Babiš dělá, co může. Senátorka upřímně promluvila o ministru financí, korupci i odchodech lékařů

27.09.2014 20:48

ROZHOVOR Před pár lety dotáhla kauzy předražených zdravotních přístrojů až do Bruselu. Soudní procesy v korupčních kauzách, na které senátorka a dětská neuroložka Alena Dernerová (Severočeši Most) upozornila, nesou své ovoce. Byla snad jedinou odpůrkyní transformace nemocnic pod severočeský kolos Krajská zdravotní. Teď tuto akciovou společnost hájí. S kandidujícím vládnoucím sdružením v Mostě, jemuž kdysi preferenčními hlasy pomohla k politickému monopolu, je dnes na kordy, a to nejen proto, že její někdejší kolegové a dnes volební rivalové mají zcela jiné, podle ní nevhodné, úmysly.

Babiš dělá, co může. Senátorka upřímně promluvila o ministru financí, korupci i odchodech lékařů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová

Když jste kandidovala do Senátu, jedním z vašich bodů, který jste slíbila prosazovat, mělo být zlepšení pracovních podmínek pro zdravotníky za účelem zamezení jejich odchodu do zahraničí nebo do třetí sféry. Jak se to daří?

Tohle se nedaří v podstatě vůbec nikomu. Ani Lékařské komoře, ani Ministerstvu zdravotnictví. Jediná cesta, aby zde lékaři zůstali, je zvýšení platů. Nic jiného. Potom menším problémem v tomto směru je komplikovaný přístup k postgraduálnímu vzdělávání a tak dále. Řekla bych však, že to nehraje až tak velkou roli. Náměstek ministra zdravotnictví Josef Vymazal se snaží v podstatě ten systém vzdělávání zjednodušit, takže si myslím, že to bude dobré. Hlavním problémem jsou platové podmínky, protože když vylezete ze školy v 25 letech, máte dvacet tisíc - i se službami - a máte začít normálně fungovat... Jdete-li kousek na Západ, do Německa, je ten poměr úplně někde jinde. Ti doktoři tu prostě zůstávat nebudou.

Všechny vaše iniciativy v poukazování právě na cíleně předražené nákupy lékařských přístrojů, korupci a podobně, což jste táhla až do Bruselu, jsou v tuto chvíli z vaší strany již uzavřeny? Sledujete soudní procesy například ohledně kontroverzního operačního programu ROP Severozápad, kvůli němuž šlo už několik vysoce postavených lidí do vazby?

To je všechno v běhu. Byli obžalováni manažeři Krajské zdravotní za předražené nákupy. Jak budou postupovat soudy? Nevím, kdy zahájí líčení. Kauza Severozápad - to teď probíhá s exnáměstkem bývalé hejtmanky Pavlem Koudou a spol. Je tam několik věcí, které se týkají kraje a co jsem napadala. Platí se pokuta za předražené a nehospodárné zakázky. Bohužel to tedy platí kraj, a nikoli ti, kteří za to v rámci Severozápadu mohou! Každopádně u všeho se prokázalo, že jsem měla pravdu, jak v případě předražených nákupů přístrojů, tak u Severozápadu, kde Evropská komise zjistila velké nedostatky. Nic jsem si nevymyslela.

Kandidujete v komunálních volbách za „nové“ Severočechy Most, které vede poslanec Vlastimil Vozka, jehož vládnoucí Sdružení Mostečané Mostu před pár měsíci odvolalo z funkce. Vy jste se přidala k němu a k těm, za kterými stojí podnikatel a multimilionář Jiří Zelenka. Ve volebním programu máte zcela opačný bod týkající se tamního zdravotnictví. Vaši političtí oponenti chtějí „rozbít“ Krajskou zdravotní a jednu z nemocnic vyjmout pod svou správu. Vy jste byla původně proti  „spolknutí“ do velké akciovky. Nemůže to nyní někdo vnímat jako politickou oponenturu, že najednou jste pro zachování a.s. jen proto, že vaši protivníci ji chtějí ovládat na úrovni města?

To úplně ne, protože vůbec nejsem členkou fanklubu Krajské zdravotní. Když tato společnost vznikala, tak jsem byla jediná proti tomu, aby šlo o akciovou společnost. To je totiž totální nesmysl. Jenže teď už zde bohužel toto těleso je. Co s ním? Nějak funguje, mění se v jeho managementu lidé, začíná se narovnávat vztah k nákupu přístrojů – nakupujeme bez prostředníka. Jde to pomalu, ale jde to. Krajské zastupitelstvo určitě nebude souhlasit s tím, aby se zase jednotlivé nemocnice osamostatnily pod města.  Podle mě by každá nemocnice měla mít svého ředitele, nyní již ředitelé jsou jmenováni. Hlavně se musejí zaměřit na to, aby se do krajských nemocnic nakupovalo regulérně, šetrně a racionálně. Teď Sdružení Mostečané Mostu (k němuž přestoupila například její někdejší sympatizantka, náměstkyně primátora Hana Jeníčková. Pozn. red.) před volbami přišlo s tím, že si nemocnici vezmou pod město: Tak to měli udělat už dávno, když Krajská zdravotní vznikala! Ale nikdo to nechtěl. Neznamená to tedy, že pléduji za akciové společnosti ve zdravotnictví. To nikoli. Prostě co s tím, když to tady už je?

Co od komunálních voleb očekáváte? Chcete se dostat přímo do Rady města, abyste mohla více ovlivnit to, co se tu děje po odvolání primátora vašimi někdejšími soukmenovci, od nichž jste se distancovala poté, co se údajně prokázalo, že náměstkyně Hana Jeníčková byla u předávky úplatku ohledně 260 milionového prodeje v zóně Joseph?

Nevím, co mám od voleb nyní očekávat, protože situace v Mostě je velmi nepřehledná (Severočeši se rozštěpili, jejich „městská“, mateřská, verze má samostatnou kandidátku a podobně. Pozn. red). Mnoho voličů se bude těžko orientovat. Nechci být – jako ani nikdy dříve – radní města.

No, ptám se proto, že jste na dost vysoké příčce na kandidátce Severočechů Most, která by mimochodem mohla poslance Vozku vrátit do čela radnice…

Kdysi jsem dokonce byla první, lídryně, a také jsem nechtěla být primátorkou. Z toho vycházejte.

Jindy jste byla až na chvostu a stala jste se celorepublikovou skokankou…

Je pravda, že Sdružení Mostečané Mostu kdysi díky mým preferenčním hlasům získalo vlastně „nadbytečné" množství zastupitelů – měli nadpoloviční většinu. Já si nikdy, ani když jsem na vysokém místě kandidátní listiny, nedělám žádné ambice jít do městské rady (i v současnosti je ve statutárním městě Mostě pouze řadovou zastupitelkou. Pozn. red.). Ale tentokrát je terén pro voliče nepřehledný a nedá se predikovat, jak volby ve statutárním městě Most vůbec dopadnou.

Stojíte za úspěšným podnikatelem Jiřím Zelenkou. Stojíte stále stejně i za vlivným Andrejem Babišem?

Za panem Babišem stojím stejně pevně, jako jsem stála na začátku, kdy jsme začali spolupracovat. Věřím mu.

Dodejme, že v Mostě má ANO poprvé vlastní kandidátku, což dělá tamní předvolební situaci ještě nepřehlednější, protože vy tedy ale kandidujete za Severočechy Most, přestože ti v jiných volbách měli s hnutím ANO kandidátku společnou… Na závěr se zeptám: Myslíte, že se Andrej Babiš osvědčil i jako šéf rezortu financí?

Myslím, že jako ministr dělá, co může. Je to tak těžké. Ale myslím, že situaci na ministerstvu financí zvládá relativně dobře. Je tam ovšem šílené práce a jak sám říkal, že je to horší, než si myslel. Já s ním musím plně souhlasit, protože do některých tajů člověk také nahlédne a je to opravdu strašné. Ta práce je na dlouhou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…