin čekání na ošetření není nic tak hrozného. Máte obavy z chování nové vlády v této oblasti?

Ano, zejména ODS a TOP 09 zastávají v mnoha oblastech dost asociální postoje. Sem patří šílené představy potenciálního ministra zdravotnictví Válka o tom, že by si občané měli na zdravotní péči doplácet ze svého ještě nad povinné zdravotní pojištění nebo výroky pana Skopečka z ODS o zrušení slev na jízdném ve veřejné dopravě pro studenty a seniory. To je pro SPD neakceptovatelné.

Uvidíme také, jak přistoupí nová vláda k důchodové reformě, o které často hovoří. Tam je pro SPD zcela nepřekročitelnou linií jakékoli zvyšování věkové hranice pro vznik nároku na starobní důchod a jakékoli povinné odvody do soukromých penzijních fondů.

A jak vláda přistoupí k podpoře našich pracujících rodin, kde jsou ohromné rezervy a kde má SPD jasný plán vyjádřený mj. i v našem projektu Rodina na 1. místě.

My, SPD, budeme – nejen – v oblasti sociální politiky naprosto tvrdou, důslednou a zároveň věcnou opozicí, která bude předkládat vlastní návrhy řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…