Baránek ze Soukromníků: Děkujme maďarskému premiérovi, že postavil před uprchlíky plot

21.11.2015 21:21

ROZHOVOR Podle prvního místopředsedy Strany soukromníků ČR Rudolfa Baránka je vedení Evropské unie nekompetentní až tupé. „Je to nebezpečné. Dnešní vedení EU dělá všechno pro to, aby lidé pochopili, že to je neživotaschopná organizace,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek k postoji evropských lídrů na vlnu imigrantů. I když mu vadí, že v Praze už pomalu nic jiného než ruštinu neslyší, je to podle něj lepší než Allahu akbar.

Baránek ze Soukromníků: Děkujme maďarskému premiérovi, že postavil před uprchlíky plot
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Myslíte si, že postoj české vlády k migraci by měly ovlivnit nedávné události v Paříži?

Já s touto vládou v mnohém nesouhlasím, je to levicová vláda, která chystá soukromníkům jenom samé pasti, ale jestli s ní v něčem souhlasím, je to poměrně rozumný postoj k imigrantům. Myslím, že je nutno udržet tento postoj, který momentálně zaujímáme, to znamená bránit se povinným kvótám, protože jsou úplně nesmyslné, a držet detenční zařízení. Jsme relativně tvrdí, ale je to správné. Největší nebezpečí, které vidím pro Českou republiku, protože jsme součástí schengenského prostoru, vidím v naprosté nekompetentnosti až tuposti vedení EU. To je naprosto neuvěřitelné, jací lidé vedou Evropu. Je to nebezpečné, takoví lidé skutečně nepatří do vedení této významné instituce. Jediný výsledek je, že i ti, kteří nikdy neměli myšlenky na to, že bychom měli z EU vystoupit, kteří chápou, že jde o velké seskupení různorodých nátur, zvyklostí, Evropa je velmi regionálně rozdílná, dnes říkají, že by bylo dobré, kdybychom začali přemýšlet o vystoupení. Takže dnešní vedení EU dělá všechno pro to, aby lidé pochopili, že to je neživotaschopná organizace.

Neživotaschopná kvůli neschopnosti vyrovnat se s migrací, která se valí do Evropy?

Když se díváte na televizi a vidíte hordy lidí, kteří sem jdou, je neuvěřitelné, že evropští lídři se tváří, jako kdyby se nic nedělo, jako kdyby to bylo normální. Ale ta situace je nenormální, skutečně ohrožuje tuto civilizaci. Když si vzpomenu na to, jak jsem byl naivní, když jsme před několika měsíci mluvili o migrantech, a říkal jsem, že pokud nějaké přijmeme, měli by to být křesťané. To se utrhlo v úplně jiném množství, takže jsem si také prošel vývojem. A vzpomínám na další věc: jak se začali chovat představitelé velkých firem a Hospodářská komora. Hned začali mluvit o tom, kolik by potřebovali soustružníků a zámečníků a že by vzali až deset tisíc lidí. Je neuvěřitelné, že sem budeme tahat muslimy jen proto, že velké firmy potřebují zaměstnance. To je problém velkoprůmyslníků, kteří se přidají ke komukoli, jen aby vyvezli o jeden soustruh nebo o tři bedýnky piva víc. Vzpomínám, když jsme se za totality dívali s otcem na televizi, jak tady nějaká západní firma podepsala smlouvu s některou z našich bolševických fabrik, že můj otec říkal: Ti západní podnikatelé jsou stále stejně tupí, oni prodají komunistovi i špagát, na kterém je pověsí. My máme jako soky nejen levici, ale i velký průmysl, který má tyto nápady, a odbory, radikalizované předsedou Středulou. Soukromníci a živnostníci si uvědomují, že všude, kam se podívají, je někdo, koho nezajímají, kdo říká, jak je nutné malým soukromníkům přitáhnout oprátku.

V Německu byl nedostatek pracovních sil jedním z důvodů otevřené náruče, proč v minulosti přijímali Turky, Jugoslávce, a byli ochotni přijímat i Syřany.

My nejsme Německo. Němci na rozdíl od našich úřadů si dokáží udělat pořádek, mají peníze na to, aby migranty „skladovali“, než zjistí, kdo jsou zač. To nejde srovnávat s námi. Ale ukazuje se, že i Německo udělalo zásadní chybu. Pokud sháníme pracovní sílu, nabídněme tuto možnost Ukrajincům a Bělorusům. Mně sice vadí, že v Praze už pomalu nic jiného než ruštinu neslyším, ale je to pořád lepší než Allahu akbar.

Souhlasíte s názory některých lidí, že vlna migrace z Blízkého a Středního východu je někým řízena nebo podněcovaná? A nemyslím tím pašeráky, kteří z toho samozřejmě profitují, ale někteří lidé naznačují, že by za tím mohly být zájmy některých států, nejen Islámského státu, ale i dalších zemí, které by rády viděly oslabenou Evropu.

Oslabenou Evropu by neviděl rád jen Islámský stát, ale i další, protože někteří se na to dívají vyloženě obchodně. Oslabenou Evropu by rádi viděli Rusové, Číňané, do určité míry i Američané. Ale to je pohled ze strany obchodu. Ovšem my musíme ubránit naši civilizaci. Myslím, že tato garnitura v EU na to nemá, a obávám se, že až odejdou z čela EU, bude už na některé věci pozdě. Nemůžeme sem takové množství lidí pustit, i přes soucit s tím, že s sebou táhnout malé děti. Nechci podléhat nějakým konspiračním teoriím, ale ta davová psychóza musela někde vzniknout. A bude to určitá kombinace příčin: chytří obchodníci pochopili, že z toho mohou být peníze, znají situaci lidí v místech, vědí, že je tragická, ať už v těch velkých uprchlických táborech nebo tam, kde se válčí, cvrnkli, aby se to dalo do pohybu, a někomu se to podařilo. Je bez jakékoli diskuse jasné, že s tím davem jdou i lidé z Islámského státu. Možná nevznikla myšlenka infiltrovat Evropu v centru Islámského státu, ale když se to dalo do pohybu, rozhodně na to naskočili. Není nic jednodušší než s houfem poslat lidi, kteří tady založí své organizace a budou čekat na pokyny.

Propojení teroristů na Islámský stát už se potvrdilo při posledních útocích ve Francii. Objevilo se i podezření, že dva a možná i více z osmi džihádistů, kteří provedli útok v Paříži, do Evropy vstoupili přes řecký ostrov Lesbos, kde se přihlásili jako žadatelé o azyl prchající ze Sýrie.

Říká se to. A je to bohužel začátek.

Existují také obavy, že vzhledem k obrovskému počtu lidí, kteří přicházejí do Evropy, nebude moci Evropa splnit jejich očekávání, že hned dostanou byty, budou moci studovat, dostanou práci nebo vysoké sociální dávky, a pak se tito lidé stanou snadnou kořistí islámských radikálů. Sdílíte tyto obavy?

Těmito sliby spustili vlnu migrace. Ti lidé žijí v ohrožení, v bídě, a když jim slíbíte něco lepšího, tak tu vlnu spustíte. Tímto způsobem to zřejmě nějak vzniklo, tisíce pašeráků má z toho obrovský byznys. Ale nechci věřit, že nějaké výzvědné služby - ruské, americké, francouzské - to spustily. Podle mne to vzniklo mnohem primitivnějším způsobem, někdo jim řekl, jděte, v Evropě dostanete všechno, co potřebujete. Já mám paní kancléřku Merkelovou velmi rád, na spekulace, že až v Německu skončí, měla by jít do čela Evropy, jsem říkal, že tam konečně bude někdo, kdo má železnou ruku a vliv, ovšem výzvou, aby do Německa přišli uprchlíci, udělala velkou chybu a podle mne ji to bude stát politický krk. Tím v Německu skončí.

Nezmění se postoj evropských politiků po krvavých útocích v Paříži? Nebo si myslíte, po projevu předsedy Evropské komise Junckera, kdy bezprostředně po teroristických činech v hlavním městě Francie prohlásil, že pařížské útoky by měly vést k otevření dveří pro migranty, nikoli k revizi politiky Evropské unie, že se to nestane?

Nemohu říci o Junckerovi, že nemá přehled. Kdo by měl mít větší přehled o situaci od zpravodajských služeb? A on tohle řekne, druhý den po tom, co se stalo v Paříži, Nevím, co si o tom mám myslet. Jedno určitě: tenhle člověk jako šéf Evropy nás ohrožuje. To je prostě tak. Myslím, že Česká republika by měla poslat velký děkovný dopis premiéru Orbánovi do Maďarska za to, že odklonil plotem vlnu migrace úplně jiným směrem. Jde z východu na Západ a nejde přes nás, ani přes Slovensko a Maďarsko. Jestli chceme něco udělat pro sebe, tak je dobré tam posílat vojáky, aby Maďarům pomáhali hlídat hranice, protože vlna stěhování národů míjí Českou republiku. Než Orbán uzavřel hranici, v Břeclavi jen za jediný den zadrželi dvě stě migrantů. A tak to bylo pořád. Maďarům i Slovincům bychom měli pomoci, je to obrovská úleva pro nás.

V souvislosti s útoky teroristů se mluví o tom, že další podobné akce se mohou objevit kdekoli. Kvůli podezření z útoku džihádistů už bylo odloženo například fotbalové utkání v německém Hannoveru. Jak vidíte nebezpečí, že dřív nebo později může dojít k něčemu podobnému i u nás?

Evropa není zvyklá na tato rizika. To může Evropu radikalizovat, protože stačí jeden telefonát, že je někde bomba, a policie tam musí vyjet a prohledat to. Když bude takových varování víc, bezpečnostní složky to nebudou zvládat. Říkám dlouho, že to, že se u nás ještě nic nestalo, ukazuje naši bezvýznamnost, ale musíme se připravit, že to přijde i sem. Asi nás čekají nepříjemné doby, proto je nutné teď dělat v tomto prostředí velké čistky. Je potřeba, aby naše výzvědné služby rizikové prostředí dokonale mapovaly a aby se velmi přitvrdilo vůči  podezřelým lidem.

Když jsem byla v Izraeli, kde teroristické útoky jsou součástí každodenního života Izraelců, ptala jsem se, jak v takovém permanentním nebezpečí dokáží tolik let žít. A oni mi říkali, že už si na to zvykli. Takže my si také budeme muset zvyknout.

Ale oni si zvykají od založení státu. To jsou desetiletí, co si zvykají, jejich děti už to mají v genech. Ale to v Evropě není, obyvatelstvo je vystrašené, rozhozené, náchylné k davovým akcím. Teď skutečně záleží na bezpečnostních složkách, aby postupovaly tvrdě, třeba i na hraně zákona. Nebo musíme zákon změnit, aby policie mohla zatýkat už i lidi, kteří jsou podezřelí. Je zásadní rozdíl mezi muslimy v pohledu na hodnotu života. Pro ně nemá život na této zemi žádnou hodnotu. Mnohokrát nám v médiích ukázali, že když se patnáctiletý atentátník vyhodil do luftu i s kavárnou, že ve vesnici, kde se narodil, ho všichni včetně jeho rodiny oslavovali jako hrdinu.

Jak se díváte na aktivity Bloku proti islámu a dalších extrémistů, ale i pana prezidenta, který se postavil na Albertově vedle Martina Konvičky?

Já nejsem extrémista, nikdy jsem jím nebyl, i když dokážu tvrdě prosazovat zájmy naší soukromnické skupiny. Ale když jsem dostal od mladých lidí z Teplicka, kteří mají demokratické seskupení, jsou dost antikomunističtí, otázku, co říkám na prezidenta, odpověděl jsem, že se nesmírně těším na nové volby.

Co jste tím chtěl říci? Vždyť je možné, že když bude současný prezident Miloš Zeman kandidovat, budou ho lidé, kteří se bojí imigrantů a mají pocit, že prezident s tím může něco dělat, volit.

Hlava státu by neměla národ účelově rozdělovat. Prezident Zeman se vyloženě chytá věcí, které národ rozdělují a u nichž má spočítané, že jsou výhodné pro jeho další kariéru. Hraje na velmi nízké pudy, a to, že jeho ochranka nepustila 17. listopadu na Albertov studentskou delegaci, je hanebné a primitivní.

Zatím mu to vychází, jeho popularita po loňském propadu opět roste.

Já vím. Ale jestli to bude stačit pro jeho zvolení, tak si nic jiného nezasloužíme, než abychom měli takové lidi v čele státu. Jako demokrat nevidím jinou možnost, jak vyměnit politickou garnituru, než volbami. Pravá strana politického spektra, od středu doprava, musí vygenerovat ve zbývajícím období zdatného protikandidáta. Musí se na něm dohodnout, to je naše obrana.

Na migrantské vlně se rádi svezou i další politici. Například Andrej Babiš volá po uzavření schengenské hranice Evropské unie. Co si o tom myslíte? Je možné, když vidíme proudy lidí, kteří sem jdou, zabránit jejich vstupu bez použití násilí?

Větší problém je v tom, že migranti míří nyní z Turecka a Turecko je náš spojenec v NATO. Co máme udělat? Vytvořit velké lágry v Turecku, nebo v Řecku? Nebo ty lodě, které připlouvají plné migrantů do Řecka, potápět? Myslím, že vyjádření Andreje Babiše bylo účelové, aby se ukázal jako tvrdý státník. Možná k zavření schengenského prostoru v budoucnu dojde, ale zatím nic není připraveno.

Neobáváte se, že dojde k radikalizaci politické scény v Evropě i u nás? Při oslavách výročí 17. listopadu pořádali největší akce  – Blok proti islámu, Úsvit, Tomio Okamura, Dělnická strana sociální spravedlnosti, vynořil se dokonce i již zapomenutý politik Miroslav Sládek. Když lidé uvidí, že současní evropští politici se s problémem migrace nedokáží vypořádat, nedají ve volbách hlasy extrémistům?

Je to jednoznačně boj o demokracii. Dělnická strana sociální spravedlnosti teď vyměnila muslimy za cikány a jede pořád stejně. Úsvit a Okamura – to je všechno postavené na rétorice nesplnitelných slibů. Tito lidé dnes jednoznačně podporovaní i prezidentem jen slibují, že tvrdší postoj prosadí, když dostanou hlasy. Demokratické strany musí najít skutečné řešení. Ne jen nějaké kecy. Jejich úroveň projevu mi připomíná rozhlasové vysílání pro zvláštní školy.

Považujete tato uskupení, která podle vás podporuje prezident, za ohrožení demokracie?

Já je za ohrožení demokracie nepovažuji, protože jsem přesvědčen, že nezískají žádnou politickou sílu.

I když je podporuje prezident, který má za sebou poměrně silnou základnu příznivců?

Všimněte si, že tyto síly včetně prezidenta Zemana neříkají, jak má Česká republika ve všech souvislostech postupovat dál. Oni si vybírají jen to, co se jim hodí pro populistickou politiku.

Ale u Babiše to zafungovalo…

Ale to přece nemůže pořád fungovat dál a dál.

Po zkušenostech lidí s Věcmi veřejnými v posledních sněmovních volbách uspěl Andrej Babiš. Lidé si ho zvolili. Co říkáte tomu, že se jeho hnutí drží stále v popředí žebříčků popularity?

Někteří soukromníci mi na mítincích říkali, že nejdřív volili Klause, potom Bártu, potom třeba Okamuru nebo Babiše, ale jsem přesvědčen, že už na to přišli. Tato vláda chce živnostníky udusit, a když zkrachují, řeknou jim, že byli neschopní. Došlo k obrovské změně v náhledu malých soukromníků na hnutí ANO. Už ho prokoukli. A těch malých soukromníků je šest set tisíc. S rodinami i některými zaměstnanci je to velká síla. K nám dnes vstupují lidé, kteří nepodnikají, zaměstnanci, učitelé, protože pochopili, že když se zachrání soukromník, bude práce. To by v celkovém volebním čísle mohlo být hodně důležité. Mnozí mohou mít stejný názor na islám jako Okamura nebo Zeman, ale zajímají je i jiné problémy než jen vlna imigrantů. K čemu bude, když tento prostor obklíčíme vojskem, když zde nebude fungovat ekonomika. Francouzský prezident Hollande řekl, že dává dopředu vědět, že z bezpečnostních důvodů nesplní kritéria jejich deficitu směrem k evropským pravidlům. Budou chtít výjimku. Všichni se schovají za islám, řeknou, že musí zvýšit daně kvůli obraně státu. Pro soukromníky je islám jen jedním z mnoha problémů. Oni chtějí, aby jejich firmy přežily, a to jim nezajistí Okamura ani Zeman. My musíme zabránit nápadům této levicové vlády, které by nás úplně zničily. Musíme ohlídat levici, aby se za celoevropský problém s migrací neschovávala v přitvrzování podmínek a většímu vybírání daní pod heslem, že musí ochránit stát. Neřeknu nic tajného, ale velmi významným způsobem jednáme o volební spolupráci se Stranou svobodných občanů. V následujících krajských volbách budou kraje, kde půjdeme v koalici. Budeme se podporovat i v senátních volbách, Strana soukromníků podpoří kandidáty svobodných, mimo jiné tak, že tam, kde budou kandidovat, nepostavíme vlastního kandidáta. A to bude platit i naopak. Myslím, že tím vydáme i signál pro parlamentní volby, že napravo vzniká rozumná středopravicová síla, která může být alternativou pro lidi, kteří volili pravici, ale nechtějí už volit ODS ani TOP 09. Když volby dopadnou dobře, věřím, že se pravice zbaví všech dětských nemocí, poučena všemi minulými průšvihy, a že po volbách budeme schopni jednat o vytvoření nějaké politické síly, která povede tento stát

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…