Celoevropské řešení? Fantasmagorie, nevěří místopředseda Trikolory

13.09.2022 20:58 | Rozhovor

„Firmy nemají volební právo,“ tak si vysvětluje Josef Sláma, místopředseda Trikolory, to, proč se vláda Petra Fialy „vykašlala“ na pomoc firmám s extrémně vysokými cenami energií. „Jsem rád, že naše volební uskupení našlo řešení, se kterým jdeme do voleb v Praze, a to je získání strategických podniků do rukou města, takže Pražané mají možnost rozhodnout ve svůj prospěch již brzy,“ dodal Sláma, jenž se nezdráhá označit evropské elity za „jelita“. „Celoevropské řešení je jistý druh utopie či fantasmagorie. I kdyby se to nakrásně podařilo, tak to nebude dlouhodobé,“ dodal místopředseda Trikolory.

Celoevropské řešení? Fantasmagorie, nevěří místopředseda Trikolory
Foto: Archiv JS
Popisek: Místopředseda Trikolory Josef Sláma

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Nedávné demonstrace proti vládě na pražském Václavském náměstí se mimo jiné zúčastnili také zástupci Trikolory. Proč jste se rozhodli připojit se k tomuto velkému protestu proti české vládě?

Tímto krokem dala Trikolora a její představitelé jasně najevo, co si o této vládě myslí, že je absolutně nespokojená s její činností, koncepcí a stylem vládnutí.

Co říkáte na výroky premiéra Petra Fialy, který o organizátorech demonstrace mluvil jako o těch, kteří mají blízko k ruské propagandě?

Když se někdo takto uboze dokáže vyjádřit, tak patrně skutečně ubožákem je. To, že jsou na pódiu při druhu takové demonstrace různí lidé s širší škálou názorů a různými pohledy na věc, je normální. Aspoň by tomu tak mělo být ve svobodné demokratické společnosti. Je to jistá forma protestu. Nadále jsem zastáncem názoru, že skutečné změny se dějí formou svobodných voleb.

Nicméně zdá se, že vláda mění kurz, a přestože to dlouhodobě odmítala, po vzoru jiných zastropovala ceny energií. Je to podle vás krok správným směrem?

Na rozdíl od mnoha jiných kolegů nejsem největším přítelem zastropování, přestože vím, že krátkodobě to jistě nějakou úlevu přinese. Zmrazená cena přestane dávat cennou informaci o skutečné nabídce a poptávce, může tak vzniknout na trhu značný deficit daných komodit a máme tu další problém. Jsem rád, že naše volební uskupení našlo řešení, se kterým jdeme do voleb v Praze, to je získání strategických podniků do rukou města, takže Pražané mají možnost rozhodnout ve svůj prospěch již brzy.

Zároveň kabinet Petra Fialy vyjednává s členskými státy EU celoevropské řešení. Věříte, že se vládě něco takového podaří? A má vůbec společné řešení pro EU smysl?

Celoevropské řešení je jistý druh utopie či fantasmagorie. I kdyby se to nakrásně podařilo, tak to nebude dlouhodobé. Ta rozdílnost zájmů je tak velká, že tudy cesta nevede.

Josef Sláma

  • Trikolora
  • Místopředseda Trikolory
  • zastupitel měst. části

Řada lidí upozorňuje na to, že přestože je ČR soběstačná ve výrobě elektrické energie, k jejímu výraznému zdražení dochází na burze v Lipsku. Byl byste stejně jako část parlamentní opozice pro to, aby ČR tuto burzu opustila nebo zde prodávala jen přebytek energie?

Určitě ano! Vyvážení energie v tak velké míře je neúnosné a promítá se do nehorázných cen pro českého spotřebitele.

Mnoho českých firem mluví o tom, že stojí kvůli vysokým cenám energií a nevyzpytatelným dodávkám plynu doslova na prahu kolapsu. Proč podle vás dosavadní kroky, dalo by se říct, pravicové vlády směřovaly pouze k pomoci domácnostem a opomíjely firmy, na kterých však stojí celé české hospodářství?

Na to mám jednoduché vysvětlení. Firmy nemají volební právo. Samozřejmě takový postup je slaboduchý a krátkozraký a může mít katastrofální následky.

Evropa čelí v krátké době již druhé vážné krizi. Nejdříve to byla pandemie covidu-19, teď energetická krize. Jak podle vás v těchto krizích doposud obstály evropské elity?

Odpověď je trochu poetická. Evropská elita jsou velká jelita. Děs a hrůza, co si budeme vykládat.

Dobře, ale co s tím? Vidíte nějaké světlo na konci tunelu?

Opustit Green Deal, začít realisticky koukat na Rusko a zrušit sankce, zracionalizovat daně. Začít tlačit na elementární dohodu Ruska a Ukrajiny. Postupně odbourat přebujelou byrokracii, na druhou stranu nepodléhat ani liberálnímu dogmatismu a strategické podniky získat do rukou státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…