Bystrcká výzva varuje před hrozbou terorismu od migrantů. Odmítněte jakékoliv kvóty požaduje její zakladatel

11.01.2017 21:56

ROZHOVOR „Předpokládám, že většina lidí na planetě je mírumilovných, ale u migrantů rizika jsou, je zde již veřejně připouštěná infiltrace teroristy,“ varuje starosta místní části Brno-Bystrc Tomáš Kratochvíl (ČSSD), který je iniciátorem tzv. Bystrcké výzvy. Ta apeluje na zajištění bezpečnosti občanů v souvislosti s hrozbou teroristických útoků, požaduje odmítnutí „jakýchkoli kvót a závazků na umístění migrantů v ČR“, přitom ale neodmítá pomoc lidem v ohrožení života. Jde o iniciativu, která má oslovit občany a politiky bez ohledu na stranickou příslušnost. „Doporučujeme moci výkonné i zákonodárné, aby ve věcech výše uvedených konala bez odkladu,“ končí výzvu její autor Kratochvíl. Mezi podepsané patří i brig. generál Emil Boček, vyznamenaný mimo jiné i Řádem bílého lva.

Bystrcká výzva varuje před hrozbou terorismu od migrantů. Odmítněte jakékoliv kvóty požaduje její zakladatel
Foto: Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Starosta městské části Brno-Bystrc Tomáš Kratochvíl s brig. generálem Emilem Bočkem

Vy jste iniciátorem tzv. Bystrcké výzvy. Jaké jsou první reakce?

Většinou velmi pozitivní. Negativních reakcí jsem obdržel jen pár. Mám pocit, že u většiny lidí převládá názor, že bychom měli bránit tomu, aby se k nám dostaly desetitisíce migrantů bez prověřování. Je potřeba uprchlíkům pomáhat, ale do určité míry, konkrétně, individuálně, cíleně. Paní Merkelová pozve statisíce migrantů a pak, když zjistí, že se jí do „obýváku“ nevejdou, bude je nátlakem umísťovat do okolních států. Takové řešení není správné.

Bystrcká výzva zdůrazňuje, že je potřeba se postarat o bezpečnost občanů. Platí u nás první stupeň ohrožení terorismem, v době Vánoc byly instalovány různé zátarasy a podobně. V ulicích jsou policisté. Co vám chybí ve stávajících opatřeních?

Myslím si, že dobrý hospodář, ať už v ekonomice, věcech veřejných, nebo komunální politice, by měl předvídat. A pokud by k nám mohly být umístěny plošně v roce 2018 tisíce migrantů, šlo by o nezvratný krok. Nejde nám o to, abychom nastavovali my v komunále pravidla, ale chceme, aby se tímto problémem vrcholní politici zabývali. Chceme jim ukázat, co zajímá a trápí běžné občany. Bystrcká výzva nenabízí detailní řešení, chci jen, aby stávající parlamentní strany, které teď mají moc jak zákonodárnou, tak výkonnou, stanovily jasná pravidla a zabezpečily klidný život naší republiky. Předpokládám, že většina lidí na planetě je mírumilovných, ale u migrantů rizika jsou, je zde již veřejně připouštěná infiltrace teroristy.

Je také pravda, že jsem ještě před sepsáním výzvu celou věc důkladně zvažoval. Nicméně před Vánocemi mě oslovila Policie České republiky, která mě informovala o tom, že může dojít také k útoku v České republice a abych já jako starosta nahlásil, kde budou větší shromáždění lidí o Vánocích. A to jsou první kroky. Nejdřív budeme kontrolovat shromáždění, bohoslužby nebo jiné akce kde se setkávají občané. Za dva tři roky už situaci neuhlídáme, stane se první čin a později už to bude častější a nezvratné. Řešme situaci teď, aby sem nebyli umísťováni hromadně a bez prověření lidé z jiných, rizikových kulturních okruhů.

Premiér Sobotka ale jasně odmítá kvóty, politická reprezentace tvrdí, že tu téměř žádné uprchlíky nemáme; a navíc, pokud už nějaké přijmeme, že jsou důsledně prověřování…

Bystrcká výzva je také naše podpora vlády. Pokud kvóty odmítá, aby věděla, že také o dvě nebo tři úrovně níže, než jsou oni, máme stejný názor. Jestli takto konají, měli by Bystrckou výzvu vnímat jako jejich podporu, ať se necítí osamoceni.  
Nevidím do vysoké politiky, pokud nás premiér Sobotka skutečně brání a tvrdě bojuje proti kvótám a Evropské unii, pak by měl aktivitu vnímat pozitivně. A pak, jestliže vláda koná dobře a nedává to dostatečně mediálně znát, otevírá prostor pro opravdu extrémní strany. Nechceme, aby se tématu chytil nějaký nový Hitler. Jde mi o to, aby časem skutečně nevznikly nepokoje, aby obyvatelé získali pocit, že se jejich vláda o ně stará a řešení jasně formuluje bez možnosti dvojakého výkladu. Pokud se ovšem nějaké kvóty na hromadná přijetí migrantů připravují, je třeba, abychom vládním činitelům dali najevo, že občané to chtějí jinak.

Z vaší řeči vyplývá, že obyvatelé i přes informace vládních činitelů obavy mají. Je to tak?

Obavy jsou. Máme podporu osobností i politiků napříč spektrem, od ANO, lidovců, komunistů, pouze Zelení se nepřipojili. Připojily se také osobnosti, které se zajímají o veřejný život.

Pod výzvou je podepsán i válečný hrdina brigádní generál Emil Boček, narozený v Brně, nositel Řádu bílého lva III. třídy. Věříme, že se nám s ním také podaří mluvit. Podílel se pan generál také na vytváření výzvy?

Základní myšlenka byla moje, některé věty mi doporučili mí kolegové, abych doplnil nebo odstranil. Ale s panem generálem se stýkáme delší dobu, jeho postoje znám a říkal, že něco takového je u nás velmi potřebné. S velkou radostí svůj podpis připojil.

„Vyzýváme tímto všechny komunální politiky, aby důrazně požadovali od svých poslanců, senátorů a členů vlády jasná a veřejná prohlášení a nekompromisní plán ochrany obyvatel ČR před teroristickými útoky, včetně preventivních opatření,“ píšete také ve výzvě. Na koho budete apelovat konkrétně vy?

Pokud výzvu podpoří dostatečný počet signatářů, samozřejmě bych ji předal předsedovi Poslanecké sněmovny, Senátu a předsedovi vlády.

Těch opatření v souvislosti s terorismem se objevuje řada. Například ministerstvo vnitra hovoří o novele, která by měla umožnit lidem bránit se proti teroristům. „Víceméně jde o to, aby lidé mohli použít zbraň pro osobní ochranu v principu ústavního zákona. Ten by nově přesněji definoval právo českého občana držet zbraň,“ řekl Aktuálně.cz ministr vnitra Milan Chovanec. Co si myslíte o tomto návrhu?

Domnívám se, že občan má mít pro možnost účinné obrany oporu v zákonu.

Začalo také fungovat nové Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra ČR. Potřebujeme takové centrum?

Neznám přesnou náplň činnosti tohoto centra a zatím se k němu nebudu vyjadřovat.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…