Covid: Jde tu o něco jiného. Státy EU jsou nyní svázány dluhem. Utéct už nepůjde. Poslanec Hrnčíř varuje, ještě přijdou zlé časy

31.12.2020 8:33

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Z omezení ekonomiky se radují především nadnárodní korporace a velkokapitál, protože velká část regionálních firem a podnikatelů prostě nepřežije a jejich trh obsadí právě velcí hráči, což už se děje,“ říká poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Zmiňuje také „šmírování přes mobilní telefony“ nebo „gigantické zadlužení EU“. Přečtěte si, komu a proč podle něj nahrává uzavření divadel, kin a dalších kulturních institucí. Vysvědčení pak vystavil naší vládě: „Vláda je rozhádaná a velmi slabá.“ Nakonec prozradil, čeho se bojí v příštím roce.

Covid: Jde tu o něco jiného. Státy EU jsou nyní svázány dluhem. Utéct už nepůjde. Poslanec Hrnčíř varuje, ještě přijdou zlé časy
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Jsme na konci roku 2020. Jakými slovy byste jej zhodnotil?

Hodnotil bych jej jako přelomový. Přelomový především v rychlosti, s jakou jsme přišli na pozadí pandemie o donedávna nedotknutelná práva a svobody. Nechci nijak zlehčovat nebezpečnost covidu-19 nebo podporovat konspirační teorie, ale lepší podmínky pro prosazení takzvaného Nového světového řádu (NWO), si globalisté nemohli přát. Ve jménu boje s covidem se rychle prosadily věci, které by donedávna byly nemyslitelné. Jako třeba šmírování přes mobilní telefony a elektronické platební prostředky...

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí

Nebo gigantické zadlužení EU, které je 4× větší než plán na komplexní obnovu válkou zdevastované Evropy z roku 1948, tzv. Marshallův plán. Takové škody covid-19 určitě napáchat nemohl. Tady jde o něco jiného – svázat členské státy EU do dluhové unie, ze které už nebude úniku, aby se nemohl opakovat brexit.

Pro koho byl končící rok, podle vás, nejtěžší? Byli to rodiče, kterým zůstaly děti doma na online výuce, samoživitelky, umělci nebo provozovatelé hotelů, hospod a restaurací a další podnikatelé? A pomoc od státu byla, podle vás, pro ně dostatečná?

Myslím, že pro všechny skupiny obyvatel to bylo a ještě bude obtížné období života. Z omezení ekonomiky se radují především nadnárodní korporace a velkokapitál, protože velká část regionálních firem a podnikatelů prostě nepřežije a jejich trh obsadí právě velcí hráči, což už se děje.

Při tzv. první vlně se hodně mluvilo o solidaritě, lidé si šili navzájem roušky. Nyní se však již objevuje více a více lidí, kteří proti nařízením vlády protestují, snaží se je obcházet. Čím to? Jsou lidé už unavení, nebo se solidarita vytratila? Mají pravdu ti, kteří od začátku tvrdili, že kdyby koronavirus více postihoval mladé, staří by udělali všechno pro to, aby je ochránili, kdežto naopak to až tak nefunguje?

Solidarita se určitě nevytratila, ale lidé už jsou unavení a psychicky zdeptaní.

Když jsme u těch vládních nařízení proti šíření epidemie, za tento rok jich bylo opravdu hodně. Některá z nich se stala terčem vtipů na sociálních sítích, týkaly se především kultury. Jaká nařízení vám přišla nesmyslná? A naopak, která podle vás proti šíření koronaviru opravdu pomohla?

Každý národ je tvořen kulturou, která má nezastupitelnou úlohu při výchově k vlastenectví a úctě k tradicím a předkům. Třeba úplné uzavření kin, divadel a kultury obecně, nahrálo nadnárodním internetovým platformám, které ve svých seriálech mimo jiné neustále propagují multikulturalismus a sexuální menšiny. Náhoda? Kasina být v provozu mohla...

Vezmeme-li si naši politickou scénu, celkově, jak politici tento rok zvládli, a to jak ti z vlády, tak z opozice?

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15336 lidí
Po období ekonomické prosperity se nyní v plné nahotě ukazuje nehospodárnost a nekompetentnost současných vládců. Vláda je rozhádaná a velmi slabá. Rostou ceny i státní dluh, a přesto se nedaří efektivně pomáhat ekonomice. Jasným důkazem nefunkčnosti této vládní koalice bylo právě schválené zrušení superhrubé mzdy. Největší daňová reforma za poslední dekádu, která má rozhodnout o stovce miliard korun ročně, se do poslední chvíle dohadovala v Poslanecké sněmovně protichůdnými návrhy ANO a ČSSD.

Mimochodem, jak moc, podle vás, události letošního roku ovlivní blížící se parlamentní volby? Jaké šance dáváte novým opozičním blokům, tedy Piráti a STAN na jedné straně, ODS/TOP09/KDU-ČSL na straně druhé? A jaké šance vidíte pro svoji „domovskou“ SPD?

Tyto účelové volební bloky už v minulosti moc dobře nedopadly. Bude přibývat třecích ploch mezi jednotlivými stranami a mohou se do voleb i rozpadnout. Třeba nesourodý slepenec ODS, TOP 09 a KDU-ČSL už avizoval, že po volbách každý půjde svojí cestou. Co k tomu dodat...

SPD je jediným vlasteneckým hnutím v českém parlamentu s autentickým politickým programem, který neúnavně prosazujeme. Věřím, že voliči to ocení a ve volbách výrazně posílíme.

Nikdo přesně neví, jak covid vznikl. Ale dopadl na celý svět. Jak moc letos relativně posílila Čína a jak relativně oslabil Západ? Nebo to tak nebylo? Jak nakonec bude rok 2020 vnímán z hlediska geopolitických změn? Co se ukázalo na Západě, co se ukázalo v Číně a Asii obecně, pokud jde o covid?

Žádná sebevražednější pandemie v minulosti nevyvolala taková radikální opatření, ať už se jednalo o tuberkulózu, žloutenku nebo choleru, jako nyní covid-19, což je velmi podivné. Budou se vytvářet centrální registry očkovaných, aby se mohla efektivněji omezovat práva těch ostatních, kteří nebudou moci svobodně cestovat, nedostanou se na některá veřejná místa, zvýší se šmírování atd. Svět už nebude takový jako dřív. Ty změny budou rozsáhlé.

Jaký bude rok 2021? Dokáže se česká veřejnost vyrovnat s faktem, že mnozí lidé nebudou moci dále vykonávat práci, na kterou byli zvyklí? V pohostinství a v jiných službách, ale v příštím roce i v dalších sektorech, které smete ekonomická krize… Může nastat celonárodní společenská deprese a zhroucení životů desítek tisíc lidí? Nebo bude i díky očkování rok 2021 určitým „světlem na konci tunelu“ ve srovnání s rokem letošním?

Bojím se epidemie exekucí a insolvencí. Je to stále veliký strašák; proto jsem spolupředkladatelem novely Exekučního řádu, která má zavést teritorialitu a sloučení řízení. Tato opatření výrazně sníží náklady exekučních řízení a ušetří peníze takto postiženým lidem, aby se aspoň rychleji dostali z potíží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…