Důvěřoval státu, nyní hrozí jeho firmě krach. Novela zákona ohrožuje majitele solárních elektráren

15.03.2021 16:11

ROZHOVOR Krach tisíců firem a majitelů malých fotovoltaik. Tento scénář může mít na svědomí novela zákona o podporovaných zdrojích energie (POZE), která vzbuzuje obrovské obavy. Klíčový dokument pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie v Česku, který má na stole hospodářský výbor Sněmovny, totiž přináší několik zásadních novinek. Jednou z nejzásadnějších je stanovení maximální výnosnosti pro každý zdroj obnovitelné energie, tzv. IRR. Hodnoty se ale pro jednotlivé zdroje liší, nejnižší dostala fotovoltaika. Jen 6,3 procenta. „Pokud novela projde, asi zkrachujeme,” říká Josef Pulíček, majitel dvou solárních elektráren na střeše své kozí farmy na Liberecku.

Důvěřoval státu, nyní hrozí jeho firmě krach. Novela zákona ohrožuje majitele solárních elektráren
Foto: Archiv JP
Popisek: Josef Pulíček, majitel dvou solárních elektráren na střeše své kozí farmy na Liberecku

Kdy jste začal podnikat? 
 
Farmu jsme s manželkou založili v roce 1990 a do dnešní podoby jsme ji vybudovali takřka od nuly. Začínali jsme s třemi kozami, postupem času jsme zvýšili počet dobytka na více než tisíc kusů. Dnes máme asi 700 koz a 400 dojných ovcí. Farma, na které hospodaříme s manželkou a naším synem má velikosti asi 200 hektarů. Kozí a ovčí mléko zpracováváme ve vlastní výrobně na sýry, jogurty a další mléčné bio výrobky.
 
Vy ale nejste jen zemědělec, kromě mléčných výrobků vyrábíte i energii. Je to tak?
 
Máte pravdu. Na střeše naší farmy máme i dvě fotovoltaické elektrárny, které jsme nainstalovali v letech 2008 a 2009. Dohromady máme tisíc solárních panelů o celkovém výkonu 200 kWp. Na zřízení elektrárny jsme si sjednali u banky úvěr na 15 let s tehdy obvyklým úrokem 6 procent za rok s poslední splátkou v roce 2024. Byla to sice věc nová a neznámá, ale šli jsme do toho. Řekli jsme si s manželkou, že po 15 letech, až se úvěr doplatí, zbyde něco pro nové stroje a zařízení na modernizaci farmy.
 

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí
 
Jak vaše solární dobrodružství pokračovalo?
 
V roce 2008 o nás ještě psali v tisku, jak jsme pokrokoví a byli jsme příkladem dalších zájemců o obnovitelné zdroje. Pak se to ale začalo celé sypat. Koncem roku 2010 začal stát najednou měnit podmínky podpory, ale to už jsme naši investici nemohli vzít zpět. Do celé výstavby fotovoltaických elektráren a všech úvěrů jsme šli s jistotou a garancí státu na 20 let. Po všech retroaktivních opatřeních, které proti nám stát podnikl, včetně 26 % solární daně, jsme ale dnes rádi, že vůbec zvládáme včas splácet úvěry.
 
V současné době je v Poslanecké sněmovně novela zákona o POZE. Zásadní novinkou je stanovení maximální povolené výnosnosti jednotlivých obnovitelných zdrojů, v případě fotovoltaiky na 6,3 procent. Jak by se vás schválení novely dotklo?
 
Znamenalo by to, že bychom neměli peníze ani na zaplacení úroku z úvěrů bance, který činí přes 6 procent za rok. Ohrožen by byl celý provoz farmy, museli bychom propouštět některé zaměstnance. Celkově jich nyní máme jedenáct. A vyloučeno není ani to, že bychom celou farmu museli zavřít. Nebyli bychom totiž schopni doplácet úvěry z výnosů zemědělské činnosti. Já osobně s tím bohužel nemohu nic moc dělat. Musím jenom čekat, jak to dopadne. Nerozumím ale tomu, proč biomasa může mít povolenou výnosnost 9,5 procenta a bioplyn 10,6 procent, když ze začátku byly podmínky pro všechny stejné.
 
Situace je pro vás dosti nejistá. Přesto, máte nějaké plány do budoucna?
 
V budoucnu jsme chtěli začít skladovat vyrobenou energii v bateriích, abychom zajistili provoz farmy v zimě a v noci. Pokud dojde ke krácení výnosů z fotovoltaiky na úroveň zaplacených úroků bance, všechny naše plány padnou. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…