Ať senátoři pracují zadarmo! Navrhuje David Rath. Promlouvá o penězích pro ČSSD a o své kauze: Neví se, že...

01.08.2018 6:10 | Zprávy

ROZHOVOR Nejde mi o funkci, peníze ani imunitu, tvrdí bývalý středočeský hejtman a exposlanec David Rath o své kandidatuře do Senátu, kterou ohlásil tento týden. „A protože nejsem součástí nějakých partiček jako docent Svoboda, který je ve stejném postavení jako já – trestně stíhané a nepravomocně odsouzené osoby – a je poslanec, nemohu spoléhat na to, že se mne nějaká partička zastane. A ani bych na to spoléhat nechtěl. Pokud by to nastalo, požádám o vydání a na sto procent budu vydán. Takže se to trestní řízení nezdrží ani o jeden den,“ prohlásil v rozhovoru pro PL David Rath, který byl nepravomocně odsouzen za korupci na osm a půl roku nepodmíněně.

Ať senátoři pracují zadarmo! Navrhuje David Rath. Promlouvá o penězích pro ČSSD a o své kauze: Neví se, že...
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Když vás oslovila Suverenita s nabídkou kandidovat do Senátu, proč jste se rozhodl to přijmout?

Zaujala mne nabídka kandidovat za okres Litoměřice. Je pro mne zajímavé, protože se tam odehrává střet, který platí pro celou republiku. Tím je střet o budoucnost nemocnice, protože tam jsou snahy zprivatizovat litoměřickou nemocnici do rukou Penty. A já jsem dlouhodobě jako exministr zdravotnictví proti tomu, aby se klíčové, zásadní nemocnice privatizovaly. Prosazuji, a myslím si že správný model, že zásadní slovo bude mít veřejný sektor, buď stát, kraj nebo město, a ne soukromý subjekt. Líbilo se mi, že v rámci tohoto okresu mohu přispět k záchraně místní nemocnice, aby se nedostala do rukou soukromého subjektu, kdy dojde k výrazné redukci zdravotní péče, lékařů a sester a většinou to nekončí úplně dobře pro pacienty. A v druhé řadě mám se Suverenitou stejný pohled na migraci. Od začátku Suverenita i já říkáme, že migrace tak, jak dnes probíhá, je velký problém, ohrožuje Evropu, konečně jsem o tom napsal román Řád, který byl vloni vydán a který nějakým způsobem upozorňuje na to, že za nějakých sto let může Evropa vypadat jinak a ten obraz vůbec nebude pěkný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…