David Rath: Byla chyba, že Paroubek odešel ze soc. dem.

13.02.2012 15:02

ROZHOVOR Jaké je to skloubit práci poslance a hejtmana, není to na úkor lidí, ptaly se ParlamentníListy.cz Davida Ratha. A další otázky se týkaly jak krajské, tak republikové politiky.

David Rath: Byla chyba, že Paroubek odešel ze soc. dem.
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Za to, že jste označil poslance ODS Petra Bendla za užitečného idiota, jste pokutu nedostal (více ZDE). Jak je to s Vaší pokutou, kterou jste dostal v minulosti za výrok o opilosti ministra financí Miroslava Kalouska?

Podal jsem žalobu k soudu a na poslaneckou sněmovnu, protože považuji za nepřijatelné, aby o tom zda byl či nebyl opilý, se rozhodovalo hlasováním vládní většiny.

Jak vnímáte stranu Jiřího Paroubka NS-LEV 21, obáváte se jí v krajských volbách?

Neobávám se žádné strany. Stále si myslím, že byla chyba, že Jiří Paroubek odešel ze sociální demokracie.

Jak to vypadá s plánem dopravní obslužnosti v kraji? Pokud se nemýlím, středočeští opoziční zastupitelé se jej snaží zvrátit a spor bude zřejmě řešit ministerstvo vnitra, je to tak?

Plán dopravní obslužnosti byl schválen radou kraje a nepředpokládá žádné zásadnější změny v rozsahu dopravní obslužnosti. Konstatuje, že byla vypsána veřejná soutěž na autodopravce, jejíž součástí bude přechod na jednotnou elektronickou jízdenku a snaha o zlevnění jízdného pro cestující. Co dělá či nedělá opozice, je její věcí, nikoli naší.

Jak dokážete zvládat práci hejtmana a poslance? Není to na úkor občanů?

To posoudí sami voliči v nejbližších volbách. Vzhledem k tomu, že jsem před minulými krajskými volbami opakovaně a jasně řekl, že budu vykonávat obě funkce současně a následně mi dali voliči vysoký počet preferenčních hlasů, tak si myslím, že jim to nevadí.

Ohlédnete-li se zpátky, z čeho máte za tři roky na hejtmanství největší radost?

Mám radost, že se nám daří naplňovat prakticky všechny sliby voličům, které jsme dali. Slíbili jsme proplácení regulačních poplatků v nemocnicích a děláme to. Slíbili jsme autobusy pro školáky zdarma a proplácíme dětem jízdné. Slíbili jsme každý rok dát malým a středním obcím půl miliardy do škol, školek, kulturních zařízení, silnic a každý rok jsme to splnili. Slíbili jsme modernizovat nemocnice a většina jejich provozů je již zmodernizována. Totéž platí o slibu vybudování nových cyklostezek, či oprav rozbitých silnic.

Slyšel jste již někdy o serveru www.parlamentnilisty.cz a co říkáte na jeho služby (profil hejtmana Ratha ZDE)?

O serveru jsem neslyšel, ale každý den se na něj dívám :) Možná kdyby šlo o rozhlas, tak bych ho slyšel a vzhledem k tomu, že jde o internetové médium, tak k jeho sledování používám raději zrak než sluch :) Hodnotím jeho grafiku a uspořádání ve srovnání s ostatními servery jako nadprůměrné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

13:41 „Národ si to konečně uvědomil.“ Vážné zjištění. Jde o volby v ČR

VIDLÁKŮV TÝDEN Že v preferencích stoupají ti, kteří objeli s protivládními akcemi republiku? „Konečn…