Britský podnikatel, bývalý námořník: Z EU odejdeme. Když ne teď, tak za pár let. Evropa je méně demokratická, ale vy, dobří lidé, to máte ve svých rukou

20.06.2016 11:10

Před britským referendem o vystoupení z EU získaly PL rozhovor s Britem, který o sobě říká, že je „brexitér“, tedy zastánce odchodu Velké Británie z Unie. Pan Simon Rowland má dlouholeté zkušenosti z elitních jednotek i soukromé společnosti, která poskytuje ochranu širokému spektru klientů, a proto se vyjadřuje i k bezpečnostní situaci. PL se tedy rozhodly přinést pohled zevnitř, pohled člověka, který si je vědom britské politické kultury, a její srovnání s tou eurounijní jej přivedlo k rozhodnutí – hlasovat pro brexit.

Britský podnikatel, bývalý námořník: Z EU odejdeme. Když ne teď, tak za pár let. Evropa je méně demokratická, ale vy, dobří lidé, to máte ve svých rukou
Foto: archiv tan
Popisek: Brexit

Anketa

Kdo byl nejlepší ministr financí?

18%
7%
1%
2%
1%
1%
3%
0%
63%
hlasovalo: 8179 lidí

Britové už příští týden rozhodnou o své budoucnosti v EU. Poslední tři průzkumy se značným náskokem favorizují příznivce tzv. brexitu. Odchod z Unie podpořil i nejprodávanější deník Sun. Lze říci, že je už „hotovo“ a z osmadvacítky se stane opět sedmadvacítka?

Průzkumů vychází mnoho a velmi rychle. Sedm z deseti je ve prospěch brexitu. Nedokážu předpovídat budoucnost, ale došlo k výraznému posunu směrem k brexitu, osobně se těším, až ve čtvrtek budu hlasovat pro odchod z EU.

Český mediální prostor je plný názorů, komentářů a scénářů, co by se stalo, kdyby Britové zvolili odchod. Výjimkou nejsou ani výhrůžky, že by se Velká Británie zhroutila, ekonomicky by se odřízla a Britové by trpce litovali. Tak tedy, jaké konkrétní negativní důsledky by ostrovní zemi potkaly? A jak by se to dotklo vaší firmy, která má mezinárodní působnost?

Velká Británie je pátou největší ekonomikou světa; z eurozóny nakupujeme více zboží a služeb, než než eurozóna nakupuje od nás. Jedním příkladem může být, že vloni jsme koupili více německých automobilů než celý zbytek Evropy dohromady. K tomu přidejme skutečnost, že eurozóna – vyjádřeno v podílu na celosvětovém HDP – klesá a klesá tak už několik let. A také trpí, bohužel, vysokou nezaměstnaností mladých lidí. Jsem si jist, že si, metaforicky řečeno, Evropané neuříznou nos, aby si zachránili svoji obchodní tvář, když je v jejich nejvyšším zájmu, aby rozvíjeli a udržovali obchodní styky s těmi zeměmi, které s nimi obchodovat chtějí. Nemyslím, že má Evropa zlé úmysly, ale počkejme a uvidíme.

My jsme firma, která pracuje téměř výlučně v mezinárodním měřítku či prostředí. Nevidím žádný problém ani potíž v tom, kdybychom se měli přidat ke zbytku světa a museli žádat o víza pro vstup do Evropy. Já už to s naší firmou dělám, pokud jde o většinu zemí, kde působíme – prostě to chce jen trochu více času a věci si předem promyslet.

Český prezident Miloš Zeman před časem vyjádřil názor, že Britové Unii neopustí, protože se budou obávat, že v takovém případě by se časem odtrhlo Skotsko, vstoupilo do EU a z velkého státu by zbyla malá zemička, což si většina Britů jistě nepřeje. Nakolik je dle vás reálný či pravděpodobný zmíněný scénář se Skotskem?

V posledních volbách ve Skotsku se stala – po dlouhých generacích, kdy nebyla ve Skotsku zastoupena – Konzervativní strana druhou největší stranou po Skotské národní straně. Důvodem je, že konzervativci jsou jedinou národní unionistickou stranou; a nyní mají za sebou téměř polovinu skotských voličů. I kdyby došlo k opakování hlasování o nezávislosti Skotska, výsledek není v žádném případě jistý či jasný. Stojí také za to si povšimnout, že Skotsko nemůže jednostranně zorganizovat referendum, jež by bylo právně závazné; to může udělat pouze britská vláda ve Westminsteru a ta již oznámila, že hlasování o skotské nezávislosti se v této generaci opakovat nebude.

Jeden z českých europoslanců varuje, že v případě odchodu Británie z EU bude Německo ovládat celou Evropu, nebude mít protiváhu, kterou mnozí spatřují ve Velké Británii. Myslíte, že by Britové měli o tomto přemýšlet, než budou hlasovat? Nejsou také trochu odpovědní za osud kontinentu?

Německo již ovládající silou v Evropě je, jak prokázalo takzvané opakované jednání ministerského předsedy Camerona o vztahu EU a Velké Británie, stejně jako to ukázalo řešení řecké krize před tím. Britský hlas byl poražen víckrát, než zvítězil v evropské debatě, takže je jasné, že náš vliv je menší, než si mnozí myslí. Avšak tato otázka kontroly či ovládání je skutečně k věci a je otázkou ústřední.

Debata ve spojitosti s brexitem je vlastně debatou o tom, kým jsme, kam patříme, komu svěřujeme (pravo)moc a jak vedeme ty, kdo moc mají, k odpovědnosti.

Velká Británie má ve své kultuře uloženo 800 let parlamentní demokracie; lidé v naší zemi drží moc, volení zástupci ji uplatňují za ně (v jejich zájmu), a to do doby, než se lidé rozhodnou, že tyto volené zástupce již nechtějí. Evropa takto nefunguje, ale je v zásadě v protikladu k našemu preferovanému a dobře vyzkoušenému parlamentnímu systému. V tomto srovnání je nedemokratická. Dobří lidé Evropy jsou ti jediní, kdo mohou ovládat svůj osud a změnit, pokud si to budou přát, svoje vlastní politické systémy.

Všichni vědí, že občané některých členských států EU nejsou spokojeni s politikou Bruselu, zvláště s ohledem na muslimskou imigraci do Evropy. Můžete se k tomu vyjádřit, může brexit ovlivnit mezinárodní či britskou domácí bezpečnostní situaci?

Brexit dovolí Velké Británii, aby zase měla kontrolu nad svojí hranicí – to je životně důležité pro naši vlastní bezpečnost i pro to, aby naše populace rostla rozumným koherentním a kontrolovaným způsobem, který umožní, aby se ti nově příchozí plně integrovali. Neomezená imigrace je výrazným sociálním problémem všech evropských zemí a jednoznačně je význačným problémem bezpečnostním, jak ukázaly tragické události ve Francii a Belgii.

Bývalý český ministr obrany Alexandr Vondra před časem pro PL nastínil černý scénář brexitu. Podle něho by brexit znamenal začátek konce EU a NATO by se otřásalo v základech, protože by tím Velká Británie skončila jako země s globálním dosahem a most mezi USA a Evropou, což by vedlo k americké izolaci od EU. Myslíte, že brexit může ovlivnit NATO a to, jak funguje?

NATO udržovalo mír v Evropě od svého vzniku. Nesouhlasím, že brexit ovlivní NATO; Velká Británie je důležitým členem a nadále bude; je v našem vlastním zájmu, aby naši evropští spojenci byli v bezpečí. Tradičně jsme jakousi americkou letadlovou lodí kotvící mimo břehy Evropy, tak jsme sloužili mnoho let a budeme i dále v budoucnu – pokud brexit něco udělá, tak zmiňovaný most posílí.

Říká se, že oslabení EU kvůli brexitu se stane vítězstvím ruského prezidenta Putina. Berou to lidé v Británii také tak, přemýšlejí o tom?

Tak tomu vůbec není. Bezpečnost Evropě poskytuje NATO, nikoli EU.

Jste profesionálem v ochraně osob a majetku, když to řekneme jen velmi obecně. Co si myslíte o současné migrační krizi? Lidé se bojí, že do Evropy přichází hodně teroristů, muslimští radikálové jsou takzvaně více vidět na veřejnosti. My v České republice najednou slyšíme o „no-go zónách“, jsme šťastní, že je zatím u nás doma nemáme.

Migrační krize je existenční hrozbou pro EU. Byla znatelně zhoršena jednostrannou a naivní aktivitou paní Merkelové. Naneštěstí tato katastrofa rovněž ukázala, že EU je dnes neschopná se bránit; trvalé neshody, jednostranné akce podpořené kolektivním nekonáním se zdají být běžným stavem věcí.

Mnoho kvalifikovanějších lidí, než jsem já, varovalo před nebezpečím přímo spjatým s migrační krizí. Nedávné události v Evropě jen tragicky potvrdily, že jsou takové obavy či starosti přesné.

Změnila se nějak veřejná diskuse v souvislosti s jen pár dní starou vraždou paní Coxové? Vnímáte nějak, že ona skupina favorizující setrvání v EU se pokusí zneužít této tragédie a získat na svou stranu veřejné mínění?

Doufám, že lidé všech politických přesvědčení se ani nepokusí zpolitizovat tuto nesmírně tragickou událost. Kdyby to nějaký jednotlivec či nějaká skupina učinila, myslím, že by se proti tomu velmi rychle a rozhodně obrátilo veřejné mínění.

Obecně řečeno, EU byla vždy politickým hnutím, jehož cílem je odstranit národní identitu a nezávislost a nahradit tyto aspekty národa novou eurounijní verzí. Jestli se o tom otevřeně diskutovalo v Evropě, tak se o tom nikdy nediskutovalo otevřeně ve Velké Británii.

Není nerozumné říci, že poslední generace britských politiků se pokusily vyhnout tomuto základnímu bodu tím, že zvýrazňovaly triviální výhody členství. Například že je jednodušší jet na dovolenou. Tento záměrný podvod se nyní plně obnažuje a jeho implikace se nelíbí ani těm Britům, kteří jsou pro setrvání v Unii. Proto věřím, že odchod z Unie je nevyhnutelný a že k němu dojde – v červnu 2016.

Avšak kdyby tomu tak být nemělo, dojde k brexitu v příštích pěti letech kvůli plánované hlubší integraci států EU, která si bude vyžadovat větší předání suverenity. Britové, kteří ze zákona dostanou další příležitost k referendu, měla-li by se odevzdávat suverenita, to prostě nepřijmou. Jsme a vždy budeme nezávisle myslící ostrovní národ.

Simon Rowland byl příslušníkem elitních jednotek britského námořnictva a specialistou speciálních operací. V současné době je majitelem a ředitelem společnosti, která poskytuje v mezinárodním měřítku ochranu osob a celých rodin, ochranu plavidel před piráty, ochranu majetku, a působí tedy v oblasti bezpečnosti na moři i na pevnině.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…