Covid nepodceňuji, ale rád bych znal pravdu, kolik lidí zemřelo na něj a kolik s ním. Poslanec Holík i o akci s Landou

31.12.2020 14:49

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Rád bych viděl seriózní statistiku, kolik lidí zemřelo opravdu na následky viru a u kolika byla příčina smrti zcela jiná, ale s prokázaným virem.“ Poslanec Jaroslav Holík z SPD bilancuje uplynulý rok. Osobně se rád zúčastní jednání se zástupci „Blanického manifestu“, které proběhne 5. 1. 2021. K situaci podotýká: „Je to vlastně světová válka, ne člověk proti člověku, ale proti zcela jinému nepříteli. Vzpomeňme, i za světových válek, kdy umírali lidé, se průmysl a zemědělství nezastavily. Pokud nebude fungovat ekonomika, nebudou peníze na léky, nebudou peníze na léčení.“

Covid nepodceňuji, ale rád bych znal pravdu, kolik lidí zemřelo na něj a kolik s ním. Poslanec Holík i o akci s Landou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Jaroslav Holík

Vánoční svátky většina z nás prožila jinak než obvykle. Někteří nemohli navštívit rodinu, hned po Vánocích pak přišla tvrdá opatření. Jaké jste měl vy Vánoce? Jak jste je strávil?

Anketa

Co byste popřáli Janu Hrušínskému do nového roku?

hlasovalo: 16219 lidí
Bydlím s rodinou na samotě. Život doma se nezměnil. Letošní rok jsme strávili uprostřed přírody, bez roušek. Jiná situace byla při plnění pracovních úkolů. Musel jsem omezit základní práci poslance, to je jednání s občany, návštěvy obcí, firem a dalších míst, kde lidé potřebují pomoc v řešení problémů.

Tento rok spousta lidí označuje za hrozný, strašný... Jaký byl rok 2020 pro vás, pane poslanče?

Virus výrazně změnil mé plány. Odpadly některé cesty. Jako místopředseda výboru pro životní prostředí jsem měl navštívit Island a Grónsko, s cílem ověřit na místě tání arktického ledovce a využívání geotermální energie. Další cesta, placená z vlastní kapsy, měla být do Antarktidy opět s cílem globální oteplování a ztráty ledovců na jižní polokouli. I tuto cestu jsem musel zrušit. Nemohu si vzít na svědomí zavléct virus do této poslední oázy čisté přírody.

Když rok zhodnotíte, sledujete nějaké změny v chování, v jednání lidí kolem vás?

Virus rozdělil občany do dvou skupin. Na zastánce tvrdých opatření a na skupinu, která nový virus hodnotí jako mutaci běžné chřipky, která postupně odezní. Já osobně zastávám názor zlaté střední cesty. Nový virus nepodceňovat, ale také nepřeceňovat. Rád bych viděl seriózní statistiku, kolik lidí zemřelo opravdu na následky viru a u kolika byla příčina smrti zcela jiná, ale s prokázaným virem.

Vy osobně, máte pocit, že vás uplynulý „rok s covidem“ nějak změnil?

Jak jsem řekl, v domě, na samotě, zůstalo vše při starém. Bohužel pouze tam. Lidé by měli především posilovat obranyschopnost vlastního organismu.

Jak obstála vláda, a jak opozice?

Vláda připravila, pro rok 2020 nevyvážený rozpočet, který byl nesplnitelný i v době prosperity. Ano, zní to podivně, ale covid vládě pomohl. Přesněji, hospodářský neúspěch lze na něco svést. Opatření, která vláda přijala, jsem hodnotil už v minulém rozhovoru a označil jsem je za chaotická „ode zdi ke zdi“.

Pokud jsem ohodnotil činnost vlády nízkou známkou, nemůžu chválit ani opozici. Současná složitá situace vyžaduje spolupráci celé Poslanecké sněmovny a všichni by měli táhnout za jeden provaz. Zisk politických bodů na úkor protivníka není nyní namístě.

A co role médií? Jak obstála média v roce s covidem?

Media máme rozdělena do dvou základních skupin. Provládní a protivládní. Některá o epidemii psala tak často, že obyčejnému člověku zůstaly utajeny další závažné skutečnosti.

Anketa

Které z vybraných jmen by se Vám líbilo na Pražském hradě?

hlasovalo: 15336 lidí

Zažili jsme demonstrace proti covidovým opatřením a výzvy k jejich nedodržování. Na druhou stranu byli k mlčení důrazně vyzýváni ti, kteří měli na řešení covidové krize jiný názor. Vzpomínáte si na nějaké, jakékoliv výroky, které dle vás v naší zemi letos opravdu neměly padnout?

Již v minulé otázce jsem odpověděl, že úspěch vyžaduje spolupráci všech politických stran. Jedna i druhá strana by měla zasednout ke společnému stolu a vyslechnout názory protivníka. Politické hašteření je cesta do slepé uličky. Osobně se rád zúčastním jednání se zástupci „Blanického manifestu“, které proběhne 5. 1. 2021.

Jak se česká veřejnost vyrovná s faktem, že mnozí lidé nebudou moci dále vykonávat práci, na kterou byli zvyklí? Ať už v pohostinství a jiných službách, ale v příštím roce i v jiných sektorech, které smete ekonomická krize...

Epidemie přinesla hospodářský propad nejen České republiky, ale celého světa. Je to vlastně světová válka, ne člověk proti člověku, ale proti zcela jinému nepříteli. Vzpomeňme, i za světových válek, kdy umírali lidé, se průmysl a zemědělství nezastavily. Pokud nebude fungovat ekonomika, nebudou peníze na léky, nebudou peníze na léčení.

V minulých letech rezonovaly českým prostorem otázky česko-ruských vztahů, případně problémů s migrací a s terorismem. Ukazují se tato témata nyní jako méně podstatná? Byly hádky kvůli nim zbytečné, z dnešní perspektivy?

Jsem už pamětník. Velmi dobře pamatuji hesla minulé vládnoucí elity, že vše špatné je na Západě a vše dobré je na Východě. Dnes, v tomto duchu, s opačným znaménkem pokračujeme.

Myslíte si, že následků této epidemie se vůbec někdy zbavíme? Nebo tohle všechno překryje zase něco jiného? Nechci podsouvat katastrofické scénáře…

Lidstvo je vynalézavé a zcela jistě se s danou epidemií vypořádá. Zvládli jsme malárii, syfilis, černé neštovice, choleru. Zvládneme i covid. Chvíli bude klid, než se objeví nová nemoc, možná vytvořená člověkem.

Tvrzení, že západní společnost je slabá a nesoudržná a že její ekonomická základna je navíc křehká, se tento rok objevují často. Jak vstupujeme do nového roku?

Rok 2021 bude pro celou společnost náročný. První měsíce budou poznamenány pokračující virovou epidemií. Konjunktura bude závislá na ekonomické situaci okolních států. Naše republika je orientována na automobilový průmysl a na západní trhy. Tím se stala velmi zranitelná. Měli bychom podpořit vlastní podniky a dát jim stejné možnosti (úlevy) jako zahraničním společnostem. Stejně tak nemůžeme spoléhat pouze na západní trhy, ale pokračovat se spoluprací na východě. Zkušeností máme.

Koncem roku se na trh dostala vaše čtvrtá kniha s názvem Černé barety aneb prázdniny v zeleném. Proč právě toto téma? A jaké máte zatím ohlasy od čtenářů? 

V současné době máme profesionální armádu. Vojenská služba je zaměstnání jako každé jiné. Dnešní generace si nedokáže představit, jaký je život v odloučení od rodiny, přátel a civilního života.

Ve jmenované knížce popisuji své osobní zážitky z pobytu v Československé lidové armádě 70. let 20. století. Pokud někomu název připomene známé dílo Miroslava Švandrlíka, pak se nemýlí. V 70. letech nebyly pracovní jednotky, ale osudy prostých vojáků byly stejné. Veselé i smutné.

Ohlasy čtenářů jsou kladné.

Na závěr, vaše přání do nového roku, pane poslanče?

Přátelé, chovejme se jako lidé. Přestaňme hledat jeden na druhém chyby a dokažme, že si označení Homo sapiens skutečně zasloužíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…