Dědečkovou v ČT nenávidí. Teď mluví: Lipovská? Bojí se jí, a mají důvod. Křik, peníze...

01.06.2020 20:03

ROZHOVOR Jana Dědečková byla jednou z nejviditelnějších tváří Rady České televize z přelomu let 2000 a 2001, kdy si moc v České televizi uzurpovali až do dnešní doby za pomoci spacákových politiků její zaměstnanci. Nyní si pochvaluje volbu nových členů rady a domnívá se, že s ekonomkou Hanou Lipovskou teprve přichází do České televize zákon, tedy dodržování zákona o ČT, proto to zděšení a křik. Veřejnoprávní televize už dokázala tolikrát urazit občany a platící koncesionáře, že už ji v případném pokusu o zopakování spacákové revoluce může podpořit pouze pár pražských (j)elit. Ale i oni si uvědomují, že doba je už někde jinde.

Dědečkovou v ČT nenávidí. Teď mluví: Lipovská? Bojí se jí, a mají důvod. Křik, peníze...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, hlavní vchod

Poslanecká sněmovna zvolila tři nové členy Rady ČT. Jak byste volbu ekonomky Hany Lipovské, moderátora Luboše Xavera Veselého a novináře Pavla Matochy zhodnotila?

Domnívám se, že Poslanecká sněmovna zvolila velmi dobře.

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí

To jste byla s hodnocením rychle hotova. Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) si ale nad tou volbou povzdechla, že neuspěli kandidáti, kteří získali nejvíce bodů od volebního výboru Sněmovny, na kterém vyslechla s kolegy všech 82 kandidátů. Zkritizovala faktickou koalici hnutí ANO, komunistů, ČSSD a SPD a vyčetla jim, že tomu říkají vyváženost a demokracie, když zvolí jen ty své. Volilo se v minulosti do mediálních rad vyváženě a demokraticky?

Před změnou zákona o České televizi, kterou si po tzv. televizní krizi vynutili televizní vzbouřenci, se členové Rady ČT volili poměrným zastoupením tak, jaké zastoupení získaly politické strany v Poslanecké sněmovně ve volbách. Proto v roce 2000 Poslanecká sněmovna zvolila čtyři kandidáty nominované ČSSD, tři ODS, a po jednom za KDU a Unii svobody. Je docela úsměvné, že Miroslava Němcová dnes účelově používá rétoriku tehdejší opozice, jejíž členové nocovali během televizní krize ve spacácích ve velínu zpravodajství a chránili tak „svobodu slova“. Bude si paní Němcová také pořizovat spacák, aby opoziční iluze byla dokonalá?

Také mimo jiné věřím, že pro Hanu Lipovskou a Xavera zvedli ruku i někteří dosud soudní poslanci ODS a také Trikolóry.

Generální ředitel České televize Petr Dvořák v reakci na výsledek volby prohlásil, že část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT. Lze se tedy po této volbě obávat tlaku na nezávislost veřejnoprávní televize?

Nezávislá je jenom mrtvola. A Česká televize, ve které pracují živí lidé, nikdy nezávislá nebyla a nebude. Působí na ni tisíce tlaků, vlivů a různých zájmů. Nejhorší na tom je, že ačkoli v České televizi pracuje řada profesionálů ve svých oborech, zcela jim chybí sebekritický pohled. Proto na kritiku zvenčí reagují jako sekta, zcela uzavření do sebe a své neomylnosti. Jako sekta se utvrzují ve své pravdě, včetně svého vůdce pana Dvořáka.

U nejvyššího šéfa Kavčích hor mě také zaujalo, když vyslovil přání, že přístup všech členů Rady ČT k České televizi bude konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT. V diskusi na twitteru České televize k tomu zaznělo, že generálnímu řediteli vůbec nepřísluší komentovat obsazení orgánu, který má jím vedenou instituci kontrolovat. Nejsou ale požadavky vznesené Petrem Dvořákem vůči radním oprávněné?

Radní ČT musí respektovat zákon o České televizi, ale domnívám se, že s ekonomkou paní Lipovskou zákon do České televize teprve přichází, proto to zděšení a křik. Hlavním úkolem Rady ČT podle zákona o České televizi je kontrolovat hospodaření ČT s penězi koncesionářů, ale to radní nikdy nedělali.

Kodex ČT by měli respektovat především zaměstnanci zpravodajství ČT, pro které jsou pluralita, objektivita a vyváženost sprostá slova, čehož si pan generální ředitel pravděpodobně dosud nevšiml.

Mohli by si zaměstnanci z Kavčích hor vzít nějakou televizi za vzor, aby se přiučili, co to je pluralita, objektivita a vyváženost?

Před dvaceti lety jsem byla přesvědčena, že skutečnou veřejnoprávní televizi, hodnou následování, je britská BBC. V době televizní krize jsem se však přesvědčila, že bez ověřování pouze tupě přebírali zprávy televizních vzbouřenců. Následně se sice ředitel BBC panu Hodačovi veřejně omluvil, ale v té době prostě lhali a vysílali propagandu. Dokonale jsem iluze o BBC ztratila, když proslulý moderátor stanice BBC Stuart Hall přiznal, že dlouhá léta sexuálně zneužíval mladé dívky. Jeho nejmladší oběti bylo devět let. Podle mne není možné, aby o jeho úchylce nikdo ze spolupracovníků nevěděl. Tento případ je důkazem sektářského prostředí nejen v BBC, ale i v České televizi, kde byl doposud vypuzen každý, pro současnou skvadru „nevhodný“ pracovník.

Anketa

Souhlasíte s tím, že europoslanec Kolaja chce volbu radních ČT řešit na úrovni EU?

1%
99%
hlasovalo: 18035 lidí

Aidan White, generální tajemník Mezinárodní organizace novinářů, který do Prahy přijel ke konci krize a vystupoval tam jako autoritativní, avšak situace naprosto neznalý šašek, mi potom zcela zničil iluze o páté velmoci.

Radní Zdeněk Šarapatka, jemuž skončí mandát v příštím roce, se nechal slyšet, že nyní je v Radě ČT reálný poměr sluhů režimu k demokratům, kteří hájí nezávislost veřejnoprávní televize, 8:7. A dodal, že si se znalostí stávajících kolegů radních tipne, že to brzy bude 10:5. Jak vidíte rozložení sil vy, a myslíte, že by se ten léta zakonzervovaný stav mohl změnit?

Komentovat radního Šarapatku je stejné, jako bych komentovala řeporyjského starostu Novotného. Ani jeden mi nestojí za to, abych si jimi špinila mysl.

Co by hlavně mohli radní ovlivnit? Ptám se proto, že poslanec Petr Gazdík (STAN) uvedl, že demagogická část politického spektra definitivně ovládla kontrolu veřejnoprávních médií a že jde o ohrožení nezávislosti jednoho ze stěžejních pilířů demokracie. Ze své zkušenosti v Radě ČT prozraďte, prosím, čím lze do fungování České televize ze strany kontrolního orgánu zasahovat.

Radní nemohou zasahovat do tvorby, programu ani do personálních záležitostí. Mohou kontrolovat hospodaření tak, aby občané za své peníze dostávali adekvátní programovou nabídku.

Je třeba znát vztahy mezi jednotlivými protagonisty, kteří se podílejí na čerpání peněz z České televize na základě nikoli kvality, ale „kamarádšoftů“. Je třeba dostat se k různým smlouvám a zjistit, zda je cena za díla obvyklá.

To vše očekávám, že ze své pozice prozkoumá ekonomka Hana Lipovská a že si svým vystupováním zajistí autoritu u ostatních členů Rady ČT. Vítám, že se hodlá radit s paní Bobošíkovou, která zná velice dobře prostředí České televize zevnitř.

Ing. Tomáš Martínek

  • Piráti
  • Tento profil není využívan. www.tomas-martinek.eu je správný

Další člen volebního výboru Sněmovny, pirátský poslanec Tomáš Martínek, se obává, že může být ohrožena objektivita zpravodajství a že vyvážené politické debaty se mohou stát minulostí. Domníváte se, že by elitní moderátor České televize Václav Moravec jen kvůli změně v obsazení Rady ČT ustoupil ve svých Otázkách od vyváženosti?

Elitní moderátor Václav Moravec je fosilie, která je na obrazovce České televize značně přesčas. Domnívám se, že by již mělo dojít na obnovu tohoto nudného formátu, včetně jeho veličenstva Václava.

Objevily se hlasy, že veřejnost se musí za svoji televizi veřejné služby postavit. Vy jste před dvaceti lety na vlastní kůži pocítila, jak se veřejnost umí za „svou“ Českou televizi postavit. Očekáváte něco podobného?

Neočekávám. Česká televize není v pozici, ve které byla před dvaceti léty. Dokázala tolikrát urazit občany a platící koncesionáře, že spacákovou revoluci může zkusit pouze pár pražských (j)elit a pseudointelektuálů. I oni si však uvědomují, že doba je už někde jinde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…