Babiš živí migranty, nevěřte mu. Tomáš Zdechovský tahá informace o premiérovi

30.08.2018 11:01

ROZHOVOR „Andrej Babiš hraje dvojakou hru. Jeho pekárny v Německu zásobují uprchlické tábory a jeho firmy jsou hlavní dodavatel potravin pro uprchlické tábory. V České republice u něj pracují jen migranti, nikdo jiný nechce,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil, že současný radikálnější přístup Itálie proti migrantům měl přijít už dávno. Ukazuje se, že devadesát procent příchozích není ohroženo na životě, ale někteří šílenci to podle Zdechovského nechtějí slyšet.

Babiš živí migranty, nevěřte mu. Tomáš Zdechovský tahá informace o premiérovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský mezi delegáty.

Jaký je váš názor na ostřejší přístup Itálie k migrantům? Došla už Itálii trpělivost?

Myslím, že to je normální reakce a taková tu měla být už dávno. Od roku 2015 je jasné, že osmdesát procent, v současné době už devadesát pět procent příchozích opravdu nebyli žádní uprchlíci, ale migranti. To je to, co stále opakujeme a co pár šílenců nechce slyšet a křičí něco o tom, že je potřeba pomáhat a tak dále. My opravdu nemůžeme vzít každého z Afriky, jinak se Afrika přestěhuje sem do Evropy. Je potřeba dále říci, že řada migrantů nepřichází do Evropy s cílem pracovat, ale mají mylné představy o tom, že v Evropě je všechno zadarmo a snaží se vlastně pouze participovat na sociálním systému v Itálii. A Salvini na to reaguje. Migranti nechtějí udělat Itálii lepší.

Anketa

Myslíte, že Andrej Babiš provádí jménem České republiky dobrou zahraniční politiku?

89%
11%
hlasovalo: 16479 lidí

V tom se shodujete s generálem Jiřím Šedivým, který mi řekl, že „Itálie měla současný radikálnější přístup k migrantům zaujmout už dávno. A platí to o všech hraničních státech – jako Řecko, někdy Španělsko, které také v přístupu k migrantům, k jejich přijímání a respektování jejich v uvozovkách nekompromisního požadavku být transportováni dále do Evropy, zpravidla do Německa nebo Francie, zaspalo. Itálie by navíc podle něj skutečně měla chtít, aby Evroská unie přijala zásadní rozhodnutí, i když Itálie má sama podíl na rozjetí migrační vlny do nynějších rozměrů. Souhlasíte s tím?

V určitém kontextu s tím souhlasím. Italové do roku 2017, ještě do minulého léta, kdy jsem tam byl, tak opravdu svým až přihlouplým způsobem nahrávali pašerákům. Do doby, než začali řešit lodě neziskovek, tak bylo jasné, že lidé přijíždějí řízeně. Opakovaně jsem ukázal na záběrech z radarů, které lodě sledují, že řada neziskových organizací nebo rádoby neziskových organizací si opravdu jezdila jak do supermarketu k libyjským hranicím. Tam převzala zakázku migrantů a odvezla je do Itálie do různých sběrných táborů. To je naprosto nepřijatelné.

K tomu se ještě dostaneme. Premiér Andrej Babiš prohlásil, že nepřijmeme ani jediného uprchlíka, což vidí jako symbol. Na to reagoval Miroslav Kalousek s tím, že jde o vyčůranost. Babiš nyní prezentoval své názory v Itálii. Co říkáte na jeho postoj?

Premiér Babiš hraje dvojakou hru. Babiš a jeho pekárny v Německu zásobují uprchlické tábory a jeho firmy jsou hlavní dodavatel potravin pro uprchlické tábory. Tady v České republice, když se podíváte do jeho firem, pracují v nich jen migranti. V současné době v jeho firmách za čtrnáct a půl tisíce na směnný provoz nikdo nechce pracovat. Babiš tady hraje dvojakou hru a je vidět, že v ní nemá jasno a že ani ideologicky nemá jasno, kdo je uprchlík a kdo je migrant. Ano, uprchlíkům je třeba pomáhat a pomáhejme jim. Ale neberme každého ekonomického migranta. Nejlepší přístup v tomto případě je přístup Polska nebo Rakouska, které řeklo, že budou přijímat celé rodiny, u nichž je největší šance, že se budou snažit integrovat. Ne přijímat pouze muže, kteří v hojném počtu míří přes celou Afriku do Evropy.

Při přelézání plotu mezi Marokem a Ceutou migranti použili nehašené vápno a další prostředky. Došlo ke zranění policistů i migrantů. Jak hodnotíte zásah policistů na místě? Měli zasáhnout radikálněji?

Policie má bránit hranice a jejich postup vůči narušitelům hranice by měl být nekompromisní. Měli by ukázat sílu. Nemyslím si, že by se mělo střílet, na druhou stranu jsou donucovací prostředky jako slzný plyn nebo slzné granáty, které mohu výrazným způsobem zastavit lidi. Postup, který zvolila španělská policie, kdy se nejdříve snaží bránit a nakonec rezignuje, je poměrně nešťastný, protože sto procent těch lidí bylo vráceno do Maroka. Když jsem mluvil s představiteli marocké vlády nebo bezpečnostních služeb, jednoznačně potvrzují, že v žádném případě nejde o žádné uprchlíky. Všechno jsou to ekonomičtí migranti, kteří se chtějí dostat do Evropy. Pokud španělská vláda nezvládne problém vyřešit, existuje velký předpoklad, že se ze Španělska stane další Itáílie, protože ze severní Afriky do Španělska je to opravdu kousek a na gumových člunech ho skutečně přejedete.

Evropská unie hodlá pokračovat v takzvané operaci Sophia, která mapuje trasy pašeráků s migranty, chytá je a zabraňuje právě tomu, o čem jsme se spolu několikrát bavili. Chce do toho zahrnout i další státy. Už minule jste mi řekl, že někteří lidé „na migrantech vydělávají obrovské miliardy“. Je operace Sophia účinná?

Účinnost je v současné době poměrně veliká. Poté, co Itálie začala skutečně fungovat, tak se účinnost výrazně zvětšila, ale státy musejí dále pokračovat. Nesmí dojít k tomu, že některé státy prostě rezignují na vykonatelnost práva. To, je to, co dnes zvedá preference radikální pravici. To je to, proč v Německu vychází řada lidí do ulic. To je to, proč Spolkový úřad na ochranu ústavy a německá tajná služba evidují čím dál více policistů, kteří se radikalizují. Vykonatelnost práva je velice nízká, a kdo říká pravý opak, ten lže . Kdyby lidi, kteří neoprávněným způsobem překonají hranice a přijdou sem, byli ihned vyhoštěni, v tu chvíli by důvěryhodnost Evropské unie a důvěryhodnost v členské státy v oblasti migrace neskutečně vzrostla.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Před rokem jsem se vás ptala, jaká je situace na Sicílii. Řekl jste: „Italská prokuratura poskytuje informace o tom, že na Sicílii se objevují nové gangy. Prodávají drogy a jde především o ekonomické migranty z Nigérie a z dalších států, kteří dělají problémy italským úřadům. V Itálii taktéž začala výrazně bujet prostituce.“ Máte přehled o tom, jak vypadá situace na Sicílii nyní?

Mám přehled, mluvil jsem nedávno s italským kamarádem, býalým europoslancem, současným starostou Katánie. Říkal, že jak počet příchozích migrantů klesá, tak se situace samozřejmě výrazně mění. Podařilo se během jara zasáhnout proti kuplířům a proti organizovaným skupinám, které prodávaly příchozí a kteří sloužili na různé otrocké práce. Ale stále ještě tyto fenomény spojené s migrací – ať už otrocká práce, tak kuplířství a i znásilňování malých dětí, jejich prodej různým pedofiním gangům –,, se nepodařilo ovládnout. A Italové v tom určitě budou muset v příštích týdnech výrazně přidat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…