Běžte se zeptat na vrátnici, kdo doopravdy řídí Slovensko. Nevšední pohled k bratrům, kteří v sobotu volí

03.03.2016 10:10

Na Slovensku žijící analytik Sergej Chelemendik se v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz zaměřil na volby do slovenské Národné rady, které se uskuteční již tuto sobotu. Jak hodnotí vládu SMERu-SD? A jak si myslí, že volby dopadnou? Sám Chemelendik je exposlancem slovenského parlamentu.

Běžte se zeptat na vrátnici, kdo doopravdy řídí Slovensko. Nevšední pohled k bratrům, kteří v sobotu volí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

Průzkumy preferencí signalizují, že SMER neobnoví nadpoloviční většinu v Národné radě. Bude dle Vás vládnout koaličně, nebo vůbec? Jaká bude dle Vás nová slovenská vláda?

Budou to nejdivnější volby v historii "demokratického procesu" na Slovensku. Divné na hranici absurdnosti. Ve stavu neurčitosti a nejistoty se nachází nejen SMER, který celkem očividně nebude moci vytvořit jednobarevnou vládnu jedné strany, ale ve stavu ještě větší nejistoty se nachází i většina ostatních politických stran, které dnes nevědí, zda  budou v parlamentu, nebo ne. Situace je unikátní, protože v parlamentu má teoreticky možnost se ocitnout až deset politických stran. Pro větší přesnost vyjmenuji strany, které se pohybují okolo hranice zvolitelnosti - KDH, SaS Richarda Sulíka, OĹANO Igora Matoviča a Daniela Lipšica, SMK a SNS - dohromady pět stran, mezi nimi jsou parlamentní a bývalé parlamentní strany. Další dvě mimoparlamentní strany klepou na dveře parlamentu - Naše Slovensko Mariána Kotleby a Sme rodina Borise Kollára. 

Víceméně jistotu, že budou v parlamentu, mají Sieť Radoslava Procházky a Most-Híd Bély Bugára. A samozřejmě, strana Smer, která určitě tyto volby vyhraje. Tedy dohromady sedm parlamentních a mimoparlamentních stran se třese a chvěje, čítajíc Hamletův monolog být či nebýt - je to víc než polovina slovenské politické scény, a to neslibuje nic dobrého ani slovenské politice, ani Slovensku jako zemi. Chaos je už nyní a po volbách bude očividný a jasný všem. Situace připomíná klasickou detektivku ve stylu Agathy Christie - hosté se na ostrově sešli na oslavě a uprostřed oslavy polovinu z nich někdo zastřelil. Pravda, otázka, kdo střílel, je jednodušší - celá současná situace je totiž výsledkem jednobarevné vlády Smeru posledních čtyř let, zodpovědnost za současný politický stav má nesporně strana moci Smer, ačkoliv na Slovensku si to ne každý uvědomuje. Velmi se mluví a píše o tom, že celá tragédie slovenské politiky spočívá v tom, že pravice je slabá a roztříštěná, že se mezi sebou "kouše", nikdy se nevzájem nebude umět dohodnout. Možná ano, možná je to tragédie, i když žánrově víc připomíná laciný vulgární kabaret, ale není a nemůže to být tragédie pro stranu moci, pokud to je skutečně strana moci. Pokud je pravice taková ubová, chatrná a nepřesvědčivá, potom kdo vám, velkolepé levici, bránil v tom, abyste udupali tyto trpaslíky a triumfovali?! 
 
Nikdo tomu nebránil, kromě vlastní krátkozrakosti a chamtivosti, za které Smeru 5. března 2016 vystaví účet.
 
Zaplatit tento účet bude pro Smer těžké, z důvodu té jisté krátkozrakosti a chamtivosti. 
 
V Česku se běžně dozvídáme, že Robert Fico prý přepálil kampaň v ohledu upozorňování na problém imigrace a podcenil témata školství a zdravotnictví. Je to správný výklad?
 
Kampaň Smeru byla tradiční - bohatá, pěkná, strategicky zaměřená na vlastní voliče, tedy hlavně na důchodce a státní zaměstnance. Ale efekt této kampaně bude pro Smer neočekávaně slabý - už nyní je takový. Problém je možná v tom, že kampaň smeru se připravovala dlouho dopředu a nezohlednila změny, které se staly ve společnosti a ve světě. 
 
Hlavní je ale něco jiného - v kampani Smeru neexistuje nějaká myšlenka, obsahově je prázdná. Prázdná, svou podstatou hloupá, jsou hesla jako: Robíme pre ĺudí (Děláme pro lidi). A ostatní, co, dělají pro psy nebo pro ovce? Nebo Chránime Slovensko - heslo, které v chápání Smeru mělo být vítězné a mělo reagovat na situaci s uprchlíky, ale nestalo se tak. Příčina je prostá - jsou to jen prázdná slova. Pro reálnou ochranu Slovenska před invazí uprchlíků, která zanedlouho přijde, Ficova vláda, narozdíl od vlády Orbána, neudělala nic, a zdá se, že už ani neudělá. A volič Smeru není tak jednoduchý, aby si toto neuvědomil. Směr se ve vnímání velké části Slováku stává jakýmsi Jánošem se dvěma tvářemi, který se k voličům obrací svou pěknou, dobrou laskavou tváří, ale druhá tvář, odvrácená mimo Slovensko, není ani pěkná, ani dobrá a tato tvář si zejména nezaslouží důvěru. 
 
Smeru se snaží za každou cenu vyhovět Američané, ne náhodou ho těsně před volbami tak pěkně pochválil deník Washington Post. Je za co ho chválit - Smer na jedničku splnil všechny geopolitické úlohy, které mu byly zadané Spojenými státy.
 
Smer může vyskočit z kůže, aby se stal premiantem EU a oblíbeným svěřencem Angely Merkelové, skáče dosud navzdory bojovým slovům na adresu EU, ačkoli patronka Smeru Angela se už stala prokletím celé Evropy. Smer pro své voliče opakuje "proruskou rétoriku", které však sám nevěří. V čem spočívá tato "proruskost" Smeru? Věří v efektivní podporu ukrajinského fašizmu nebo ve vytvoření základny NATO na Slovensku nebo v reverzu ruského plynu směrem na Ukrajinu, který zachraňoval a zatím zachraňuje Porošenkův režim před okamžitým krachem?
 
V tom, že Fico před volbami potichu vyzývá zrušit protiruské sankce, ale současně za ně důsledně hlasuje v EU, stejně důsledně jako hlasovat za kvóty přidělení migrantů Slovensku. Pravda, že většině Slováků není toto vše jasné, zato je to celkem srozumitelné pro jiné evropské státy. 
 
Ale i v očích mnohých Slováků působí Fico čím dál víc falešněji a to je jen začátek procesu. Pokud se ukáže, že Fico jako "ochránce" ochraňoval jen slovy, ztratí popularitu jednou a navždy. 
 
Fico bývá obviňován z narušování jednoty EU ve věci migrace, ale i postupu vůči Rusku. Je to správný výklad?
 
Fico nic nenarušoval, je to jen falešná rétorika dvou tváří, která je v Evropě jasná všem, ale ještě jednou opakuji, není jasná mnoha Slovákům, kteří Fica podporují, či z nepochopení, nebo nevědomosti a bezvýchodnosti - všichni ostatní adepti na vůdce země a národa jsou nejen, že horší, ale o mnoho horší než Robert Fico. K "proruské" rétorice Smeru se v Evropě a v Americe stavějí shovívaě, dokonce trochu pohrdavě: Nechť si ten jento slovenský populista křičí, když má volby. No potom, po volbách, se zasmějeme jeho proruskosti všichni společně. Ficova rétorika je jasná i Rusku - on totiž není jediný; falešně a politikou dvou tváří ve vztahu k Rusku se chová celá Evropa. Fico je jen typický příklad této evropské politiky dvou tváří. 
 
Jak hodnotíte jednotlivé lídry pravicové opozice? Které z nich považujete za schopné a které nikoliv? Kdo za nimi dle Vás stojí?
 
A zde existuje nějaká pravicová opozice? 
 
Má nějaké lídry?
 
Pokud ano, potom o tom jednoduše nic nevím.
 
Za houfem "pravicových" politických trpaslíků stojí ti samí ekonomičtí hráči, loutkoherci, kteří stojí za "levicovými" i za "vlastenci" - Slovensko je v tomto smyslu klasická evropská demokracie, všichni politici jsou koupeni poměrně homogenní skupinou hráčů, ale koupeni jsou v různých proporcích. Je to klasické evropské politické kasino. 
 
A kdo vlastně stojí za Robertem Ficem? Ani jemu se nevyhnula nařčení z korupce?
 
Pokud chcete detailnější odpověď, pobavte se s jakýmkoliv vrrátným jakéhokoliv významného ministerstva - v anonymních podmínkách a za pivo vám prozradí jména a auta, s kterými přijíždějí vybavovat věci investoři do Smeru. Za Smerem stojí od začátku celkem vyhraněná, slovenskými médii detailně popsaná skupina ekonomických hráčů, kteří v posledních letech žili celkem mírumilovně; když Smer byl stranou moci, mezi hráči vládl kompromis a konsenzus - ale to už patří minulosti. 
Zopakuji, prakticky ti samí hráči vložili část svých vajec do košíků i jiných politických projektů. Jsou i menší hráči, kteří investovali do politických trpaslíků, starých i nových, kteří se dnes hystericky motají na schodech před slovenským parlamentem a řeší otázku být, či nebýt? O těchto menších investorech do slovenské politiky se zatím ví jen málo, ale po volbách o nich určitě začnou všichni mluvit - taková je slovenská tradice.
 
Na závěr jednoduchá, ale složitá otázka: Kdo dnes reálně vládně Slovensku? A kdo mu bude reálně vládnout po volbách? 
 
Slovensku, tak jako celé Evropě, v současnosti vládne globalistická oligarchie prostřednictvím svých najatých manažerů - politiků, "podnikatelů", "finančních skupin".
Na Slovensku, stejně jako v celé Evropě, se daný systém vládnutí stává čím dál méně efektivní a prakticky se rozpadá. Což opět budou demonstrovat parlamentní volby na Slovensku pátého března. Systém jednoduše přestává fungovat. A nejen na Slovensku. Po volbách Slovensko čeká politická nestabilita. V každém případě Smer nedokáže vytvořit silnou stabilní vládu, ať už by se jeho koaličním partnerem nebo partnery stal kdokoliv. Skupina politických trpaslíků z takzvané pravice tím víc stabilní vládu nezformuje. Podle všeho po těchto volbách Slovensko v průběhu nejbližšího roku až dvou čekají další volby.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…