Bývalý šéf záchranky, nyní poslanec. S těžkým průběhem covidu skončil v nemocnici a tady je jeho vzkaz odpůrcům očkování

05.02.2021 20:10

ROZHOVOR Poslanec Jiří Mašek (ANO) dříve šéfoval hradecké záchrance. Teď musel využít jejích služeb, odvezli ho do nemocnice s plicní embolizací včetně covidového zánětu plic. Dopadlo to dobře, po týdnu už je doma. „Měl jsem velkou dávku štěstí,“ říká. Strategie očkování je dle něj plně funkční. Při nedostatku vakcín bychom se měli obrátit na toho, kdo je má, jako to udělalo Maďarsko. „Zkušenost z Izraele ukazuje, že po proočkování rizikových skupin nemají nyní problémy s kapacitami intenzivní péče! A to potřebujeme i my,“ myslí si.

Bývalý šéf záchranky, nyní poslanec. S těžkým průběhem covidu skončil v nemocnici a tady je jeho vzkaz odpůrcům očkování
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Jiří Mašek (ANO)

Nejdříve osobní otázku. Jak na tom jste zdravotně? Ptám se, protože jsem se dočetl, že proděláváte tvrdou formu covidu a byl jste v nemocnici..., a stále se najdou tací, kteří toto onemocnění zlehčují.

Ano, včera jsem opustil nemocnici. Prodělal jsem covid dvoufázově. Nejprve od 10. 1. s horečkami a dušností doma, potom dvoudenní úleva a po týdnu jsem si dle příznaků diagnostikoval komplikující plicní embolizaci, ta byla potvrzena včetně covidového zánětu plic. Týden jsem byl hospitalizován a od včera jsem opět doma. Měl jsem velkou dávku štěstí.

Kde jste byl a jak se o vás starali?

Do nemocnice mě převezla „v srdci stále moje“ hradecká záchranka, léčili mě na JIP a následně na covidové jednotce ve FN Hradec Králové. Všichni byli skvělí, profesionálně i lidským přístupem.

Když už jsme u nemocnic, máte zprávy, jak na tom momentálně jsou?

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
Ano, sleduji to. Speciálně náš Královéhradecký kraj je z hlediska zátěže JIP a ARO lůžek již třetí týden na hraně možností. Koordinace mezi nemocnicemi v kraji funguje a zvládají to bez nutnosti převozů pacientů do jiných regionů.

Jak je to s naší očkovací strategií? Některé kraje ji kritizují, vy za tím však vidíte politiku na úkor zdraví občanů. Proč?

Strategie očkování je plně funkční. Registrace kromě několika hodin v prvním dnu je bezproblémová, distribuci očkovacích látek do očkovacích center zajišťuje včetně nákupu stát.

Pak přichází důležitý moment (možný zdroj chyb), to je zadat z očkovacího centra do systému dostupný počet vakcín, tedy zadat svoji kapacitu. Systém ihned pošle registrovaným klientům SMS s místem a časem vakcinace. Tedy jednoduché, funkční. Je třeba jen zadávat validní čísla a předem mít kalkulaci rezerv pro druhé očkování mimojiné k využití, pokud se někdo z pozvaných nedostaví. Je to docela logické a dobře proveditelné.

Vakcíny je však málo. Nejen tedy u nás, v celé Evropě. Čím to je?

Už vyvinutí vakcín v tak krátké době byl „malý zázrak“. Nechci spekulovat nad příčinami zpoždění přislíbených dodávek, beru to jako fakt, se kterým je nutno pracovat.

Rychlost očkování je důležitá, neměli bychom se obrátit třeba i samostatně na někoho, kdo ji má? Jako to udělalo Maďarsko?

Určitě ANO. Teď to berte jako názor lékaře. Zkušenost z Izraele ukazuje, že po proočkování rizikových nemají nyní problémy s kapacitami intenzivní péče! A to potřebujeme i my,  mimojiné náklady na mimořádný nákup vakcíny jsou s ohledem na každodenní zdravotní a ekonomické škody zcela marginální.

Co říkáte na papalášské chování, kdy někdo předbíhá při očkování?

Hrůza. Měli jsme to i u nás v kraji (radní pro zdravotnictví). Vadí mi, když to někomu „prochází“, je to velmi špatný indikátor morálního zdraví společnosti.

Jak důležité očkování vlastně je? A co řeknete těm, co se bojí případných vedlejších účinků?

Na milionech očkovaných v celém světě je dokumentováno jen zanedbatelné množství komplikací očkování, věřte, že pokud by to bylo jinak, byli bychom pod velkou mediální masáží. Tedy kromě opatření, která nás už nebaví, je to jediná cesta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…