Bývalý politik Kroupa popsal, co se může stát uvnitř Sobotkovy vlády

31.01.2014 7:29

ROZHOVOR Někdejší známý politik, dnes vysokoškolský učitel, politolog Daniel Kroupa považuje novou vládu premiéra Bohuslava Sobotky za těžko předvídatelnou, především kvůli nečitelnému hnutí ANO, které se podle něj skládá z dosti nesourodých osobností. Ale to prý neznamená, že by kabinet nemohl vydržet celé čtyřleté volební období.

Bývalý politik Kroupa popsal, co se může stát uvnitř Sobotkovy vlády
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

Anketa

Která z těchto stran je vám sympatická? (Výběr nových a menších stran kandidujících do EP)

hlasovalo: 17078 lidí

Co říkáte tomu, že prezident jmenoval novou vládu po více než třech měsících od sněmovních voleb?

Vláda vzešlá z vůle voličů vzniká v nejdelší lhůtě po volbách, jakou naše republika pamatuje. To znamená, že prezident vlastně zkrátil volební mandát nové politické reprezentaci. To je pro Českou republiku dost nepříjemná skutečnost. Za druhé: vláda je složená ze tří subjektů, z nichž dva představují tradiční politické strany, a třetí je politické hnutí, které je tzv. nečitelné, nemá vnitřně ujasněný program a sestává z politicky dosti nesourodých osobností. Bude záležet na tom, jak se do budoucna hnutí ANO zformuje.

Ani po třech měsících není podle vás jasné, co se hnutí ANO chystá dělat, kromě toho, že v koaliční smlouvě zabránilo zvýšení daní, které prosazovala sociální demokracie?

Hnutí ANO zveřejnilo pár hesel, ale nezveřejnilo systematický politický program, který by umožnil předvídat jeho chování v budoucnosti. Doufejme, že si to ujasní takříkajíc za běhu.

Není to nebezpečné, když se mluví v současné době o tom, že právě šéf hnutí ANO jako ministr financí a výrazná osobnost s podnikatelským i mediálním zázemím a možná i s větší podporou prezidenta, než má premiér Bohuslav Sobotka, bude zřejmě nejvíc ovlivňovat vládní politiku?

Ono se předpokládá, že se Andrej Babiš stane nejvýraznější postavou, ale zda tomu tak bude, se teprve ukáže. Pan Babiš uspěl ve svém podnikání, ale jako politik je naprostý nováček. A mnohé jeho výroky ukazují, že sám nemá jasno, co vlastně chtít.

Není to i tím, že je rozdíl mezi mikro a makroekonomikou?

Podniková ekonomika je něco jiného než národohospodářská ekonomika. Já bych panu Babišovi nevytýkal ani to, že se tolik neorientuje v jednotlivostech. Ale řekl bych, že si ne zcela uvědomuje složitost fungování státu a odpovědnost, která na něj doléhá ve chvíli, kdy převzal ministerstvo financí a kdy bude muset zvýšit výběr daní. Bez jejich navýšení nebude moci udržet vyrovnaný nebo k vyrovnanosti se blížící státní rozpočet. To vůbec není jednoduchá situace.

Myslíte si, že pozice Bohuslava Sobotky, který bude stát trochu mezi autoritativním ministrem financí a prezidentem Milošem Zemanem, za nímž stojí určité množství jeho příznivců v ČSSD, bude stabilní? Ustojí takovou situaci po celé volební období?

Bude záležet na tom, jak premiér Sobotka dokáže obstavit uvnitř sociální demokracie a zejména uvnitř poslaneckého klubu své oponenty. Ty ostatní faktory jsou vlastně docela normální politika, každá vláda vstupuje do určitého pole vztahů a do určitých napětí, každý si s tím musí nějak poradit. Pan premiér Sobotka má jednu výhodu, že bez jakéhokoli jeho přičinění je zde jakýsi příslib zlepšení ekonomiky, a to by mohlo vytvořit ve veřejnosti pro jeho vládu příznivou atmosféru. Všichni si samozřejmě přejeme, aby se Česká republika posunula dopředu, ale bude záležet také na tom, aby vláda nedělala kroky, kterými by situaci zhoršovala.

Divíte se tomu, když jsou ministři za ANO ve vládě naprostými nováčky, že sociální demokraté chtějí mít své náměstky na ministerstvech koaličních partnerů, jak ostatně bývalo obvyklé ve vládních koalicích?

Problém není v tom, že jednotlivé strany chtějí mít své náměstky, problém je, jaké osoby na funkci náměstků nominují. Zdá se, že někdy se jedná o lidi, kteří jsou přinejmenším podezřelí z konfliktu zájmů.

Co říkáte na vládní sestavu? Jak si podle vás strany vládní koalice vůbec poradily s nominacemi ministrů?

Řekl bych, že tradiční strany měly kam sáhnout. Sociální demokraté měli řadu připravených lidí ve své stínové vládě. Lidovci vzhledem k tomu, že obsadili jen tři místa v kabinetu, neměli rovněž problém najít vhodné osoby. Větší nesnáze mělo ANO, protože díky příznivému výsledku ve volbách mohlo obsazovat více ministerstev. A najít kompetentní lidi, když je potřeba myslet nejen na ministry, ale i na náměstky, je jistě nesnadná věc. Jedná se o to, že takoví lidé musí mít nejen nějakou kompetenci, ale musí být loajální, musí být schopni plnit nějaký předem ujasněný politický program. Já se domnívám, že vláda je z tohoto hlediska opravdu těžko předvídatelná.

Takže to, že hnutí ANO obsazuje různé posty známými osobnostmi mimo politiku, je spíš z nouze ctnost, protože nemá ve svých řadách vhodné kandidáty? Voliči to ovšem vítají, protože je považují za nestranické odborníky.

Anketa

Bude podle Vás Andrej Babiš úspěšným ministrem financí?

73%
27%
hlasovalo: 6237 lidí

Ono nejde v případě funkcí ministrů o odborníky, jde o politiky. ANO má známé osobnosti, ale zároveň jde o lidi v politice nezkušené. Ministr musí především politický program proměnit do souboru jasných a přesných pokynů pro vlastní úředníky. Jeho úlohou není řešit odborné záležitosti, na to by měl mít tým poradců a administrativu ministerstva. A tahle politická funkce ministrů se velmi podceňuje, přitom už v minulosti se často ukázalo, že vynikající odborník nebyl schopen ve svém resortu nic prosadit, protože si pletl odbornou stránku s politickou.

Má podle vás vláda ČSSD, ANO a lidovců šanci vydržet celé volební období?

To je velmi těžké předvídat. První nestabilita se ukázala hned po volbách uvnitř sociální demokracie. První otázka je, zda se podařilo panu Sobotkovi opravdu nastolit pořádek, nebo zda jeho oponenti jen čekají na první chybu. Druhá otázka je, zda hnutí ANO bude natolik soudržné, že přestojí různé krize. Když se má v parlamentu hlasovat, rychle se vytříbí lidé, kteří mají podobné názory. A často se stává, i u dosti přátelsky naladěných uskupení, že se ti lidé rozejdou politicky. Proto jsou nová hnutí tak nevypočitatelná.

Letos Česko čekají evropské, komunální a senátní volby. Může to, jak v nich jednotlivé vládní strany uspějí, ovlivnit postavení vlády a jednotlivých vládních stran v rámci koalice, nebo to podle vás nebude mít výrazný vliv na stabilitu kabinetu?

Domnívám se, že to nebude mít žádný velký vliv, ale může to přispět k etablování nových subjektů, zejména hnutí ANO, pokud dokáže postavit přesvědčivé kandidátky. Jak jsem zaznamenal, v Praze už se ANO pod vedením Jana Kasla na komunální volby připravuje. A Jan Kasl je zkušený politik, protože už zažil jedno primátorské období.

Je podle vás lídr v čele kandidátky skutečně tolik důležitý, pokud jde třeba o evropské volby? Strany nasazují poměrně těžké váhy – ANO Pavla Teličku, sociální demokraté profesora Jana Kellera. Další strany vhodné osobnosti, které by mohly oslovit voliče, teprve hledají.

Nepochybně ano. Když se podaří získat důvěryhodnou osobnost, je splněna první nezbytná podmínka k úspěchu, ale úspěch ve volbách má ještě další podmínky. Jednou z nich je samozřejmě přesvědčivý volební program, který je srozumitelný pro obyčejného voliče, a další jsou finanční prostředky, což v případě třeba hnutí ANO pravděpodobně nebude problém. Ale někdy se také sejde řada vynikajících kandidátů na různých kandidátkách, ale protože se perou o stejnou voličskou skupinu, tak se vzájemně odstřelí.

To známe hlavně ze senátních voleb.

Ano, to se projevuje především v prvním kole senátních voleb. Ale podobný efekt může nastat i v evropských volbách, protože tam je jedna celorepubliková kandidátka. Uvidíme, koho nasadí další subjekty, například ODS.

Bude mít ODS naději uspět, když zřejmě jejím lídrem do Evropských voleb bude europoslanec Jan Zahradil, který na kongresu strany vyhrál boj o post prvního místopředsedy?

To by ovšem nebyla tak silná osobnost.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…