Celá Evropa potřebuje rychle vyzbrojit. Pokud naše firmy nejedou na plný výkon, dělá se tu něco špatně, říká senátor

14.03.2023 10:14 | Rozhovor

Podle senátora a prezidentského kandidátka Pavla Fischera již nadobro odzvonilo době, kdy se české firmy mohou spolehnout na obchodování s Ruskem. Válka na Ukrajině vše změnila. „Zajistit bezpečnost dodavatelských řetězců dnes znamená, že výpadek dodávek z Ruska nebo Číny vezmeme jako výzvu, abychom si to podstatné vyrobili sami,“ myslí si Pavel Fischer, předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. Podle jeho slov je teď nadevše jasné, že celá Evropa potřebuje rychle vyzbrojit. „Pokud naše firmy nejedou na plný výkon v třísměnném provozu, pokud vláda s nimi nepracuje na strategii, dělá se tu něco špatně, protože bezpečnostní situace je skutečně mimořádně vážná,“ říká senátor s tím, že právě letectví je podle něj strategický obor, ve kterém se navíc můžeme opřít o know-how našich expertů.

Celá Evropa potřebuje rychle vyzbrojit. Pokud naše firmy nejedou na plný výkon, dělá se tu něco špatně, říká senátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Také na český letecký průmysl dolehla ruská agrese, válečný konflikt na Ukrajině a s ním spojená změna geopolitické situace ve světě. Někteří tradiční výrobci letadel přišli o dosavadní trhy, jiní změnili majitele a opět přešli do českých rukou. Jak vnímáte tedy změny?
 
Válka Ruska proti Ukrajině rozvrátila Evropu. Rusko je přímým ohrožením naší bezpečnosti. Naše firmy jsou vystaveny sankcím, jimiž dnes čelí celé Rusko. Pokud firmy dlouho spoléhaly na spolupráci s Ruskem, včera bylo pozdě změnit strategii. Vztahy s Ruskem procházejí nesmírně tvrdou zkouškou. Odpovědný politik musí firmám sdělit, že doba snadného podnikání s Ruskem skončila. Státní podpora ze strany ČR nebude možná. V Rusku se poměry změnily k horšímu. Berou nás za nepřátelskou zemi – a to už několik let, od odhalení teroristického útoku ve Vrběticích. Co s tím? Obchody našich firem může garantovat snad soukromá pojišťovna, ale nikoli český stát. Stali bychom se rukojmím ruských zájmů. Já chci, aby ČR jednala jako sebevědomá země. A proto je naší povinností informovat podnikatele, že se poměry změnily, otočil se vítr a musíme začít křižovat proti větru. Naděje na změnu situace nejsou, současný stav bude trvat velmi dlouho. To vyžaduje zásadní změny strategie rozvoje podniků.
 
 
Česká republika je jednou z mála zemí, která umí vyrobit letadlo od A do Z. Je to podle vás v kontextu současné bezpečnostní situace ve světě pro Českou republiku strategická výhoda, kterou bychom si měli zachovat?
 
Ano, ještě jako velvyslanec ve Francii jsem s hrdostí představoval ČR jako skutečnou velmoc, například v oblasti ultralightů, leteckého průmyslu obecně, nebo vesmírných technologií či výstavby jaderných elektráren. Know-how našich expertů je obrovský trumf, který máme. Vláda musí mít strategii průmyslu, v níž bude důraz na vysokou přidanou hodnotu, výzkum a inovace. Jen tak se můžeme prosadit ve světě. A neplatí to zdaleka jenom pro oblast letectví. 
 
Jakou roli může podle vás sehrát český letecký průmysl v posilování bezpečnostní a průmyslové soběstačnosti naší země?
 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Zajistit bezpečnost dodavatelských řetězců dnes znamená, že výpadek dodávek z Ruska nebo Číny vezmeme jako výzvu, abychom si to podstatné vyrobili sami. Zkušenost s dovozem nekvalitních roušek uprostřed pandemie byla odstrašující, tak vláda neměla postupovat. Namísto toho, aby stanovila strategický cíl – vyrobit ochranné prostředky v ČR – se spoléhala na sliby čínských lobbistů a vsadila na nákupy předražených roušek, u nichž nízkou kvalitu navíc zakrývaly falšované certifikáty kvality. Tady jsme promarnili příležitost. ČR jako průmyslová a textilní velmoc mohla na poptávce po rouškách a respirátorech vybudovat strategii výhodnou doslova pro celý region. Avšak vláda Andreje Babiše udělala pravý opak – ještě prohloubila naši závislost na dovozech z komunistické Číny, klonila se rouškám v letadlech a vyhodila miliardy z prostředků daňových poplatníků. Něco podobného vidíme na příkladu leteckého průmyslu a obranného průmyslu. Celá Evropa potřebuje rychle vyzbrojit. Pokud naše firmy nejedou na plný výkon v třísměnném provozu, pokud vláda s nimi nepracuje na strategii, dělá se tu něco špatně, protože bezpečnostní situace je skutečně mimořádně vážná.  
 
Letadla vyrobená v České republice měla vždy velmi dobrou pověst v zahraničí a v mnoha ohledech byla českým exportním rodinným stříbrem. Je tomu podle vás i v dnešní době? Co by se v této oblasti mělo případně změnit?
 
Exportní rodinné stříbro už není to, co bývalo. A to platí i pro letadla kdysi vyráběná v ČR. Co by se mělo změnit? Všechno. Protože mezitím jsme o tuto pověst v zahraničí do velké míry přišli. Ale nedávno jsem o českých letounech jednal s delegací z jedné africké země, a vím, že stále máme konkurenční výhody. Neměli bychom je promarnit.  
 
Je podle vás podpora českého leteckého průmyslu ze strany státu dostatečná? V kterých oblastech byste očekával větší zapojení státu?
 
Dostatečná není. Státu chybí strategický přístup. Na druhou stranu by stát měl prostředky vynakládat účelně, nemůžeme z veřejných rozpočtů pomáhat každému oboru. Nicméně právě letectví je podle mého nejlepšího přesvědčení strategický obor. 
 
Letecký průmysl nikdy nebyl jen „montovnou“ letadel, ale naopak byl motorem technologického pokroku, mimo jiné i proto, že na vlastní letectví navazovala řada dalších úspěšných technologických firem. Neobáváte se toho, že Česká republika může o tuto „konkurenční výhodu“ přijít třeba jen tím, že u nastupující generace ve velkém upadá zájem o řemesla a technické obory obecně? 
 
Kvalita vysokého školství u nás utrpěla vážné šrámy – zprávy o rozdělování titulů ve velkém poškozují celou společnost. Očekávám, že akreditační komise společně s vládou České republiky bude postupovat mnohem přísněji než dosud. A co se týče podpory řemesel nebo odborného vzdělávání, stále jsem neviděl prezidenta ani premiéra snahu tuto otázku řešit jako naprostou prioritu. Avšak bez osobního nasazení ústavních činitelů a bez příkladů, které budou inspirovat, to nepůjde. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Evropa nepotřebuje vyzbrojit,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 14.03.2023 13:19:08
potřebuje se zbavit mocenské kliky, která se jí snaží dostat do války s Ruskem.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…