Ať vládne osvícený diktátor! Přivedl Andreje Babiše mezi výkaly a severočeské paneláky. Ten jenom koukal, viz VIDEO. Ptal se na Romy, byl v šoku a naštvaný. A vůbec, čtěte svědectví

20.07.2017 4:42

ROZHOVOR Výkaly na chodbách, drogy, štěnice, zazděné paneláky, hrozné sousedské vztahy mezi menšinou a většinou – to bytová družstva na severu Čech řeší spoustu let. František Ryba, ředitel největšího z nich, začátkem týdne vedl na Mostecku debatu s Andrejem Babišem, který díky němu zažil šok na nechvalně proslulém litvínovském sídlišti Janov. „Bezbřehá demokracie se nepovedla, vede lidi do slepé uličky,“ zdůvodnil Ryba v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, proč je Babišův radikální styl řešení věcí jeho šálkem kávy. Prozradil také, jak předseda hnutí ANO reagoval na jeho nápad vystěhovat nepohodlné spoluobčany do „vesnice pro lůzu“. A proč mu nevadí, že exministr financí, který si otevřeně brousí zuby na sociální resort, přiznal, že je tak trochu neználek.

Ať vládne osvícený diktátor! Přivedl Andreje Babiše mezi výkaly a severočeské paneláky. Ten jenom koukal, viz VIDEO. Ptal se na Romy, byl v šoku a naštvaný. A vůbec, čtěte svědectví
Foto: Petr Prokeš/Krušnohor
Popisek: Ředitel SBD Krušnohor Most František Ryba seznámil Andreje Babiše na litvínovském sídlišti Janov s problémy v soužití s nepřizpůsobivými bydlícími.

Pane Rybo, za poslední roky jste zažil pěknou řádku politiků, kterým jste ukazoval, jak se žije v Mostě a Janově – ať už šlo o ministra Dienstbiera, Kocába, Džamilu Stehlíkovou...

Ano, ano, Čunka, Chovance, Marksovou...

... byla jich dlouhá plejáda, ale problémy zůstaly. To jste musel mít pořádný důvod, proč znovu věřit, že tentokrát bude mít smysl postopadesáté opakovat nějakému politikovi vše o úskalích bydlení (nejen) na janovském sídlišti. Proč myslíte, že právě Babiš něco konečně prosadí? Jaký jste mě pocit z jeho reakcí?

Víte, v čem byla jeho návštěva jiná? Hlavně v tom, že on přijel a přiznal, že o problematice ví málo a že by se rád něco naučil. Chtěl to slyšet z praxe – on to zná z jednání Svazu bytových družstev, o legislativě, přesně vybrané paragrafy, ale chtěl vše slyšet „na vlastní uši“ z praxe. A přiznal to – dokonce nechtěl ani dělat tiskovou konferenci, ale nakonec jsem ho k setkání s novináři přemluvil. On řekl: „Já jsem si přece přijel poslechnout, co zdejší lidi v problematice bydlení pálí.“

Ostatní politici, kteří přijedou, si vesměs hrají na chytré – všemu rozumějí, všechno viděli a my jim jenom „doukážeme nějaký místní problém“... Andrej Babiš prostě řekl na rovinu, že se přijel učit a že segment bydlení pro ně nebyla úplně priorita. Nyní by se tomu chtěli začít víc věnovat.

Anketa

Měl Miloš Zeman zrušit návštěvu delegace z Číny kvůli smrti čínského disidenta?

4%
96%
hlasovalo: 3945 lidí

Ono je panu Babišovi právě někdy „vyčítáno“, že toho o prostém lidském soužití moc neví. Osobně si jej vybavuji například z předvolební reportáže z Ústí nad Labem, kde byl překvapen, že večer jsou lidé zalezlí, ulice zejí prázdnotou a dospěláci za ním jen posílají děti, aby nabraly koblihy pro celou rodinu. Vy jeho přiznané „neználkovství“ očividně vnímáte jinak?

Na mě to zapůsobilo. Řekl to na rovinu. A kromě toho se vyjádřil, že až mu připravíme materiály (mimochodem, včera ráno jsem je již konzultoval, protože je chce do pátku), tak si k nim musí najít odborníky a s nimi začne problémy řešit. Na místě chtěl vidět, jak to v Janově vypadá, a chtěl laicky vysvětlit potíže, které zde lidé mají. To se mi líbilo – když přijde a nehraje si (jako jiní) na machra, který tomu děsně rozumí, ale vy po třetí větě zjistíte, že nevědí nic.

Pan Babiš rovněž na předešlých politicích nenechal ani nit suchou. Z noci na dnešek se na jeho facebookovém profilu objevil status: „Zase jsem slyšel o všech těch problémech, jak je nikdo neřeší, ale jak třeba na sídlišti v Janově byly už spousty politiků, kteří jen slibovali, ale nic z toho nikdy nebylo. Já jsem poslouchal. Pozorně.“ Má prý celý seznam věcí, které by zdejším lokalitám mohly pomoct. Nezní to skoro jako veřejný příslib?

Vidím, že my jsme ho asi opravdu zaujali... Celou návštěvu přitom říkal, že nic nemůže slíbit. My taky po něm nechceme, aby něco sliboval. My ho s tím vším opravdu chceme seznámit. Věříme, že po volbách ve vládě bude – buď ji bude stavět, nebo bude její součástí – a pomůže prosadit body, které je potřeba řešit. On řeší věci radikálně!

Náhled citovaného statusu na sociální síti Facebook.

Bude tak řešit třeba sociální dávky?

Bavili jsme se o zneužívání sociálních dávek. Jednoznačně jsme se spolu shodli, že celý systém je špatný. Já mu povídal: „To je ale nutné změnit úplně od základu.“ Kdo bude chtít měnit sociální dávky, bude muset hodně, hodně pracovat. Proč by to dělali? Raději je nechají tak, jak jsou dnes... Podle mě se to nemění právě proto, že politici jsou pohodlní. Pan Babiš byl zděšen tím, jak jsou dávky zneužívané. Vyprávěl jsem mu, jak úřad práce dostatečně nekontroluje, když si někdo jde pro dávky na bydlení.

Určitě jste mu uváděl konkrétní příklad...

Tamní úředníci vůbec nezkoumají majetkové poměry. Takže klidně můžete mít další tři byty, které pronajímáte, ale přišla jste o práci a ve svém bytě jakoby nemáte na nájem. Půjdete si tedy požádat o příspěvky na bydlení a oni vám je dají! Neřeknou vám: „Tak prodejte jeden z bytů, který pronajímáte, a budete mít dost peněz.“ Tohle úřad práce vůbec nezkoumá. Proto jsem mu řekl: „Hele, to je sice hezké, že oni se starají o klienty. Ale oni by se měli také trochu starat o peníze státu. Protože oni je prostě rozhazujou a je jim úplně jedno jak.“

Na to pan Babiš jako bývalý ministr financí jistě slyšel, ne?

Ano, na to slyší, takže v tomto případě byl velmi rozdurděný. Povídá: „Ten malý management musí začít pracovat pořádně, musí hlídat peníze státu a musejí se dodržovat jasná pravidla.“

On se po návštěvě přímo vyjádřil, že když uspěje ve volbách, chce, aby ministerstvo práce a sociálních věcí bylo řízeno hnutím ANO. Také je pro, aby se posilovaly pravomoci měst a starostů, potažmo primátorů... Z některých stran zaznívá, že Andrej Babiš je člověk, který je zastáncem i autoritativnějších postupů, regulací a kontrol, pro některé až nedemokratických. Vy v tom, bavíme-li se o segmentu bydlení, vidíte správnou cestu?

Já si myslím, že je to správná cesta, jinak naše společnost nemůže fungovat. Ukazuje se, že bezbřehá demokracie vede lidi do slepé uličky. Koukněte, co se děje v celé Evropě. Je přesně vidět, proč vyhrávají volby různá občanská hnutí, extremistická, ale postavená na občanech. Demokracie kamenných stran, kdy si jakoby lidé mohou dělat, co chtějí, prostě nefunguje. Musí být „osvícený diktátor“ – ale to říkám hodně v uvozovkách –, který k sobě má osvícené vedení a parlament. Musí to být opravdu řízení z jednoho centra. Z jednoho mozku, který se poradí a podobně, ale nemůže to bezbřeze pustit komukoliv.

Klidně ať je to i na městech trochu zpřísněné a ať má starosta či primátor širší kompetence. Toto je i můj šálek kávy. Vyhovuje mi to stejně jako jemu.

Je podle vás pan Babiš nakloněn i takovým návrhům, jako je možnost spolubydlících nájemníků vyjadřovat se k tomu, kdo může bydlet v jejich domě? (Je to jeden z mnoha návrhů takzvané Mostecké výzvy z roku 2008, která byla tehdy předána ministryni Džamile Stehlíkové po prvním velkém incidentu mezi policií a občany Janova. Všechny body výzvy najdete v článku ZDE.)

My jsme s ním mluvili o všech těchto bodech. Nekomentoval to záporně. Zrovna k této věci například neřekl nic – podle mě to musí vstřebat, projednat, poradit se. Ale je to jeden z bodů, které jsou v materiálech, které od nás tento týden dostane. Myslím, že to chce vzít tento týden na jednání hnutí ANO a podle mě si z toho vyberou nějaké téma do volebního programu, což považuji pro nás za plusové. Zaplať pánbůh za to, že si tohle někdo dá do volebního programu a bude za to trošku bojovat.

Ještě mi řekněte – záporně se Andrej Babiš nevyjadřoval k ničemu z toho, co prosazujete?

Ne. On záporně hodnotil ty věci, které tak vidíme i my. Teď například se řeší novela k zákonu, která určuje zvláštního příjemce úhrad za užívání bytu a za služby s tím spojené – jde o problém, kdy vlastník pronajímá byt, jeho nájemník bere příspěvky od státu, dává je vlastníkovi, ale ten z nich pak neplatí nic. Na stole je novela, že by úřad práce mohl přímo společenstvím vlastníků jednotek (SVJ) ty doložené úhrady platit (může jít o vodné a stočné, výdaje na úklid, vytápění atd. – pozn. red.). Jenže – je to fomulované tak, že je to „na zvážení úřadu práce“, takže je to úplně pasé: bude tam sedět nějaká baba, která to bude posuzovat a která bude zrovna lidumil, takže řekne, že SVJ má smůlu. Navíc nám rovnou řekli na úřadu práce, že budou posuzovat, že když by mu odebrali například čtyři tisíce korun, které musí platit SVJ, tak musejí posoudit, jestli tomu nájemníkovi (tedy klientovi úřadu práce) zbudou peníze na celý nájem tomu vlastníkovi! Aby chudák nemohl dostat výpověď z nájmu. A my na ně koukali s otevřenou pusou a říkáme: „No, to ale nevyjde skoro nikdy, protože jste mu už vzali na ten nájem a zaplatili jste ho.“ „Tak to pak to SVJ prostě nic nedostane,“ zněla odpověď. Takže takhle je novela úplně na h..., i prováděcí předpisy. To nemuseli vůbec dělat. Mohli se na ni vykašlat.

Takový postup tedy vidí negativně i pan Babiš. Odsoudil jej a souhlasí, že takhle je to špatně.

Jeden z vašich kolegů mi řekl dva poznatky z jednání s panem Babišem – prý mu připadal skromný a často nadával na úředníky a úřad práce. S tím byste se ztotožnil?

Ano, bylo to tak. My jsme mu totiž dali řadu konkrétních příkladů, jak to na úřadech práce chodí, jak neposuzují různé věci, které by měly... My jsme mu například řekli, že občas odhalíme i zfalšovanou nájemní smlouvu mezi vlastníkem a nájemníkem, jsou tam nepravdivé údaje, je tam jiná firma i IČ. My to úřadu práce sdělíme, aby nedal neoprávněně onomu nájemníkovi žádné příspěvky na bydlení a oni? Reagují, že je to nezajímá, ať to prý podáme jako trestní oznámení. Na to já mohu zase říci: Víte, co? Co mně je do toho, vždyť my to chtěli dát vám, abychom ochránili peníze státu. Vy je chránit nechcete, tak mi to může být fuk. Když to slyšel, tak šel do vývrtky.

Asi byl v šoku z řady věcí. Mě třeba překvapilo, že je pro něj překvapením, že Janov – a nejen on – je plný prázdných bytů. Vylidněné paneláky, se zazděnými okny, které mimo jiné dělají z celé lokality neatraktivní místo, kde se byty stěží prodají i za pouhých 60 tisíc korun. Na to se v podobných lokalitách koukáme už nějaký ten pátek...

Ano, že je zde nadbytek bytů, z toho byl úplně v šoku. Já mu to přitom říkal během jednání, ještě i v autě jsme se o tom bavili. Furt mi nevěřil, moc dobře jsem to na něm viděl. Přijeli jsme do Janova, ukazoval jsem mu ty zazděné domy CPI, pak naše prázdné domy a povídám: „Pane předsedo, a tyhle byty nikomu nechybějí!“ On koukal, rozhlížel se po těch obrovských barákách a říkal: „Tomu nerozumím. Po celé republice je nedostatek bytů a vy tady máte stovky bytů navíc a nevíte, co s nimi.“ Ukazovali jsme mu všechno, štěnice, prostě všechno. Vůbec to nevěděl, teď to viděl vše na místě, tak již vnímá, že to tak opravdu je. Problém je, že tohle se celé musí opravdu řešit z gruntu. Že nejde jen něco učesat, něco uhladit. Nějaké drobné úpravičky jsou na nic.

Senátor Jaroslav Doubrava z ústeckého volebního obvodu pohovořil na litvínovském sídlišti Janov s Andrejem Babišem a ředitelem SBD Krušnohor Most Františkem Rybou o uplatňovaných postupech v zahraničí vůči lidem, kteří nerespektují základní normy slušného bydlení. Doporučil v tomto směru zpřísnit českou legislativu. Foto: Petr Prokeš, Krušnohor

Bavil jste se s ním konkrétně o Romech, o cikánech?

Hodně.

Jaký má postoj k této menšině a k tomu, o čem mluvíte vy? Vy jste některými aktivisty – a dokonce šéfem Agentury pro sociální začleňování – nazýván dokonce rasistou, u místních obyvatel se pro změnu těšíte velké podpoře svých návrhů... Jaký postoj má pan Babiš podle vás, zachovává si nějakou politickou korektnost v tomto směru, či nikoli?

On se mě ptal, jak se romský problém dá řešit. Já jsem mu popsal třeba situaci v Janově, kde jsou tři typy cikánského etnika. Naši místní, kteří zde bývali. Pak ti, které sem navozili z Prahy, Plzně, Kladna. A do třetice východoslováčtí, kteří se sem dostávají za příbuznými. Na to on hned zareagoval, „jak je to možné, když jsou to cizinci“. Ale jsme v rámci Evropské unie, že ano...

Popsal jsem mu, jak se prostě s některými nic dělat už nedá: jsou skupiny, se kterými to jde, a pak skupiny nepřevychovatelné. Ptal se, jak to řešit. Já řekl: Jednoznačně. Já pro to stále těžko hledal správný název, říkejme tomu kupříkladu „vesnice pro lůzu“. Někde se musí postavit cosi primitivního, kam oni půjdou bydlet a tam si budou žít svým způsobem života. Neřekl na to ani ano, ani ne. Ale kejval, bylo vidět, že vnímá, že to asi jinak nepůjde.

Své návrhy řešení problémů shromažďujete leta ze své praxe a zkušeností. Sám jste politicky činný. Vám nevadí, když hnutí ANO v podstatě zkopíruje vaše podněty do svého volebního programu?

Nevadí mi to, protože je to pro zdejší lidi důležité. V tomto případě jsou oni důležitější než politika.

Věříte po setkání s Andrejem Babišem, že bude-li ministerstvo práce a sociálních věcí řídit jeho hnutí, tak se konečně dočkáme změn, které jsou už několik let formulované v „Mostecké výzvě“?

Já tomu chci věřit, protože jeho iritují obrovské výdaje na ministerstvu práce a sociálních věcí. Ví, že určitá procenta z toho jdou do luftu. Ty stovky miliard ho prostě rozčilují a mně je to úplně jasné. Irituje ho resort ministryně Marksové a také ministerstvo zdravotnictví. Tečou tam obrovské peníze, které mnohdy plynou tam, kam nemají... To je hlavní důvod, proč se chce na tuto oblast zaměřit. A pro nás je podstatné, kdyby si vzal za své některé z našich podnětů týkajících se sociálně vyloučených lokalit. On mění věci z gruntu, tak věřím, že nějaký pokrok nastane.

Vám se všechny jeho změny, které jako politik zavedl, líbí?

Všechny pochopitelně ne, přemýšlím nad nimi. Ale jsem s tím smířený, a jestli někdy něco udělá, tak to tak musím brát, protože žiji v tomto státě a musím vnímat, jak se vše vyvíjí.

Četl jste e-knihu, kterou vydal pod názvem „O čem sním, když náhodou spím“?

Ještě ne, ale mluvilo se o ní – některý z politiků nadhodil, že je to jako Mein Kampf. On komentoval, že ne, že to jsou jenom názory na dění ve společnosti.

Udělal na mě svou návštěvou dobrý dojem a budu držet palce, aby se mu podařilo aspoň něco prosadit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…