Bývalý vysoký véčkař se upřímně rozpovídal o svém byznysu i o hnutí ANO, za které teď kandiduje

20.07.2014 12:19

ROZHOVOR Někdejší baskytarista, bývalý kolega Radka Johna a dnes zastupitel Teplic Tomáš Jarolím je likvidátorem společnosti Ikonostas, která patří pravoslavné církvi. Pro ParlamentníListy.cz tento člen pravoslavné církve vypráví celý příběh, který souvisel s pučem kolem odstoupivšího vladyky Kryštofa a údajných směnek. Vyjadřuje se také k hnutí ANO, za které bude na podzim kandidovat, a vysvětluje, proč na internetu nenajdeme nic o tom, čím se živí.

Bývalý vysoký véčkař se upřímně rozpovídal o svém byznysu i o hnutí ANO, za které teď kandiduje
Foto: tan
Popisek: Tomáš Jarolím

V tuto chvíli jste likvidátorem společnosti Ikonostas, s.r.o., která patří pravoslavné církvi. Hovořilo se o různých machinacích pod křídly církve, čekání na velké peníze z restitucí atd. Jak jste se zrovna Vy dostal do této funkce?

Řeknu vám jednoduchý příběh. Ještě v dobách, kdy jsem byl místopředsedou Věcí veřejných pro boj s korupcí, jsem dostal několik podnětů, dle kterých by v pravoslavné církvi, respektive společnosti Ikonostas, měly být neoprávněně vystavené směnky a že by se tam mohly prát peníze. Jelikož jsem pravoslavný věřící, oficiálně jsem požádal vladyku Kryštofa, který byl tehdy metropolita a jediný jednatel Ikonostasu, jestli by se mi k tomu mohl vyjádřit. Popravdě jsem očekával, že mi napíše, že je to nesmysl. S tím bych to uzavřel, protože požíval mé plné důvěry. Jenže on o tom odmítal komunikovat.

Pak jsem psal i na eparchiální radu a podobně a na jedné ze schůzek jsem se vyjádřil, že by pro ně možná bylo jednodušší, kdyby tu společnost zlikvidovali nebo prodali, protože pak by se ukázalo, jestli tam něco takového je. Pak došlo k těm nepříjemným událostem kolem vladyky Kryštofa a on odstoupil. Následně se správce pravoslavné církve Marek Krupica na mě obrátil s tím, že jsem pravoslavný věřící, který vyřknul nějaká nařčení, takže by stálo za to, kdybych tu likvidaci – která už dva měsíce předtím započala – přejal a dotáhl do konce. Dlouho jsem váhal, ale pod argumentem, že jsem to rozvířil já, jsem to přijal a začali jsme společnost likvidovat.

V jakém stavu nyní ta likvidace je?

Archivace a všechny věci okolo jsou ukončené, akorát několik měsíců čekám – a už jsem na to dvakrát upozorňoval nové vedení církve - na oficiální a písemný souhlas s tím, aby se to mohlo dát k výmazu na rejstříkový soud. Je to v patovém stavu. Čekám na jediný dopis. Psal jsem vladykovi Jáchymovi.

V jaké výši se nyní pohybuje majetek společnosti Ikonostas?

V nulové. Ta společnost byla mrtvá, uzavřená.

Ale podle obchodního rejstříku je tam například vklad základního kapitálu ve výši jednoho milionu korun…

Jasně, ale de facto na účtech není nic. Je to úředně zlikvidované. Není tam žádný zůstatek a nebyl ani předtím, protože ta společnost vznikla kdysi proto – což si nemyslím, že by byl úplně hloupý nápad, aby spravovala majetek pravoslavné církve. Mělo to podle mě být mnohem průhlednější. Ten majetek, potažmo zejména v rámci církevních restitucích, mohl být zdrojem příjmů, například z nájmů, pro chvíli, až bude církev plně odloučena od státu.

Vy o své funkci likvidátora mluvíte takovým stylem, že je to na vašich bedrech, ale jestli si dobře vybavuji zákonné paragrafy v souvislosti s likvidací obchodní společnosti, tak likvidátor je, pokud vím, ze zákona placená funkce…

Já jsem si za to vzal náklady, které byly spojené s likvidací. Tam to není o nějakých honorářích či něčem podobném. Třeba jsme dělali, což to se ani nemuselo, že jsme obeslali všech asi sedmadvacet bank, co tu jsou, abychom zjistili, jestli Ikonostas neměl nějaké vedlejší účty. Jinak trochu mě mrzí, že já jsem podával trestní oznámení na vladyku Kryštofa, ale nic jiného mi nezbývalo, protože jsem měl od něj převzít všechny podklady, ale on mi nic nepředal. Údajně protože nikdy nic neměl, což je trochu problémová záležitost. Nakonec jsme se k těm materiálům dostali přes eparchii. Vladyka u toho byl, ale řekl, že on s tím nikdy neměl nic společného. Já jsem na jednu stranu rád, že to policie odložila. Problém je v tom, že funkce likvidátora je na rozdíl od funkce jednatele nepřenosná, takže on nemohl říct: Já to nemám.

Ukázaly se někde nějaké machinace? Nebo ty směnky?

Pokud nějaké směnky existovaly, tak je nikdo neuplatnil.

Tuhle věc policie řešila?

Z našeho podnětu určitě ne.

Takže to byla věc, o které jste pouze hovořil, „že je to možné“…

Ano, byl to jeden z těch podnětů, který jsem dostal, že tam něco takového je. Nevím, nakolik směnky mohou lézt spíše do účetnictví pravoslavné církve než do Ikonostasu. Ale ohledně Ikonostasu jsme vyzvali věřitele, aby se přihlásili, mají-li pohledávky. Ale směnky se neobjevily. Mohou existovat, ale nikdo se nepřihlásil. Účetnictví je uzavřeno, žádný nárok již není. Už mohla být dokončena celá likvidace, ale úřední církevní šiml řehtá trošku déle, takže zatím to ve fázi výmazu z obchodního rejstříku není.

Jak to teď v pravoslavné církvi vypadá s využitím restitučních náhrad (na pravoslavnou církev připadá kolem 1,2 miliardy)? Aktuálně se hovoří o nějaké kontroverzní půjčce 24 milionů korun na splátku úvěru na rekonstrukci hotelu v Praze, jenž církev pronajímá soukromníkovi…

S tímhle nemám nic do činění. O to jsem se nezajímal. Já jsem se pouze uvolil a ujmul likvidace společnosti Ikonostas. Já můžu říct jedině svůj vlastní názor, kterým se vrátím zpět k Ikonostasu: Jsem přesvědčen, že pokud církev dostane takhle velké peníze, má je investovat, aby jí generovaly nějaké příjmy po další desetiletí, možná století. Přesně k tomuto byla společnost jako Ikonostas vhodná, akorát že dneska bych to udělal formou obecně prospěšné společnosti či podobně, což je totálně transparentní. Neprojíst ty peníze. To je můj názor jako věřícího.

Nevíte, proč utichlo vše kolem unikátního pravoslavného kostela v Mostě, který sem před pár lety lety přišli stavět tesaři až z Rumunska?

Vím, že se to dělo a že se angažoval vladyka Kryštof. Popravdě, já jsem neměl dobré osobní vztahy ani potřebu s těmi lidmi v Mostě komunikovat. Já jsem se tam nebyl ani podívat.

Čím se vlastně dnes živíte? Od 2011 máte přerušenou živnost, společnost s ručením omezeným Rigpa jste vloni prodal. Dále jste předsedou spolku European Initiatory Institute, jehož web je ovšem aktualizován naposledy v roce 2011 a ani ve sbírce listin jsem nedohledala žádné dokumenty…

Evropský iniciační institut, budu-li říkat název spolku česky, samozřejmě funguje dál, máme své projekty, které jsou někdy jednorázové, někdy kulminují a někdy ne – například s dětskými domovy. Vydáváme v Teplicích noviny. Ustoupili jsme trošku od toho, abychom se prezentovali na webových stránkách, nemáme potřebu. To k tomu moc nepatří a popravdě nám to připadá zbytečné. Tohle pro nás není důležité, ale činnost pokračuje, já jsem předseda neziskové organizace. V době, kdy té práce bylo nejvíc, jsme měli i několik zaměstnanců. Některé projekty běží kontinuálně, na chvíli tak trochu usnou a pak se znovu obnovují, například autoškoly pro děti z dětských domovů. Teď připravujeme Pět elementů, rovněž pro děti z dětských domovů.

Zmínil jste noviny – Vy jste před lety spolupracoval na vydávání novin s mosteckým multimilionářem Jiřím Zelenkou, který sponzoroval kampaně Sdružení Mostečané Mostu a je představitelem jedné z větví teď rozkmotřených Severočechů.cz. Ti spolupracují rovněž s hnutím ANO 2011. Jste v kontaktu?

Spolupráce s panem Zelenkou vznikla někdy před 8 lety, kdy se etablovali Severočeši.cz a já jsem vydával Krajský Express. U toho jsme se potkali, on byl jedním z inzerentů. Pak jsem mu pomáhal a radil, když dělali své noviny. Ale nešlo o žádnou spolupráci aktivní, spíše poradenskou, neboť to bylo v době, kdy jsem tady upozorňoval a - nerad to slovo používám - bojoval s kmotry ze strany ODS i ČSSD, Šulcové, Bendové a tak dál. Naše spolupráce poté skončila. Pak jsme spolu občas v kontaktu jako přátelé, kdy se třeba půl roku nevidíme neslyšíme.

Já jsem mu shodou okolností volal asi před třemi týdny, protože jsem zaznamenal právě to, co se tam u nich v Mostě děje (byl odvolán primátor – poslanec Vlastimil Vozka – a došlo k rozdvojení politického hnutí Severočeši.cz, kdy jedno křídlo je takzvaně ´Zelenkovo´ a patří k němu i senátorka Alena Dernerová či poslanec Bronislav Schwarz - pozn. red.).  To, proč jsem se nechtěl moc aktivně angažovat u Severočechů.cz, byli právě někteří lidé, kteří mi příliš nesedli, jako je František Ryba. Pan Zelenka mi kromě jiného řekl, že Severočeši.cz teď kvůli předběžnému opatření soudu nemohou ve volbách kandidovat. Jinak širší komunikace neprobíhá a ani nemám pocit, že bychom mohli nějak spolupracovat. V Teplicích, kde působím, pro mě Severočeši.cz nejsou partneři.

Jdete do komunálních voleb s teplickým ANO, ale mimo jiné říkáte, že postoj k vrcholným představitelům ANO není z Vaší strany úplně tak pozitivní jako na té komunální úrovni. Jak jste to myslel?

To jsou pro mne dvě různé věci. Co se týče té vyšší politiky, z mnoha věcí nejsem úplně nadšen, konkrétně třeba z těch, které se dějí na Ředitelství silnic a dálnic a jsou v dikci ANO a ministra Prachaře, nejsou moc šťastné. Někdy bych řekl, že jsou až kontroverzní.

Pokud si dobře vzpomínám, Vy už jste v minulosti podával i nějaká trestní oznámení ve věcech týkajících se dopravní infrastruktury…

Ano, podával jsem několik trestních oznámení, která se dotkla Ministerstva dopravy, potažmo Ředitelství silnic a dálnic. Dokonce některé z těch věcí došly tak daleko, že v případě D48 mě žalovala společnost Eurovia, já jsem to prvoinstančně vše vyhrál, oni se odvolali a počítám, že v příštích dvou měsících to bude pokračovat u Vrchního soudu v Praze.

Tomáš Jarolím

  • BPP
  • Všude samý názor a intelekt. Chtělo by to moudrost a odvahu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…