Dědečkovou v ČT nenávidí. Teď mluví: Lipovská? Bojí se jí, a mají důvod. Křik, peníze...

01.06.2020 20:03 | Zprávy

ROZHOVOR Jana Dědečková byla jednou z nejviditelnějších tváří Rady České televize z přelomu let 2000 a 2001, kdy si moc v České televizi uzurpovali až do dnešní doby za pomoci spacákových politiků její zaměstnanci. Nyní si pochvaluje volbu nových členů rady a domnívá se, že s ekonomkou Hanou Lipovskou teprve přichází do České televize zákon, tedy dodržování zákona o ČT, proto to zděšení a křik. Veřejnoprávní televize už dokázala tolikrát urazit občany a platící koncesionáře, že už ji v případném pokusu o zopakování spacákové revoluce může podpořit pouze pár pražských (j)elit. Ale i oni si uvědomují, že doba je už někde jinde.

Dědečkovou v ČT nenávidí. Teď mluví: Lipovská? Bojí se jí, a mají důvod. Křik, peníze...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, hlavní vchod

Poslanecká sněmovna zvolila tři nové členy Rady ČT. Jak byste volbu ekonomky Hany Lipovské, moderátora Luboše Xavera Veselého a novináře Pavla Matochy zhodnotila?

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna zvolila velmi dobře.

To jste byla s hodnocením rychle hotova. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) si ale nad tou volbou povzdechla, že neuspěli kandidáti, kteří získali nejvíce bodů od volebního výboru Sněmovny, na kterém vyslechla s kolegy všech 82 kandidátů. Zkritizovala faktickou koalici hnutí ANO, komunistů, ČSSD a SPD a vyčetla jim, že tomu říkají vyváženost a demokracie, když zvolí jen ty své. Volilo se v minulosti do mediálních rad vyváženě a demokraticky?

Před změnou zákona o České televizi, kterou si po tzv. televizní krizi vynutili televizní vzbouřenci, se členové Rady ČT volili poměrným zastoupením tak, jaké zastoupení získaly politické strany v Poslanecké sněmovně ve volbách. Proto v roce 2000 Poslanecká sněmovna zvolila čtyři kandidáty nominované ČSSD, tři ODS, a po jednom za KDU a Unii svobody. Je docela úsměvné, že Miroslava Němcová dnes účelově používá rétoriku tehdejší opozice, jejíž členové nocovali během televizní krize ve spacácích ve velínu zpravodajství a chránili tak „svobodu slova“. Bude si paní Němcová také pořizovat spacák, aby opoziční iluze byla dokonalá?

Také mimo jiné věřím, že pro Hanu Lipovskou a Xavera zvedli ruku i někteří dosud soudní poslanci ODS a také Trikolóry.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v reakci na výsledek volby prohlásil, že část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT. Lze se tedy po této volbě obávat tlaku na nezávislost veřejnoprávní televize?

Nezávislá je jenom mrtvola. A Česká televize, ve které pracují živí lidé, nikdy nezávislá nebyla a nebude. Působí na ni tisíce tlaků, vlivů a různých zájmů. Nejhorší na tom je, že ačkoli v České televizi pracuje řada profesionálů ve svých oborech, zcela jim chybí sebekritický pohled. Proto na kritiku zvenčí reagují jako sekta, zcela uzavření do sebe a své neomylnosti. Jako sekta se utvrzují ve své pravdě, včetně svého vůdce pana Dvořáka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…