Debilita, udeřil prezident. A další křik kvůli úderu spojenců v Sýrii. Generál Šedivý varuje: Zatím jsme součástí NATO a EU. V budoucnosti budeme mít ale problém, pokud...

20.04.2018 8:22 | Zprávy

ROZHOVOR Podle bývalého náčelníka Generálního štábu armády generála Jiřího Šedivého jsme v období, kdy se svět začíná měnit. „Jsme pořád součástí NATO a EU, ty vazby jsou formálně jasně nastavené a správné, ale někdy je Česká republika velmi nesrozumitelná pro své partnery a pohled na Českou republiku ze zahraničí je vnímán podle toho, jak se vyjadřují jednotliví politici a představitelé státní správy,“ kritizuje generál Šedivý rozdílné postoje českých ústavních činitelů a politiků k zahraničním otázkám, naposledy ve vztahu k akci našich spojenců – Spojených států amerických, Velké Británie a Francie v Sýrii.

Debilita, udeřil prezident. A další křik kvůli úderu spojenců v Sýrii. Generál Šedivý varuje: Zatím jsme součástí NATO a EU. V budoucnosti budeme mít ale problém, pokud...
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Během víkendu USA, Velká Británie a Francie zaútočily na Sýrii. Šlo o velmi omezený úder coby odveta za údajný chemický útok syrské armády. Byla tato výstraha Asadovi nutná? Je dobře, že k útoku došlo, i když ho neposvětila Rada bezpečnosti OSN?

Vycházím z toho, že spojenci působí v tomto teritoriu a mají tam své vojáky a své zpravodajce, což říkají otevřeně, takže ta informace, kdo byl tím, kdo svrhl pravděpodobně bomby s chemickými látkami na toto území, jsou zkrátka pravdivé. To beru jako určitý fakt, protože ani ta druhá strana, ať už Damašek nebo Rusové, nevysvětlila, jak by někdo jiný mohl chemické zbraně, tady se asi nejedná o bojový otravný plyn, ale pravděpodobně o chlor, použít. Vycházím z toho, kdo je věrohodnější, a to jsou Spojené státy americké, Velká Británie a Francie.

Rusko zpochybňuje i to, že v syrském městě Dumá vůbec k nějaké otravě civilistů došlo, dokonce naznačovalo, že šlo o zinscenované snímky a videa. Přitom tam syrská a ruská armáda odmítaly pustit nezávislé vyšetřovatele, kteří by mohli zjistit víc. Není podezřelé, že vyšetřovatelům znemožňují přístup?

Já věřím tomu, že tam nezávislí vyšetřovatelé z Organizace pro zákaz chemických zbraní vstoupí. Příznaky použití těchto otravných látek, ať už technických nebo bojových, na lidech jsou dlouhodobější. Musím připomenout, že naši vojenští chemici kdysi v Iráku dlouhou dobu po provedených chemických úderech nebo potom, kdy se uvolnily někde chemické otravné látky, zjišťovali, jestli tam chemické látky jsou. Jejich rezidua tam zůstávají dlouho, dají se odhalit, takže je možné použití chemických látek potvrdit nebo vyvrátit. Bude to sice pozdě, takže to šetření bude pravděpodobně složitější, ale myslím si, že by se experti měli dopátrat nějakého objektivního výsledku.

Jaký smysl má podle vás dnes Rada bezpečnosti OSN vzhledem ke složení a možnosti veta jejích členů? Viděli jsme to na tomto případě, kdy Rada nebyla schopna vzhledem k vetu Ruska přijmout usnesení o nezávislém vyšetřování chemického útoku v Sýrii, ale i v mnoha dalších případech v minulosti. Je tento orgán vůbec funkční?

Ano, to není problém jen tohoto chemického útoku. Problém, o kterém mluvíte, to znamená neakceschopnost Rady bezpečnosti OSN, je dlouhodobý a podle mého názoru je velmi složité dosáhnout nějakého výsledku v těch případech, kdy se jedná o konflikt zájmu jedné nebo druhé velmoci, případně té třetí, protože dneska je potřeba mluvit o Číně jako o velmi významném hráči na globální a bezpečnostní scéně. Já mám dojem, že Rada bezpečnosti je v současné době paralyzována a není schopná se dobrat řešení těchto velmi složitých případů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…