Babiš, Babiš, Babiš. Drtí všechno, Sobotka žije jen z jeho milosti. Ale nakonec ho prý čeká krach

12.10.2014 14:21

Vítězem voleb je podle sociologa Petra Hampla nikoli hnutí ANO, ale Andrej Babiš. „Bez něj by ANO zmizelo,“ vysvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Ba co víc. Babiš ovlivňuje výrazně i dění v ČSSD.

Babiš, Babiš, Babiš. Drtí všechno, Sobotka žije jen z jeho milosti. Ale nakonec ho prý čeká krach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak tedy na zdraví

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky právě skončených voleb?

3%
hlasovalo: 3483 lidí

„Že je předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka a ne Michal Hašek, je věc, která se stala z vůle Andreje Babiše. A jestli se to změní, či nikoli, se nerozhodne v Lidovém domě ani mezi členy ČSSD,“ domníval se. Každá pohádka však jednou skončí. Hampl tipuje, že ta Babišova za pět let. „Až selhání přijde, bude velice rychlé. V řádu týdnu či měsíců. Pak se projeví i to, z jakých lidí skládá Andrej Babiš svoje hnutí. Nejsou zvlášť loajální. Jdou nahoru za mocí. Když uvidí, že se moc vytrácí, začnou dezertovat.“

Ve většině krajských měst a i v Praze vyhrálo komunální volby hnutí ANO. Andrej Babiš prohlásil, že pokračuje úžasný příběh jeho hnutí. Dá se říci, že je ANO vítězem těchto voleb?

Ano. Jednoznačně. ANO je vítězem, vlna pokračuje. Ale neřekl bych, že až tak je vítězem hnutí ANO, ale Andrej Babiš. Není to úspěch nějakého politického hnutí, ale úspěch Andreje Babiše. Kdyby se objevil v jakékoliv straně, nebo si založil jiné hnutí, tak k němu všichni voliči přejdou. ANO bez Babiše by zmizelo.

Jak hodnotíte výsledky premiérské strany ČSSD? Asi se dá její volební výsledek hodnotit poměrně příznivě, ale ztratila velká města Ostravu a Brno...

Myslím, že i na výsledky ostatních bychom se měli dívat v prizmatu Andreje Babiše. Triumfoval, či jeho hnutí a lidé, se kterými se byl ochoten vyfotit. Ti, kdo jsou v obecném povědomí jako jeho spojenci či koaliční partneři, na tom nejsou tak dobře, ale ani špatně. To je ten druhý hlas. Kdo dnes hlasuje pro ČSSD či lidovce, hlasuje tím i pro nějakou formu koaliční spolupráce s Babišem. TOP 09, která se v posledních měsících profiluje jako nejvýraznější opozice, skončila neúspěchem.

Pro topku byla klíčová Praha, takže porážka s ANO právě zde je pro ni zklamáním?

Topka je čistě pražská strana. Ona nikde jinde neměla nějakou výraznou podporu kromě pár ostrůvků. Jestliže není schopná si udržet ani svoji Prahu, tak už nepatří do první ligy.

A v jaké lize je tedy ODS?

ODS už není v pozici, že by aspirovala na to být dominantní vládní stranou. Má ambici přežít. Což se jí daří. Ztráty, které utrpěla, nebyly dramatické. S výjimkou Prahy, což se ale čekalo. Z jejich pohledu se volby dají označit za úspěšné. Strana žije a nic více se čekat nedalo.

Komunisté v senátních volbách neuspěli. Nikdo z jejich kandidátů nepostoupil do druhého kola. Je to tím, že nám nevládne pravicová vláda a tudíž se levicoví voliči nemají potřebu nějak výrazně vyhraňovat a radikalizovat?

Může to být jeden z faktorů. Jsou tu ale i další. Nezapomínejme na Andreje Babiše, který to celé přikrývá. Lidé, kteří čekají, že Andrej Babiš postaví tuhle zemi na nohy, jsou napříč politickým spektrem. Jestliže se komunistická strana profilovala jako výrazná opozice proti současné vládě, tedy Babišově vládě, tak ji to stojí hlasy. Další věcí je, že elektorát komunistů stárne. Přicházejí o lidi, kteří jsou tak staří, že už nemůžou volit, nebo umírají. A mladí jdou spíše k Pirátům a zeleným. To jsou strany s jiným „drajvem".

V senátních volbách se hodně spekulovalo o vratké pozici dvou ministrů ČSSD, o jejichž setrvání ve vládě mohly rozhodnout senátní volby. Jedním z nich je Jiří Dienstbier. A ten na Kladně vyhrál s poměrně velkým náskokem, takže má velkou šanci vyhrát i ve druhém kole...

Určitě jde o jeho velký úspěch. Jsem jím sám osobně velmi překvapený, jak se mu zadařilo. Čekal jsem, že bude mít velké problémy obhájit svůj senátorský post. Zvláště po posledních událostech, kdy zjevně podniká kroky, které jsou hodně nepopulární, zvláště mezi lidmi v nižších a středních třídách, což je přesně elektorát na Kladně. Takže jsem velmi překvapen, že se Jiří Dienstbier dostal do druhého kola senátních voleb a dokonce vyhrál takto hladce. Svědčí to o naprosto famózním zvládnutí kampaně.

Druhým ministrem ČSSD jsem myslel Marcela Chládka. Ten v Lounech také vyhrál, ale jen těsně před kandidátkou hnutí ANO Hanouskovou. Tady to bude asi ještě hodně vyrovnané...

Je otázka, jak bude ANO brát tuhle volbu vážně. Pokud tam přijede Andrej Babiš osobně a dokonce víckrát, bude to jeho. Obecně vzato, není teď situace, že pokud v nějakém regionu obě tyto strany na něj napnou svoje síly, že by tam ČSSD mohla vést nějaký vyrovnaný zápas.

Takže podle vás v jakémkoliv souboji ANO proti ČSSD je favoritem kandidát ANO?

Ano. Ale za předpokladu, že tomu ANO věnuje dosti pozornosti. Zase připomínám, že nemluvím o ANO jako hnutí, ale o Andreji Babišovi. On má nějakou omezenou kapacitu. Může v nějakých senátních obvodech být jednou, někde víckrát. Nemůže být všude každý den. Předpokládám, že si nějaké takovéto priority dělá. Ale pokud se bude někde angažovat, deklasuje konkurenci.

Velice pikantní senátorský souboj se odehrál na Praze 1, kde se sešli čtyři velice silní kandidáti. Vyhrál váš jmenovec, rektor Karlovy univerzity Václav Hampl, před ředitelem záchranky Schwarzem, třetí skončil Martin Bursík a za ním Laura Janáčková z ANO, která zaujala odvážnou billboardovou kampaní odkazující na populární seriál Sex ve městě...

Laura Janáčková byla před kampaní velmi respektovaná, v otázce vztahů měla pozici jako o generaci dříve doktor Plzák. Druhou věcí je, jak vedla kampaň. Ze začátku jsem ji pokládal za zajímavou a úspěšnou. Ale na konci mi přišla taková narychlo spíchnutá a nedotažená. Jedna věc je zaujmout voliče, druhá nabídnout jim něco rozumného. A to až tak nebylo. Bylo také vidět, že když zvolila tuto neobvyklou polohu, Andrej Babiš u ní nebyl tak výrazně vidět. Možná, že kdyby měla ty klasické plakáty jako všichni kandidáti ANO, kdy vedle nich stojí Babiš, tak by byla mnohem úspěšnější.

Co se týče těch dalších, ukazuje to, že Praha jako celý zbytek republiky chtějí jména, nezajímají se jenom o programy. Rozdíl je, že v nějaké dělnické oblasti by uspěl Karel Gott či nějaká popová hvězda, v Praze chtějí hvězdu jiného typu. Dostali je a vybrali si mezi nimi. To, že nejsilnější hvězdou je rektor Václav Hampl, se vědělo. Měl v předvolebních průzkumech jasný náskok.

V Pelhřimově vyhrál jednoznačně v prvním kole předseda Senátu Milan Štěch. Upevní to jeho pozici v ČSSD? Může se dokonce v budoucnu stát předsedou sociálních demokratů?

Nedokážu tohle říci. Nevidím do interních sociálně demokratických záležitostí. Ale na to jak dopadnou různé mocenské hry uvnitř sociální demokracie, na to má vliv i jedná výrazná politická síla. A tou je Andrej Babiš. Že je předsedou ČSSD Bohuslav Sobotka a ne Michal Hašek, to je věc, která se stala z vůle Andreje Babiše. A jestli se to změní, či nikoli, se nerozhodne v Lidovém domě ani mezi členy ČSSD.

Vy prostě za vším vidíte Babiše?

Ano. Ale ne ve formě nějakého spiknutí, ale že v tomhle okamžiku je jeho osobnost tak silná, že válcuje všechno.

Premiér Bohuslav Sobotka při komentování výsledků voleb uvedl, že utužily fungování vládní koalice. Máte stejný názor?

Myslím, že to tak je. Tyto koalice se budou pravděpodobně uzavírat v mnoha městech. A také se vyrovná zastoupení v Senátu mezi vládními stranami. Podstatné také je, že tak jak je koalice nastavená, všem vyhovuje. Babiš je ten mocný, ale nenese tu hlavní vládní odpovědnost. Modernější sobotkovské křídlo sociální demokracie realizuje svůj program. Lidovci jsou po letech opět u moci. Takže všichni jsou spokojení, a teď jim to ještě potvrdili voliči.

Lidovci byli v komunálních volbách také úspěšní, ale to je u nich v tomto typu voleb běžné?

Uspěli ale také ve volbách senátních. Hodně díky výběru kandidátů. Když si vezmete, kdo za KDU-ČSL kandidoval, jsou to lidé, kteří by byli nejspíše úspěšní i bez té strany. Přitom názorově či osobnostně k ní nemají nijak blízko. KDU-ČSL udělala vynikající práci v tom, že si našla lidi, kteří mají velkou šanci vyhrát. Slíbila jim podporu, nic po nich nechtěla. Takže teď mají svoje kandidáty.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad?

Vynikající příklad je právě rektor Václav Hampl. To není člověk, který by měl blízko ke katolické politice. Měl vysokou šanci vyhrát, tak mu dali podporu.

Na závěr se chci zeptat, jak dlouho podle vás bude fenomén Andreje Babiše fungovat?

Andrej Babiš není standardní politik. Nefunguje na základě nějakého programu, který by mohl být hodnocen jako u ostatních. Je to úplně jiný typ osobnosti. Tyhle osobnosti mají obrovskou schopnost mobilizovat svoje voliče, kteří jim odpouštějí nějaké nedokonalosti v minulosti. Ale je s tím spojeno, že nesmí udělat chybu. Volič má od takovéhoto politika očekávání nadpřirozených schopností. Ve chvíli, kdy se ukáže, že je také jenom člověk, dělá chyby a nemá ty nadpřirozené schopnosti, tak se celá koncepce hroutí. Můžeme to vidět na příkladu Baracka Obamy. První tři roky mu neustále narůstala popularita, po čtyřech letech vyhrál volby docela snadno. A kde je teď. Po nějakých pěti, šesti letech se jeho popularita zhroutila.

Andrej Babiš má výhodu v tom, že může ovlivňovat svůj obraz více než kterýkoliv jiný politik na světě. To znamená, že může vydržet déle. Ale nakonec budou muset být nějaké výsledky vykázány. Za těch 10 měsíců nám dramaticky narůstají náklady na státní správu, dlouhodobá nezaměstnanost dosáhla nejvyššího vrcholu od roku 1989, na rekordní úrovni máme počet sebevražd i bankrotů.

Měřeno čísly - ta vláda není úspěšná. Nicméně tomu navzdory dokázal Babiš dát lidem naději a pocit, že bude líp. Že se konečně země začne zvedat a pořádně hospodařit. Oni jednou uvidí, že to tak není. Otázka je, jestli to bude za rok či za pět let. Tipnul bych spíše druhou variantu, za pět let. Počítejme ale s tím, že až to selhání přijde, bude velice rychlé. V řádu týdnů či měsíců. Pak se projeví i to, z jakých lidí skládá Andrej Babiš svoje hnutí. Nejsou nějak zvlášť loajální. Jdou nahoru za mocí. Když uvidí, že se ta moc vytrácí, začnou dezertovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…