Bývalý člen izraelských speciálních jednotek varuje: Po útoku v Berlíně možná přijdou špinavé a atomové bomby, Evropa je jasný cíl. Pro ty šílence by to byl obrovský úspěch

23.12.2016 20:01

ROZHOVOR Bojím se špinavých a atomových bomb. Írán k nim podle mě nemá daleko. A teroristé se touto cestou nejspíš vypraví. To říká rabín David Bohbot, bývalý bezpečnostní expert a člen izraelských ozbrojených sil, který v Česku žije již skoro dvacet let.

Bývalý člen izraelských speciálních jednotek varuje: Po útoku v Berlíně možná přijdou špinavé a atomové bomby, Evropa je jasný cíl. Pro ty šílence by to byl obrovský úspěch
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Bývalý příslušník speciálních izraelských sil David Bohbot (vlevo) a předseda Úsvitu - NK Miroslav Lidinský

Útok v Berlíně byl velmi podobný útoku z francouzského Lille. Jde o osvědčenou taktiku? Jak dál se to může vyvíjet?

Ze zkušeností u nás v Izraeli je zřejmé, že sebevražední atentátníci jsou sice stále hrozbou, ale strategie se přesunuje směrem tam, kde mají útočníci alespoň nějakou šanci přežít. Najet kamionem do davu lidí dává vrahovi možnost uniknout anebo dostat doživotní trest. Jak si to odzkoušeli u nás. Velmi efektivní je též zakládání požárů. Když něco funguje, tak se v tom pokračuje. No a o extrémních hrozbách nechci mluvit, nechci strašit rodiny před svátky.

Nicméně opakování starých triků není moc efektivní. Co dál?

Dobrá otázka. Všechno se dá opakovat. My jsme si v Izraeli zažili mnoho. Nicméně existuje celkem velký rozdíl mezi mentalitou Izraelců a Evropanů. Vy prostě pořád trochu spíte, každopádně nejste úplně vzhůru. Staří a mladí lidé pořád nechápou, o co jde. U nás se neustále zabýváme bezpečností.

Pro vás jsou na prvním místě ekonomické problémy, u nás bezpečnost. I když je Německo jeden z nejsilnějších národů a má úžasné zvláštní jednotky. GSG 9 federální policie jsou na nejvyšší úrovni. Nicméně politické vedení Německa je dost destruktivní, takže jim neumožňuje moc jednat. Proč nemohli najít toho zabijáka? Nechápal jsem to.

Jak vnímáte fakt, že evropské tajné služby mají k ruce seznamy potenciálních teroristů, a přesto se útoky opakují?

Jde o politickou elitu, státní zástupce a soudce. Jsou prostě moc měkcí. Myslí mnohem více na to, jak budou vypadat další den, až budou mluvit před kamerami. Tenhle pocit je odzbrojující. Nikdo je navíc neinspiruje, aby změnili myšlenku. Když na deportace ekonomických uprchlíků potřebují léta, tak kde to jsme. Myslí způsobem, že je vše fajn a musíme ukázat humanitu. V Německu navíc přemýšlejí tak, že druhou světovou válku zavinili, takže dnes musí být absolutně vstřícní všemu.

Hrál fakt, že bylo zaútočeno na vánoční trhy, na určitý symbol křesťanských svátků, nějakou roli?

Ano i ne. Teroristy nejvíc zajímá, aby měl jejich útok nějaký ohlas. A jak sami vidíme, tento útok má opět obrovský mediální ohlas. Jsou velmi chytří ve strategiích, ale nemyslím si, že jsou až tak chytří, aby domýšleli symboly jako vánoční svátky, tedy největší svátky křesťanského světa, či Berlín, jako symbol druhé světové války. Pořád máme strach, že se něco stane, ale oni... oni jen vyčkávají a pak, když to málo čekáme, udeří.

Tajné služby se velmi často odvolávají na takzvané „osamělé vlky“, tedy tajné agenty, které je dost těžké odhalit. Jak na to nahlížíte vy?

Myslím si, že to tak úplně není pravda. Každý z těchto lidí, kteří vypadají, že nemají žádný kontakt na nějakou radikální organizaci, na někoho kontakt má. Je třeba je sledovat na sociálních sítích a tak dále. Samozřejmě, že většina těchto zabijáků byla v kontaktu s extremisty. Tito lidé poslouchali imámy – a v tom je problém. Tento svět podle nich musí být ovládán islámem.

Má vítězství Donadla Trumpa v USA a jeho vyřčená možnost spojení s Ruskem v tomto ohledu potenciál?

Má – a velký. Když Trump prohlásil, že je ochoten spolupracovat, bylo to pro mě překvapení. Neočekával jsem to, ale měl jsem obrovskou radost, že ti dva – tedy i Vladimir Putin – by mohli jednat pospolu. Rusko poslední dobou ukazuje, že je na Středním východě schopnější a silnější. Rozhoduje se ohledně Islámského státu prostě lépe. Nebojí se použít sílu. Američané mají lepší armádu, ekonomiku a technologie, takže mohou jasně změnit situaci. Bohužel to nemá až tak silný vliv na Evropu. Evropská unie se moc nesnaží. Islámský stát (IS) skončí, a co pak?

Bojovníci IS zamíří do Evropské unie?

Přesně tak.

Do jaké míry tomu napomáhá emigrace ze Středního východu?

Je důležité připomenout, že do Evropy lidé ze Středního východu přijeli pracovat a mysleli si, že zde nebudou dlouho. Nyní ale tyto generace zjistily, že to tak nebude a mají nárok o své budoucnosti mluvit. Současné generace sice nemluví dobře německy, byť jsou tam narozené, ale žijí ve svých čtvrtích a snaží se najít důvod, proč zde jsou. Ne všichni chtějí přestat pít alkohol a užívat si s ženami. Proto začínají mít někteří radikální myšlenky.

Anketa

Bojíte se jít na vánoční trhy?

73%
27%
hlasovalo: 4806 lidí

V Izraeli jste si to už mnohokrát zažili. Existuje řešení, které by přineslo do vztahů určitý klid?

Momentálně ne. Nyní si v Izraeli zažíváme klidnější dobu, protože spousta teroristů je v Sýrii. Intifádu jsme si zažili, teď je třeba řešit problém nenávisti. To je Jeruzalém. Když muslimové ovládali náš svět, tak z Jeruzaléma nikdy hlavní město neudělali. A když je náš, tak z něj chtějí udělat hlavní město. Vždyť je to blbost. Nová generace má tu moc dělat kompromisy a tohle změnit. V to doufám.

Izrael je nicméně obestavěn stěnami, třeba kolem Nábulusu a Hebronu. Měla by to udělat i Evropa?

Myslím si, že to není možné. Dnes máme takové technologie, že můžeme zmenšit riziko útoků na minimum. To, co se stalo v Berlíně, nám ukázalo, jak jsme slabí. V Evropě chybějí kamery. Němci jsou nejsilnější a nejbohatší stát v Evropě a nemají kamery. U nás v Izraeli je to povinnost. Ostatně tady, v Česku, je to taky hrůza a ostuda.

Kamery ale přeci vše nevyřeší...

To je pravda. Nicméně kamery jsou důležité na monitorování. Mít informace je dobré, ale  k rychlému řešení jsou kamery nutné. Dnes máme velmi výkonné technologie, kdy dáme do počítače obličej a už člověka máme. Bohužel, v Německu dost kamer nemají a v Česku je to podobné.

Evropa se stává velkým Izraelem, alespoň měřeno útoky, strachem a neklidem. Řekněte, co nás může čekat – a bez skrupulí...

Bojím se špinavých a atomových bomb. Írán k nim podle mě nemá daleko. A teroristé se touto cestou nejspíš vypraví. Stačí jen trochu radioaktivního odpadu a výbušnina – a je to. Tyto bomby mívají šílený psychologický efekt. A Evropa je jasný cíl. Pro ty šílence by to byl obrovský úspěch. Mnoho lidí si myslí, že se to nestane. Pozor na to. Mluvíme o lidech-zabijácích, kteří se budou radovat, i kdyby jejich děti umíraly. Navíc jim svou nečinností dost pomáháme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…