Babiš má kult osobnosti, jaký jsem nezažil, zírá poslanec ČSSD Veselý. Nedovedl si prý představit, že by podpořil vládu s tímto premiérem a jeho skandály

07.12.2018 7:47

ROZHOVOR „Ačkoliv je vláda jinak velmi úspěšná, každý její úspěch a zlepšení podmínek života obyvatel v naší zemi překryje kauza jejího předsedy,“ říká poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. V rozhovoru promluvil nejen o volebních preferencích a ČSSD, ale i ohledně nové zprávy BIS. Vyjádřil se i k situaci ve Francii.

Babiš má kult osobnosti, jaký jsem nezažil, zírá poslanec ČSSD Veselý. Nedovedl si prý představit, že by podpořil vládu s tímto premiérem a jeho skandály
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

Kolem Andreje Babiše to v posledních týdnech výrazně houstne. Začalo to reportáží Slonkové a Kubíka, v minulých dnech pak se objevila informace, že podle právníků Evropské komise je Andrej Babiš ve střetu zájmů kvůli čerpání fondu z EU. Babiš to popírá. Co vy na to říkáte a co říci na informaci v tisku, že Česku hrozí vracení dotací pro Agrofert?

Od počátku mám zásadní problém s naším angažmá ve vládě, ve které sedí Andrej Babiš. A další a další kauzy, které v souvislosti s ním přicházejí, mi dávají za pravdu. Ačkoliv je vláda jinak velmi úspěšná, každý úspěch této vlády a zlepšení podmínek života obyvatel v naší zemi, překryje kauza jejího předsedy.

Jak už jsme řekli, situace kolem premiéra byla, a vlastně stále je, dost vyhrocená. Minulý týden to vyústilo dokonce v hlasování o vyvolání nedůvěry vládě. Opozici chybělo devět hlasů. Domníváte se, že se situace na politické scéně uklidní, nebo to bude pokračovat? A mimochodem, jak vy se stavíte k tomu, že ČSSD se hlasování nezúčastnila?

Obávám se, že s premiérem je spojeno tolik kauz, že situace bude kontinuálně pokračovat, dokud bude členem vlády. Sám jsem si nedovedl představit, že bych hlasoval na podporu vlády, v jejímž čele sedí A. Babiš, se všemi jeho kauzami. Na druhou stranu jsem si neuměl ani představit, že bych hlasoval o svržení vlády, která je jinak úspěšná a kde sedí naši ministři. Pokud by nebyla shoda na odchodu, sám bych obdobný postup (ať již odchod, nebo zdržení se) z uvedených důvodů zvolil.

I přesto všechno, co se kolem Andreje Babiše děje, podle průzkumu preference ANO stouply. Dá se říci, že Slonková s Kubíkem udělali premiérovi svou reportáží vlastně službu? A co takováto „podpora“ ze strany občanů vlastně vypovídá o českém národě?

V politice se pohybuji již více než 15 let, ale takový kult osobnosti, který premiér má, jsem u nás za tuto dobu nezažil. Podle zkušenějších kolegů můžeme obdobu najít pouze ve Václavu Klausovi a 90. letech minulého století, kde by prý ve volbách uspěla i jeho tenisová raketa. Nicméně jde o fakt, se kterým nyní asi těžko něco uděláme. Zdá se, že každá další kauza premiérovi přinese ještě luxusnější mediální prostor, který jej bez ohledu na obsah posiluje. Zároveň jde o nepřímou odpověď pro tisíce pisatelů e-mailů a dopisů, které jsem před hlasováním o nedůvěře vládě obdržel. Ti (nejen) mě vyzývali k tomu, abych nepodporoval vládu, v jejímž čele sedí zprofanovaný premiér. S tímto názorem jsem sice obecně problém neměl, nicméně je zřejmé, že v první řadě je nutné oslovovat voliče a vysvětlit jim, v čem ona nepřípustnost premiéra spočívá. Pokud totiž bude A. Babiš dále posilovat a vítězit ve volbách „o parník“, těžko s tím poslanci ostatních stran ve Sněmovně něco udělají. Tedy pokud nebudeme očekávat absurdní spojení ODS s KSČM, nebo ČSSD s SPD.

ČSSD podle průzkumu je naopak na samotné hranici, na pěti procentech. Co s tím? A co říci na to, že naopak třeba Pirátům preference rostou?

Piráti (stejně jako hnutí ANO) jedou na vlně jasného populismu. Pokud sečteme preference těchto dvou stran (a můžeme přidat i SPD), dosahuje jejich součet jasné většiny populace, byť každá ze stran oslovuje zcela jiný typ voličů. Tomu může ČSSD těžko konkurovat. Na druhou stranu nemusíme házet flintu do žita. Podle mého stačí, a sděluji to na všech vnitrostranických fórech, když se přestaneme hádat přes média a nenecháme se spojovat s kontroverzními osobnostmi. A když k tomu přidáme ještě lepší schopnost propagace našeho levicově demokratického programu a kroků k jeho naplnění, pak se o budoucnost ČSSD nebojím.

Andrej Babiš tvrdí, že jeho vláda funguje, ekonomice se daří, země prosperuje. Je to pravda? Zvedají se důchody, minimální mzda, na druhou stranu se ale celá řada věcí rapidně zdražuje… Takže jak je to?

V tomto směru s premiérem souhlasím. Zdražování je logickým důsledkem razantního nárůstu mezd. To se projevuje zejména ve službách, kde byly mzdy dlouhodobě podhodnoceny.

Máme tady novou zprávu BIS, ve které se mluví o rostoucí záškodnické činnosti ruské ambasády, kde jsou údajně pod krytím zaměstnanců důstojníci tajných služeb. Mluví se o tom, že politici a úředníci svou nepozorností předávají Rusům interní, nikoliv tajné, informace. Zpráva mluví i o vlivu Číny v ČR, zmiňuje třeba i Hedvábnou stezku. Jak vy tuto zprávu BIS hodnotíte? A co říkáte na postoj prezidenta k BIS, za který je z některých míst kritizován?

To je právě onen problém při řešení otázky, zda pro nás jsou Rusko a Čína bezpečnostní hrozbou. Většina lidí řeší odpověď na tuto otázku tím, zda se na nás řítí vojáci takových zemí. Pokud bychom tuto otázku viděli pouze takto, pak v tuto chvíli pro nás obě tyto země hrozbou pochopitelně nejsou a v dohledné době ani nebudou. Dnes jsou však hlavním problémem hybridní hrozby. O tom ostatně hovoří i zpráva BIS a v tomto směru pro nás obě země představují extrémní hrozbu. Samozřejmě s jistou odlišností, která odpovídá obecnému přístupu obou zemí. Tedy Rusko razantní a bezohlednou, Čína sofistikovanou a uhlazenou. Pokud jde o názory prezidenta, tak mě vůbec nepřekvapují, protože jsou kontinuální a rozhodně ne objektivní.

Když se podíváme na Západ, v ulicích Francie to v posledních dnech vře. Co si myslíte o tom, co se tam děje? Kam až to může podle vás vyústit?

Francie, a hlavně Francouzi, jsou kouzelní v tom, jak razantně a hlavně v jakém množství dokážou prosazovat svůj občanský názor. Jediné, co mě mrzí, je, že se k celkem pochopitelnému protestu nabalí řada podivných živlů, kterým je jedno, zač se bojuje, a jde jim pouze o možnost vybít si emoce na ničení a napadání.

Ustojí Macron protesty, které jsou zaměřené obecně proti jeho reformní politice?

E. Macron bude muset více začít pracovat na dialogu s obyvateli vlastní země. Pokud tedy nebude chtít, aby jeho politická kariéra měla jepičí život.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…