Čí voliči přijdou spolehlivě k eurovolbám? Nebude to referendum o Fialovi, tuší advokát

19.05.2024 16:10 | Rozhovor

„Demokratické procesy se odehrávají ve svobodných volbách, nikoliv na střelnici, říká k útoku na slovenského premiéra advokát a bývalý poslanec za ČSSD Ondřej Veselý. Ohledně výpovědi bez udání důvodu mluví o „dobách divokého kapitalismu 19. století“. Zhodnotil také 20 let ČR v Evropské unii a zmínil „nutnost revize Green Dealu“. „Myšlenka dobrá, ale provedení hrozné, nereálné a oslabující sociální smír,“ říká k „Zelené dohodě“.

Čí voliči přijdou spolehlivě k eurovolbám? Nebude to referendum o Fialovi, tuší advokát
Foto: archiv O. Veselý
Popisek: Ondřej Veselý

Pane doktore, začneme zprávou, která otřásla nejen Slovenskem, tedy atentátem na premiéra Roberta Fica. Dá se tato tragédie vůbec nějak komentovat?  

Vlastně moc nedá. Jde skutečně o tragédii a jednoznačný zásah do demokratických procesů sousední země a našeho bratrského národa.

Jak tento útok v blízkých dnech a do budoucna, podle Vás, ovlivní atmosféru nejen na slovenské politické scéně, ale také celkově na Slovensku?

Hodně záleží na tom, jak k tomu přistoupí politická scéna, zejména na Slovensku. Vyjádření, která zatím registruji, jsou absolutně nešťastná. Na jedné straně náznaky, že si za to slovenský premiér může sám svou politikou, na druhé straně obviňování opozice a médií, že takovou situaci způsobily. Taková vyjádření jsou velmi nebezpečná a naprosto idiotská. Mohou otevřít Pandořinu skříňku násilí a nenávisti a ohrozit demokratický proces v sousední zemi. Demokratické procesy se odehrávají ve svobodných volbách, nikoliv na střelnici. Tečka.

Pojďme na další téma. Příští týden měla být demonstrace odborů, kterou v souvislosti s tím, co se stalo na Slovensku, odbory nakonec zrušily. Zeptám se ale na to, proti čemu chtěly mimo jiné protestovat. A to je proti možnosti výpovědi bez udání důvodů. Co na tuto možnou „novinku“ v zákoníku práce říkáte? Souhlasil byste s ní?

Takové návrhy stávající asociální vlády nás vracejí do dob divokého kapitalismu 19. století. Byla to právě sociální demokracie, která vznikla jako hnutí bojující za práva pracujících, a právě ona stála za postupným zlepšováním pracovních podmínek až do dnešní podoby. Je tedy logické, že podobné návrhy vlády, jako sociální demokrat, považuji za zcela odpudivé a nehorázné. Na místě by naopak byly návrhy, které by pracovní podmínky zaměstnanců v ČR dále zlepšovaly tak, abychom se blížily pracovním podmínkám ve starých zemích EU. Jenže ve Sněmovně sociální demokracie bohužel není a zaměstnanců se tak na tomto kolbišti nemá kdo zastat. Současné opozici totiž takové návrhy zcela vyhovují, protože jde o strany postavené na jediné osobě, která je zároveň podnikatelem/zaměstnavatelem. Pokud si snad někdo nedokáže představit, kam až takový návrh může dojít, uvedu modelový příklad. Přijde za Vámi šéf a požádá Vás o bezúročnou půjčku na několik let. Když odmítnete, sdělí Vám, ať si od zítřka hledáte novou práci. Tak vypadá výpověď bez udání důvodu.

Korespondenční volby pro Čechy, kteří žijí v zahraničí, prošly minulý týden druhým čtením a čeká je závěrečné hlasování. Jste pro tuto možnost volby? Co říci na názory, které občas zaznívají a sice, že lidé, kteří tady dlouhodobě nežijí, by neměli rozhodovat o tom, co se děje tady. Jak to vidíte Vy?

Tady musíme rozlišit, o koho se jedná. Dovedu si představit korespondenční volbu pro ty, kteří v ČR žijí, ale v době voleb jsou zrovna v zahraničí – nejčastěji pracovně. Zde bychom takovým Čechům měli umožnit korespondenčně volit, aby nemuseli jezdit na ambasádu, často vzdálenou stovky kilometrů. Naopak pro bývalé Čechy, kteří svou vlast opustili a už se tak cítí být více občany jiné země, důvod pro ulehčování volby nevidím. O své zemi často nemají žádné, či velmi zkreslené informace a jejich zásah do procesů v Česku se tak může rovnat slonu v porcelánu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„bez tohoto kroku bychom byli zhruba o polovinu chudší." Myslím, že se mýlí. Nebyl by udušen náš průmysl, zemědělství,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseProbuzený , 19.05.2024 18:19:20
neplatili bychom emisní odpustky, energie bychom měli za hubičku a další a další. Jsem přesvědčen, že bychom byli bohatší.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…