Besser brání Kalouska. Škarohlídi si prý vždycky něco najdou

27.09.2011 18:49

Šestnáct let starostování se na ministru kultury Jiřím Besserovi (za TOP 09) podepsalo. Lidé ho v Berouně zastavují na ulici i v kině. Zkušenosti z regionální politiky ale považuje co se týče té celostátní za velmi přínosné. Ministra financí Miroslava Kalouska chválí, požadavky Věcí veřejných nechápe. Za církevní restituce se ale bude bít do krve. "Tuhle nepříjemnou a neslušnou epizodu jsme měli napravit už dávno," říká.

Besser brání Kalouska. Škarohlídi si prý vždycky něco najdou
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Pane ministře, Berounu jste starostoval šestnáct let, jak se na svou éru v čele města díváte?

Dá se přežít, ale tak dlouhou dobu nedoporučuji (smích). Výhoda je, že za tu dobu Vás ve městě, kde navíc celý život pobýváte, všichni znají. Poznávají Vás na ulici, v obchodě i v kině. Svým způsobem je to výhoda, ale za těch 16 let už jsem byl opravdu unavený.

Baví Vás "vysoká" politika více?

Těžko srovnávat, je to úplně něco jiného. Často si říkám, že to, co se děje ve vysoké politice, by na regionální úrovni nebylo možné.  Komunální politika je více pragmatická, s některými kolegy z vlády je kolikrát těžká diskuze. Dobrá věc vyzní do ztracena, nevím, jak bych nyní pracoval bez zkušeností z regionu, nevím, jak to ti noví kolegové, a to nemyslím jen ti mladí, zvládají.

Jak se díváte na svého vládního a často kritizovaného kolegu Miroslava Kalouska (TOP 09)? Oponenti mu často vyčítají, že nemá ekonomické vzdělání...

Jestli mu někdo vyčítá toto, tak proč byl už dvakrát vyhlášen nejlepším ministrem financí v hodnocení Evropské banky? Ve státní správě působí dvacet let, ví, jak se staví státní rozpočet - vzdělání v tomto ohledu nehraje roli. Škarohlídi si vždycky něco najdou. Stejně tak na mě - zkraje se hodně mluvilo o tom, že jsem stomatolog, ale už ne o tom, že jsem 16 let stál v čele Berouna.

Pojďme k resortu, kterému šéfujete: jak s Vámi komunikují umělci, máte zpětnou vazbu?

S umělci komunikuji normálně, chci vytvářet dobré ekonomické i materiální podmínky pro svobodné vykonávání jejich povolání. Dobré ohlasy mám třeba od Evy Urbanové.

Jak hodnotíte konec pražského divadla Komedie, které se snažilo produkovat nekomerční představení?

Pokud někdo má špatný byznysplán a je ztrátový, bohužel není jiné cesty. Navíc kulturní nabídka v Česku nyní tak zásadně převyšuje poptávku, že určitý stupeň redukce by mohl zvýšit kvalitu.

Fotogalerie z poslaneckého dne s ministrem Besserem ZDE

A co "věčné téma" církevních restitucí, myslíte si, že se Vám je podaří dotáhnout do konce? Zmínil jste, že v případě, že se to nepodaří, budete uvažovat i o rezignaci..

To je mediální deziterpretace. O rezignaci v této souvislosti jsem nemluvil, pouze jsem řekl, že pokud by návrh neprošel, vláda by ztratila důvěru. Pak by bylo otázkou, zda setrvat ve vládě s Věcmi veřejnými. Nikomu bych ale radost svou rezignací neudělal, ani Věcem veřejným ne. Nevidím důvod pro to, aby návrh neprošel, tuhle nepříjemnou a neslušnou epizodu našich dějin už jsme měli napravit dávno. Co se týče požadavků Věcí veřejných na zvýšení rozpočtu na resort dopravy, kterým podmiňovaly schválení návrhu na restituce, považuju jej za nereálný. Když nemám na hypotéku, taky ženě nekoupím nové šatičky.

Sledujeme téma miliardy pro církve

Ministra Bessera rozpálily veverky. Blokují miliardy pro církev

Jak hodnotíte současnou situaci v TOPce? Sám jste sice místopředsedou STAN, ale ve vládě působíte právě za ni...

Spojenectví STAN a TOP 09 považuji za velmi dobré. Ani TOPce se sice nevyhnou konflikty, ale ty jsou v každé straně. Mezi pány Schwarzenbergem a Kalouskem žádný konflikt nevnímám. Co mě ale mrzí, je fakt, že pražská TOPka měla od voličů větší potenciál, než využila. Já bych jej využil jinak, ale nejsem jejím členem.

Překvapila Vás kritika spolustraníků z pražské odnože strany? Nelíbilo se jim zejména Vaše rozhodování o osudu pražských památek..

Jednání pražské TOPky mě překvapilo, chovala se naprosto zbytečně neslušně. I přesto, že postupuju tak, jak mám, kritizovala práci ministerstva kultury. Posléze jsme si to ale vyříkali, spor je urovnán.

Více čtěte:

Ministr Besser: K zápisu významných lázeňských měst na seznam UNESCO

Ministr Besser: Debata o novele autorského zákona je zcela otevřená

Foto: Petr Mecner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…