Četli jsme Foldynovi, co o něm a Zemanovi říkala Miroslava Němcová. Řehtal se. A navíc...

10.05.2018 12:22

ROZHOVOR Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna reagoval se smíchem na některé výpady, které vůči němu směřovala poslankyně ODS Miroslava Němcová. Pobavilo ho nejen to, že motorkáře Noční vlky považuje za Putinovo vojsko, ale i její slova o otáčení kormidla české politiky směrem k Rusku. Tím na sebe prozrazuje, že je takovou fosilií padesátých let a potřebuje hledat nějakého nepřítele. Naopak vážně se pozastavuje nad jejím tvrzením, že spolu souvisí osvobození v pětačtyřicátém a osmašedesátý rok. Touto její optikou bychom na hranicích s Německem dodnes museli mít ostnatý drát a postavené tanky.

Četli jsme Foldynovi, co o něm a Zemanovi říkala Miroslava Němcová. Řehtal se. A navíc...
Foto: Vít Hassan
Popisek: Protiputinovský aktivista Martin Uhlíř slovně atakuje Jaroslava Foldynu, který doprovázel Noční vlky.

Poslankyně ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz říká, že Noční vlky považuje od první chvíle, kdy sem začali jezdit, za Putinovo vojsko. Podle ní sem nejedou vzdát čest padlým, ale jedou sem znovu si obsazovat území, které pořád považují za své. Co říkáte jejímu hodnocení ruských motorkářů?

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Pobavilo mě. Kdyby moje kolegyně nebyla poslankyní a kdybych já nebyl slušným člověkem, tak bych řekl, že se to dá docela slušně léčit.

Do kontrastu s Nočními vlky dává Američany, kteří také osvobodili část našeho území, ale žádní američtí noční ani denní vlci nemají potřebu se tady na svých motorkách předvádět. Dochází proto k závěru, že Spojené státy americké se chovají jako demokraté, kdežto Rusové to s námi v žádném případě nemysleli dobře. Co vy na to?

Na to bych jí doporučil lexaurin, ten uklidňuje. Když nemůžu někdy v noci usnout, tak si ho také dám.

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny uznává, že nás v pětačtyřicátém roce sovětští vojáci osvobodili, takže těm, kteří tady padli, podle ní patří úcta a poděkování, ale nesmíme prý zapomínat, že už v osmašedesátém nás tehdejší Sovětský svaz okupoval, a to na dlouhých dvacet let. Dá se souhlasit s jejím tvrzením, že tyhle dvě věci – osvobození v pětačtyřicátém a osmašedesátý rok – spolu souvisí?

Kdyby paní Němcová uvažovala v těchto dimenzích, tak bychom na hranicích s Německem měli dodnes ostnatý drát a postavené tanky. Protože Německo nás okupovalo, zavraždilo 360 tisíc československých občanů. Podle této její logiky bychom se s nimi už nemohli nikdy bavit. Tenhle způsob uvažování je naprostý nesmysl a ti, kteří ho používají, jenom rozdmychávají nenávist.

O vás Miroslava Němcová uvádí, že se dlouhá léta netajíte svým příklonem k proruskému směřování České republiky a že s vámi naprosto zásadně a v ničem nesouhlasí. Prý byste jako poslanec a místopředseda důležité politické strany měl ctít, že jsme součástí demokratického světa, například NATO a Evropské unie, a že to jsou naši nejbližší spojenci. Ctíte to, nebo to na její doporučení začnete ctít?

Jednoznačně ctím, jestliže jsem něčí spojenec ve smyslu partner, například v Evropské unii. Respektuji to a měli by to respektovat i ti druzí. V tom je právě rozdíl mezi mnou a paní Němcovou. Já chci být součástí Evropské unie, chci být partnerem, ale ne něčím slouhou. To paní Němcovou možná irituje, protože ona tyto věci nerozlišuje. Žádnou chuť vystupovat z Evropské unie nemám, ale zároveň chci, abychom prosazovali v rámci Evropské unie společně se zeměmi V4, Rakouskem a dalšími státy své vlastní regionální a národní zájmy, což je politika, kterou zastávám. Přitom hluboce respektuji, že jsme členem Evropské unie a že jsou to naši partneři. Nevím, čím bych to měl ještě dokazovat. Paní Němcová to říká velmi vypjatě, zřejmě cítí potřebu vytvořit nějakého nepřítele. Toho jsme byli svědky v Československu v padesátých letech, ale já nechci, aby se v České republice padesátá léta opakovala. Tak doufám, že to paní Němcové nevyjde.

Svým počínáním jste prý nejbližším pobočníkem, slepým přívržencem Miloše Zemana, který kormidlo české politiky otáčí směrem k Rusku. Pomáháte v tom hlavě státu?

Je mi ctí, že mě paní Němcová považuje za nejbližšího pobočníka prezidenta Zemana. Výrazy jako „kormidlo otáčí směrem k Rusku“ jsou právě výrazy z padesátých let. Myslím si, že by paní Němcová se svými výrazy skončila určitě na nástěnce svazácké aktivistky. Jen se to trošku posunulo. A to je právě to, co nemám rád a proti čemu budu bojovat, abychom se v České republice nedostali zpátky do padesátých let. Paní Němcová je prostě taková fosilie padesátých let.

V té souvislosti tvrdí, že Miloš Zeman dlouhodobě postupuje více v zájmu Ruské federace než v zájmu České republiky a připomíná oslavy 70. výročí konce druhé světové války, které následovaly krátce po událostech na Krymu. A zatímco demokratičtí státníci se monstrózních oslav v Moskvě odmítli zúčastnit, byl Miloš Zeman jediný, kdo tam jel. Jak to vidíte vy s hájením zájmů ze strany českého prezidenta?

Jsem přesvědčen, že pan prezident – a dali mu to najevo občané, kteří ho zvolili i ve druhé přímé volbě v počtu téměř tří milionů – hájí zájmy České republiky. A že nehájí zájmy České republiky, to může tvrdit leda paní Němcová, která se nedokáže smířit s tím, že přívrženci jiného pohledu na život a na svět, k nimž ona patří, ve volbách prohráli. To je právě ono, že ti „demokraté“ se nemohou smířit s tím, když prohrají volby. Jsem rád, že si občané České republiky zvolili Miloše Zemana za prezidenta. Stejně tak jsem rád, že to paní Němcovou rozčiluje, a jsem rád, že si toho všimnou i spoluobčané a že se to ve volbách projeví. Na druhou stranu jsem rád, že v Občanské demokratické straně jsou lidé jako pan Václav Klaus mladší, který je z mého pohledu mnohem realističtější než paní Němcová.

Miroslava Němcová se přidává na stranu těch, co chtějí zahájit kroky, které by mohly ve spolupráci se Senátem vést k pokusu o zbavení Miloše Zemana prezidentské funkce, nebo alespoň k ústavní stížnosti na prezidenta kvůli podezření z poškozování zájmů České republiky. Jak byste to komentoval?

Zoufalství takzvaných demokratů, co víc se k tomu dá říct?

Vaše zvolení místopředsedou ČSSD považuje Miroslava Němcová za absolutní bezradnost ze stavu, ve kterém se sociální demokracie ocitla. ČSSD prý neví, jak se zvednout z volební porážky, a sahá k takovým zoufalým řešením. Cítíte se být zvolen bezradnými a zoufalými sociálními demokraty?

Sociální demokracie je hrdá politická strana a její členové jsou svébytní. Koho si zvolili, je jejich věc. Ti, co mě zvolili, jednoznačně věděli, kdo je Jaroslav Foldyna. A tyhle vzdechy paní Němcové jsou jenom úsměvnou záležitostí političky, která je už za svým vrcholem.

Podle ní jste představitel ultralevicového křídla, které v sociální demokracii vždycky bylo, ale nikdy nebylo tak slyšitelné. Až teď díky vám. Trefila se aspoň tady?

Nevím, co považuje paní Němcová za ultralevicovost, ale jsem rád, že ohodnotila to, že sociální demokracie mým zvolením získala do vedení člověka, který upoutal pozornost veřejnosti. Doufám, že se to projeví i v růstu preferencí sociální demokracie. Chtěl bych, aby měla paní Němcová v médiích větší prostor prezentovat tyto své názory, protože věřím, že se to také projeví na preferencích ODS, že půjdou zase dolů.

Poslední otázkou se vrátím k Nočním vlkům. Miroslava Němcová odmítla, že by vaše účast byla soukromou věcí. Soukromě si prý můžete jít grilovat na zahradu, ale nemůžete jako soukromá osoba jít na vítání Nočních vlků, protože to je politická demonstrace. Tu prý nemůže podporovat poslanec demokratického Parlamentu, protože to byla jedna z nejdůležitějších ruských demonstrací na našem území. Ti, kteří tam byli jako civilní vítači Nočních vlků, mluvili velmi často rusky, je to prý taková pátá kolona, která roste uvnitř České republiky. Troufnete si po tomto výkladu poslankyně ODS ještě tvrdit, že jste byl na akci jako soukromá osoba?

Byla to moje soukromá akce, zúčastnil jsem se jí už před třemi lety. Chápu, že paní Němcová má osypky z toho, že příští rok bude zase osmý květen, kdy se oslavuje vítězství nad fašismem. To přinesli do Československa sovětští vojáci za podpory spojenců. Byli to Roosevelt, Churchill a Stalin, kdo byli vítězové druhé světové války. Chápu, že paní Němcová má z toho, že musí respektovat realitu, osypky, ale nic s tím nenadělá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…