Babišův muž řekl, co je třeba změnit v politice. A zastal se svého šéfa

16.12.2013 9:01

ROZHOVOR V politice platí jiná pravidla než v obchodním světě. Sliby se neplní, říká předseda oblastní organizace Nymburk hnutí ANO Milan Pour, které ve volbách na Nymbursku i ve Středočeském kraji předběhlo sociální demokraty. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz došlo na zadlužení Středočeského kraje, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a jeho údajnou spolupráci s StB i služební zákon, který by ztížil korupci.

Babišův muž řekl, co je třeba změnit v politice. A zastal se svého šéfa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Jak vnímáte úspěch hnutí ANO ve volbách, čekal jste ho a čím jste získali důvěru voličů?

Už v letošním dubnu jsem v pozici středočeského koordinátora společně s mým kolegou při dolaďování interního dokumentu uváděl pro hnutí ANO zisk patnáct procent v případných parlamentních volbách. Připomínám, že v  té době se hnutí ANO neobjevovalo v žádných průzkumech.

Došel jsem k přesvědčení po mnohaměsíčním setkávání s občany, že opět nazrála doba pro zásadní změny v politice i ve společnosti. Sice uplynulo více jak dvacet let od minulé zásadní politické změny, ale cítil jsem, že tento čas právě přichází  a hnutí ANO se jevilo jako alternativa pro občany, kteří byli frustrováni politickou kulturou v České republice.

Důvěru občanů jsme dle mého názoru získali díky několika aspektům. Za prvé v jasné pozici lídra v podobě Anedreje Babiše, za druhé pozitivně laděnou a nejkomplexnější kampaní, za třetí výjezdy za občany a nehraným nadšením mnohých členů při kontaktní kampani a za čtvrté osobnostmi, které již v životě mnohé dokázali. Neočekával jsem však, že ve Středočeském kraji a u nás na Nymbursku ve volbách  zvítězíme a předstihneme ČSSD. Chtěl bych touto cestou ještě jednou voličům poděkovat za podporu, kterou hnutí ANO dali.

Jste čerstvý v řadách politiků, nebo už máte nějaké zkušenosti? A je to pro vás výhoda či nevýhoda?

Zatím se necítím být politikem, ale spíše šiřitelem a podporovatelem myšlenek hnutí ANO. Jsem člověk, který používá zdravý rozum. Určité povrchní zkušenosti jsem nabyl z komunální politiky, kde jsem byl spíše v roli zástupce jednoho místního sdružení, který jedná s místním zastupitelstvem. Bohužel jsem jako nováček zjistil, že v politice platí jiná pravidla než v obchodním světě. Sliby se neplní, ambice některých politiků převyšují diametrálně jejich charakter.

Mnoho členů ANO se nyní právě dostalo do Poslanecké sněmovny bez předchozí politické zkušenosti. Bude to jejich nevýhoda?

Myslím si, že příchod nováčků do Poslanecké sněmovny je pro ně výhodou i nevýhodou. Jejich výhodou je, že nejsou omámeni profesní slepotou. Všichni mají za sebou mnohaleté profesní zkušenosti a tak vidí řadu přijímaných zákonů v kontextu reálného života běžných občanů.

Počáteční nováčkovskou nevýhodou pro některé poslance bude neúplná znalost parlamentních procesů, procedurálních záležitostí a málo zkušeností se správou státu. Jsem však přesvědčen, že pokud se tito poslanci budou připravovat na jednání, studovat podklady a pracovat na sobě, rychle tyto nedostatky odstraní. Jenom doufám, že budou všichni morálně na výši a nenechají se semlít různými nástrahami.

Jaké jsou vaše priority v politice?

V obecné rovině bych chtěl být nápomocen při prosazování programových cílů našeho hnutí. Již v předvolební kampani jsem zdůrazňoval, že chci společně s kolegy z hnutí ANO změnit politickou kulturu v naší krásné zemi. Tento cíl zní jednoduše, ale jeho splnění bude velmi těžké.  Myslím si však, že se mi cíl u nás na Nymbursku daří na regionální úrovni naplňovat. Méně hovořím, ale o to více dělám, což v současné politice je přesně naopak.

Chtěl bych prosadit hnutí ANO v komunální politice v nymburském regionu. Mrzí mne, že i na komunální úrovni zastupitelé z různých stran netáhnou za společný provaz při prosazování výhodných projektů pro občany. Častěji jsem svědkem toho, že zastupitelé pod pláštíkem stranickosti kují pikle i proti spolustraníkům.

Co říkáte na situaci v ČSSD, od pokusu od svržení Sobotky, vraždu Housky až po současná vyjednávání?

Situace týkající se pokusu o svržení Sobotky a vražda Housky je vnitřní záležitostí ČSSD a mně nepřísluší ji komentovat nebo spekulovat o ní. Jelikož nejsem členem vyjednávacího týmu hnutí ANO, průběh vyjednávání sleduji s určitým odstupem. Tato jednání přinášejí kompromisy, jinak by se nemohla sestavit funkční koaliční vláda. Občané vidí z médií, že se náš vyjednávací tým chová konstruktivně, státotvorně, s cílem prosadit co nejvíce bodů z našeho volebního programu. Bohužel nikdy se nezavděčíte všem voličům.

Miroslav Kalousek to nazval neschopností se dohodnout a tím i dodržet sliby, souhlasíte s ním, nebo ne a proč?

Pokud máte na mysli Kalouskova slova po volbě čtvrtého místopředsedy Poslanecké sněmovny, tak s jeho prohlášením nesouhlasím. Dle vyjádření poslaneckého klubu hnutí ANO nedošlo k žádné dohodě či slibu mezi klubem hnutí ANO a TOP 09 o tom, že klub ANO podpoří při volbě kandidáta na místopředsedu Poslanecké sněmovny za TOP 09.

Budou členové ČSSD dobrými koaličními partnery?

Zatím to nelze předjímat, neboť ještě nevznikla koaliční vláda. Už možná prvních sto dní společné vlády ukáže, zda se realita minula s očekáváním.

Koluje spousta řečí kolem vašeho lídra Andreje Babiše. Jak se s ním spolupracuje?

Předně bych chtěl říci, že nejsem členem celorepublikového předsednictva ani výboru hnutí ANO, a tak nemám možnost se často setkávat s předsedou hnutí  Andrejem Babišem. Hodnotím však velmi pozitivně jeho rychlou zpětnou vazbu na mé dotazy, náměty či doporučení. Náš lídr se mi jeví po dvou letech  působení v hnutí jako velmi pracovitá, svérázná osobnost, která má blízko k workoholismu.

Jak vnímáte jeho údajné působení pro StB, kvůli kterému se Babiš na Slovensku soudí? Má jeho případná spolupráce s StB pro vás význam?

Dle dostupných informací, které zveřejnil Andrej Babiš, ale i z dalších zdrojů, je mi známo, že Babišova složka u StB nebyla spolupracující, ale monitorovací. Poté byl veden jako blokovaná osoba, což znamenalo důležitý pro stát, ale nepoužitelný pro roli agenta. Pevně věřím, že v příštím roce dojde k soudu a celá věc bude zdárně právně vyřešena. Voliči hnutí ANO se nedali zmanipulovat štvavou antikampaní proti Andreji Babišovi a svými hlasy při parlamentních volbách dali najevo svůj postoj.

Je hořce úsměvné, když politici z jiných politických stran, kteří mají máslo na hlavě při špatných politických rozhodnutích, hledají u významného protivníka záminku v podobě spolupráce s StB či členství v KSČ. Asi si budeme muset počkat  v jiných politických stranách na generační obměnu politiků, kteří budou mít jinou optiku vnímání některých skutečností.

Co je podle vás nejpalčivější problém Středočeského kraje? Jak vyřešit jeho zadlužení?

Je známou skutečností, že Středočeský kraj patří mezi nejzadluženější kraje v České republice. Dle dostupných informací se kraj zaměřuje především na operativu a řešení obřího dluhu, ale nemyslí koncepčně do budoucnosti. Je nutné připravit projekty, pro které je možné získat finance z Evropské unie. Je také otázkou, zda na kraji sedí kompetentní lidé s potřebnou kvalifikací.

Jak bojovat proti korupci a prorůstání soukromého sektoru do veřejných úřadů a rozhodnutí politiků?

Boj s korupcí je běh na dlouhou trať. Vyžaduje spolupráci všech složek veřejné správy, a to v oblasti prevence, zprůhlednění procesu a postihu. Musí se však provést systémové změny, mezi které jednoznačně patří reforma státní správy a její profesionalizace. Proto dle mého názoru je třeba prosadit urychleně zavedení služebního zákona, který považuji za nutnou podmínku profesionální, efektivní a nezkorumpované státní správy.

Tento zákon je nezbytný pro stanovení kritérií výběrových řízení, pro ochranu úředníků před politickými tlaky a pro přesná pravidla kariérního postupu. Služební zákon by měl stanovit požadavky na vzdělání a odbornost úředníků a jejich testování a v neposlední řadě by měl zavést osobní odpovědnost úředníků za jejich rozhodnutí.

Dále je potřeba maximalizovat účelnost, hospodárnost a efektivnost při vynakládání veřejných prostředků. Je nutné posilovat protikorupční nástroje i v soukromém sektoru. Představuje to například omezování přístupu netransparentních podnikatelských subjektů k veřejným zakázkám a dotacím.

Určitě budu podporovat protikorupční audity i vzdělávání, etické kodexy i otevřené poskytování informací v soukromém sektoru. Je rovněž nutné zpřísnit sankce a zefektivnit kontrolní mechanismy v působnosti zákona o střetu zájmů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…