EU se ničí sama, Rusku stačí jen čekat a bohatnout. Diplomat Novotný rozebral, proč Ukrajina chce válku

02.12.2021 18:23 | Rozhovor

Podle diplomata Jaromíra Novotného je iniciátorem konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou právě Ukrajina a její čelní představitelé, kteří chtějí odvrátit pozornost od domácí politiky. Slovní přestřelky mezi Ruskem a NATO jsou pochopitelné, stejně jako ruské obavy z vojenských cvičení Aliance. NATO však podle svých stanov nemůže do rusko-ukrajinského konfliktu zasáhnout.

EU se ničí sama, Rusku stačí jen čekat a bohatnout. Diplomat Novotný rozebral, proč Ukrajina chce válku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

Anketa

Má Miroslav Kalousek šanci stát se prezidentem České republiky?

2%
96%
hlasovalo: 14590 lidí

Ruský prezident Vladimir Putin se během svého vystoupení na investičním fóru Russia Calling! vyslovil k otázkám rusko-ukrajinských vztahů a oznámil, že v blízké budoucnosti se v Rusku objeví hypersonické zbraně s maximální rychlostí 9 machů. Co si vůbec představit pod pojmem hypersonická zbraň?

Tak hypersonickou zbraň předvedli už před cca dvěma třemi týdny Číňané. Ta střela obletěla celou zeměkouli a poté vypálila na cíl další střelu, která minula cíl o pouhých 30 kilometrů. Je to tedy zbraň, proti které neexistuje momentálně žádná účinná obrana a samozřejmě může nést i jaderné hlavice.

Uvádí se ale, že Rusko je dnes jediná země na světě s hypersonickými raketami již připravenými anebo téměř připravenými k boji. Ruské ozbrojené síly vlastní letecké systémy Kinžal s hypersonickou raketou, probíhají státní zkoušky hypersonické rakety Cirkon, bojovou službu nesou strategické rakety s hypersonickým kluzákem Avangard. Je v tomto směru Rusko skutečně jediné na světě?

Jak se zdá podle těch čínských aktivit, tak první není. Což ovšem nijak nesnižuje nebezpečí, které teoreticky může představovat pro USA, případně i pro EU.

„Pokud se na území Ukrajiny objeví nějaké útočné systémy s doletem do Moskvy během sedmi až deseti a v případě umístění hypersonických zbraní pěti minut, Rusko bude nuceno vytvořit něco podobného ve vztahu k těm, kteří nás tak ohrožují. A můžeme to udělat hned,“ řekl Putin na investičním fóru Russia Calling! Ohrožuje skutečně Ukrajina Rusko?

Podle mě to není hrozba Ukrajiny, nýbrž NATO. Pokud NATO umístí na území Ukrajiny takovéto zbraně, tak to vcelku pochopitelně bude Ruskem vnímáno jako překročení té pomyslné červené čáry.

Ozbrojené síly Ukrajiny zvyšují svou vojenskou sílu, stahují těžkou techniku, vojáky. Podle některých zpráv již počet vojáků v zóně konfliktu dosáhl 125 tisíc osob, to je polovina celého složení ozbrojených sil Ukrajiny,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Mária Zacharovová. Můžeme tyto informace považovat za relevantní?

Na to nelze úplně přesně odpovědět, ale můžeme to srovnat s Ruskem, neboť na té ruské straně hranic s Ukrajinou je aktuálně soustředěno asi 115 tisíc vojáků, takže počet je téměř vyrovnaný, jsou-li ta čísla odpovídající realitě.

Dobrá, tak se zeptám zcela lidově – v konfliktu Rusko versus Ukrajina, kdo je momentálně aktivnější – tedy kdo si teď začal?

Já se domnívám, že ukrajinský prezident má momentálně velké vnitropolitické problémy, a proto se snaží odpoutat pozornost veřejnosti útočnou aktivitou proti Rusku. Takže klasická metoda, kterou používají snad všichni politici světa už mnoho let.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg již dříve prohlásil, že „jakákoli budoucí agrese proti Ukrajině bude mít pro Rusko vysokou cenu a politické i ekonomické důsledky. Splní Západ své hrozby? Může NATO zasáhnout proti Rusku?

NATO může zasáhnout pouze v případě, že je napadena členská země Aliance.

Což ale Ukrajina není…

Ano, přesně tak. Ukrajina členem NATO není, takže to se zdá být pouze rétorickou přestřelkou, protože v praxi to možné v podstatě není.

Podle Putina je Rusko znepokojeno tím, že se poblíž jeho hranic konají vojenská cvičení včetně těch neplánovaných. Prezident připomněl nedávné cvičení v Černém moři a poznamenal, že dvacet kilometrů od hranic Ruské federace letěly bombardéry, na jejichž palubě mohly být i jaderné zbraně. Je záměrem NATO Rusko skutečně provokovat?

Lze to tak vidět, pohledem Rusů určitě. Pokud létají letadla dvacet kilometrů od vašich hranic, tak jste znepokojení a pohotovost či protiopatření naprosto pochopitelné a namístě. Je to taktický boj, který se odehrává hodně v tiskových prohlášeních.

Rusko například také vyhlásilo, že v případě střetu hodlá NATO „oslepit a ohluchnout“. To znamená eliminovat veškeré špionážní a komunikační satelity, tak aby vojsko Severoatlantické aliance de facto nemělo velení a řízení.

Jestliže považujeme režim Vladimira Putina za totalitní, je nyní podle vás naděje na nějaké změny k jeho uvolnění, jako byla v osmdesátých letech, kdy se dostal komunistický systém do krize a nazrávala doba pro změny, které pak nastaly za Gorbačova?

Ne, naopak, dnešní Rusko zásluhou Putina celkově posiluje, tam nedochází ke krizi. Putin zemi sjednotil a na Gorbačova Rusové většinou nevzpomínají právě v dobrém.

Vzpomeňme na začátek Putinovy éry, již charakterizovaly vysoké ceny ropy a plynu (jako nyní), což znamenalo vysoké příjmy pro Rusko a ekonomický růst po marasmu devadesátých let. Dá se říci, že měl Putin obrovské historické štěstí a že mu tento fakt pomohl upevnit moc stabilizovat svůj režim?

Boris Jelcin, Putinův předchůdce, dovedl Rusko téměř ke krachu. Naopak Vladimir Putin se zasloužil o to, že Rusové se měli, jako se nikdy předtím neměli. Zasloužil se o velký hospodářský růst.

A to, že měl příznivou konstelaci, je jistě pravda, ale rozhodně se měl co ohánět.

Podle některých názorů je problém, že Evropa placením za ruskou ropu a plyn nepomáhá jen udržet, ale ještě posilovat režim, který je podle některých názorů ve své podstatě nepřátelský k Evropě. Dlouhodobým cílem Ruska je údajně rozbití Evropské unie a obnovení bipolárního mocenského světa Ruska a Ameriky, ve kterém pro nezávislou Evropu není místo. Domníváte se, že Putin má takovéto ambice?

To určitě ne. Rusko totiž nemusí dělat prakticky vůbec nic, neboť EU se spolehlivě ničí sama. Když se podíváme na nastupující zelenou vládu Německa, které si těmi svými závazky a emisními limity způsobí vlastní energetickou krizi, zjistíme, že ten jediný, kdo může dodávkami plynu Německo udržet nad vodou, je právě Rusko. Nikdo jiný takovým množstvím plynu nedisponuje. Takže Rusko může jenom přihlížet a spokojeně bohatnout.

Ruský režisér Vitalij Manski říká: Na Ukrajinu se Putin dívá jako na třetí ženu, která se rozhodla opustit harém. Není to jen o ztrátě image a prestiže, je to něco naprosto neodpustitelného a nepřijatelného. Taková žena nemá právo na svůj hlas nebo na to, aby sama změnila svůj život. Podepsal byste se pod takovouto asociaci?

Já se domnívám, že Ukrajinci si ty problémy způsobují sami. Podívejte se, kolik tam vládne oligarchů a jaká je tam korupce. Ukrajinci pracují v Polsku, pracují u nás – prostě se snaží dostat kamkoliv, protože doma v tom nevidí budoucnost.

Bylo by řešením začlenit Ukrajinu do Evropské unie, jak se o to Brusel v minulých letech pokoušel?

Ukrajina se dostala do pozice země, kterou nikdo nechce platit, nikdo ji nechce dotovat a živit. Ani Východ, ani Západ. Vstup do EU už není na pořadu dne, ta země je v současnosti v krizi a je jakýmsi nechtěným dítětem jako nejsevernější z jižních států, jak se Ukrajině často přezdívá.

Rozhovor vedl Tomáš Procházka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: .

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…