Černý pasažér v metru není neplatič tmavé pleti. Okamura hájí svou pravdu

04.05.2014 18:04

ROZHOVOR Poslanci smetli návrh Úsvitu, který prosazoval odpovědnost všech vrcholných politiků a Tomio Okamura varuje před dalším masovým rozkrádáním veřejných peněz. Šéf hnutí by přitvrdil i v chování státu vůči nepřizpůsobivým cizincům. „Jakýkoli cizí státní příslušník, který tady udělá závažný trestný čin, který není nedbalostního charakteru, tak by mu měl být ukončen pobyt,“ uvedl také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Černý pasažér v metru není neplatič tmavé pleti. Okamura hájí svou pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jaký byl pro Vás uplynulý týden? Které téma bylo zásadní?

Absolutně nejzásadnější bylo projednávání návrhu zákona Úsvitu o osobní, hmotné a trestní odpovědnosti všech vrcholných politiků. To byl jeden z klíčových volebních bodů hnutí Úsvit. Všechny ostatní politické strany se před volbami dušovaly, respektive lhaly svým voličům, že chtějí dělat politiku jinak. Když přišlo na hlasování o našem návrhu zákona, kde jsme ukládali politikům, že se mají chovat s péčí řádného hospodáře, tak jediní čtyři poslanci ANO a dva komunisté sebrali odvahu a proti doporučení své strany hlasovali pro náš návrh. Všichni ostatní byli proti. Znamená to, že právě kauzy jako privatizace OKD nebo nákup letounů CASA a stovky dalších kauz, kde politik podepsal nevýhodnou zakázku, dopadnou tak, že za to i nadále nemůže být nikdo potrestán. Stačí, když politik jen pokrčí rameny a řekne, že všechno bylo řádně vysoutěženo. Ale že posudky byly třeba zfalšované nebo že zakázku někdo přihrál kamarádovi? To je stávající realita. V Parlamentu jsme slyšeli jen výmluvy, například, že je náš návrh duplicitní. Já jsem na to odpovídal: „Vrcholný politik péči řádného hospodáře uloženou nemá a kde jsou ty vyšetřené kauzy?“ Byli jsme jen svědky obrovských výmluv.

Co z toho pro Vás vyplývá?

Opět se ukázalo, že ani v nové Poslanecké sněmovně se nedočkáme zásadních změn, a to se týká toho nejdůležitějšího, aby existovala přímá odpovědnost, aby se konečně přestaly rozkrádat masově veřejné peníze. Podle analýz jen za rok 2012 kvůli předraženým zakázkám a plýtvání veřejnými financemi přišla Česká republika o 60 až 100 miliard, což je jinými čísly skoro 10 procent ročního státního rozpočtu. Kdyby se tu nekradlo, máme na důchody a vytváření pracovních míst.

Vy jste se nedávno vyjadřoval ve věci zásahu policistů v pražské mešitě. Uskutečnil se i protest muslimů formou modlitby. Jak vnímáte tuto jejich reakci?

Já bych se k tomu vyjádřil ve dvou rovinách. První je, že pokud má policie podezření, že někde probíhá trestná činnost, má právo zasáhnout. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale my jsme v České republice a tady platí zákony České republiky. Nemíchejme do toho islám. Druhá rovina je o tom, kdo vlastně demonstruje. Podivil jsem se a vyjádřil jsem to i na Facebooku, že tam vedl protest předseda muslimské obce pan Alrawi. Já, když si přehraji nahrávku kázání tohoto předsedy muslimů v brněnské mešitě z roku 2010, kde káže, aby se děti vychovávaly k nenávisti k nevěřícím, tak mě polívá horko. To je šílené.

Každopádně předseda se odvolával na to, že jeho slova byla vytržena z kontextu. Vy jste v poslední době vzbudili pozornost i plakátem, na kterém vyhání bílá ovce černou. Jak si to mám vyložit?

Je pozoruhodné, jak schválně lživě a podvodně z toho všichni udělali rasovou záležitost. To si všichni popletli. To by musel být rasově motivovaný i pořad ČT Černé ovce. To, že jdou v pražském metru revizoři po černých pasažérech, přeci neznamená, že jdou jen po neplatičích tmavé pleti. Já, který jsem byl obětí rasismu, tak ze mě rasistu dělají, to je úplně na hlavu. Nemáme nic proti cizincům, vždyť já jsem také míšenec. Já bojuji proti lidem, kteří zneužívají náš sociální systém.

Ministr vnitra Milan Chovanec hovořil dnes v Partii na Primě o tom, že by si měli občané Vietnamské republiky, kteří žijí u nás, trest za drogové delikty odpykávat ve Vietnamu. Jak to vidíte Vy?

Česká republika nemůže být podvozkem pro nepřizpůsobivé jedince, kteří se k nám přišli chovat kriminálně a zneužívat náš systém. Já sám, ještě jako senátor, jsem byl předkladatelem pozměňovacího zákona o státním občanství, ve kterém jsem navrhoval, aby bylo velmi přísně hodnoceno udělování občanství. Jsem pro to, aby bylo možné klidně i ukončit trvalý pobyt, pokud tady cizinec spáchá nějaký trestný čin, který není nedbalostní. Když budou mít nad sebou Damoklův meč, tak se situace změní. Zrovna tento týden jsem debatoval s ministrem Chovancem, apeloval jsem na zpřísnění cizineckého zákona a zpřísnění zákona o státním občanství.

Vraťme se ale k odpykávání trestu ve Vietnamu za drogové delikty. Souhlasíte s ministrem Chovancem?

Já bych to rozšířil. Jakýkoli cizí státní příslušník, který tady udělá závažný trestný čin, který není nedbalostního charakteru, tak by mu měl být ukončen pobyt. Závažné trestné činy, to jsou drogy, znásilnění, vraždy. Já takové cizince tady nechci. Mělo by se velmi dobře prověřovat a stanovit jasné limity pro finanční příjem cizinců, když si žádají o prodloužení pobytu. Pokud někdo pracuje na živnostenský list a vykazuje 8 nebo 9 tisíc měsíčně, tak jasně pracuje na černo. My jsme podvozkem pro parazitní chování mnohých cizinců, a pak na to doplácí čeští občané, kteří jsou nezaměstnaní. Způsobuje to i tlak na mzdy. Podívejte se do automobilek, kde dostali pobídky od státu a zaměstnávají cizince jako levnou pracovní sílu. I platy českých občanů to pak táhne dolů.

Jaká je situace na evropské úrovni v přístupu k imigrantům?

Na evropské úrovni probíhá diskuse o tom, že jižní státy Evropské unie už nezvládají nelegální imigraci. Je to už takový nápor, že se oficiálně hovoří o tom, že by na základě kvót docházelo k redistribuci imigrantů především z Afriky do severnějších zemí včetně České republiky. Situace je vážná a kdo si myslí, že tu nelegální imigranty nemáme, tak je vrcholně na omylu. My máme u nás v hnutí magistra Kobzu, který žil 11 let v Íránu. Ať mi ukáže někdo jinou politickou stranu, která má ve svých řadách takového odborníka na tuto problematiku, který byl v druhé nejvyšší diplomatické funkci za Českou republiku. Má přesně situaci zanalyzovanou. Mluvíme o tom, co tady reálně hrozí.

Vy jste se měl v neděli účastnit předvolební kampaně do eurovoleb a podpořit kandidáty ve Zlínském kraji, ale ze zdravotních důvodů jste nepřijel. Co se stalo?

Já bych o tom raději nemluvil. Jako chlap se nerad svěřuji s každou bolístkou. To bych byl teda nerad, kdyby si čtenáři mysleli, že si stěžuji a vzdychám. Ale, vysvětlím, proč jsem nepřijel. Důvod byl jednoduchý, nemůžu chodit. Na sportovním dni s Úsvitem jsem dělal brankáře. Když jsem po jednom zákroku vstával ze země, tak jsem stoupl na výmol a vyvrtl jsem si kotník. Doktor říkal, že musím být alespoň čtyři dny v klidu. Pracovní týden mám ale nabitý, takže se musím dát rychle dohromady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…