Ekonom Niedermayer, lídr kandidátky TOP 09, prozradil, co ho děsí na politice ministra Babiše

26.04.2014 10:31

ROZHOVOR Europoslanci musí být schopni vysvětlit, že si své platy zaslouží. Nicméně povědomí o Evropské unii je malé. To v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl lídr kandidátky TOP 09 pro nadcházející volby do Evropského parlamentu a ekonom Luděk Niedermayer. Také se mu dost nelíbí, že s nynější vládou odtékají miliardy korun ze státního rozpočtu.

Ekonom Niedermayer, lídr kandidátky TOP 09, prozradil, co ho děsí na politice ministra Babiše
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí
Opravdu si myslíte, že se politika dělá u piva, jak zvou na některé akce TOP 09 letáky? Při kontaktní kampani před eurovolbami v pražské studentské Hospůdce na Hvězdě jsem vás celý večer viděl pít jen čaj…

Ale byl jsem ve zjevné menšině, piva se tam pilo i beze mne snad dost. Ale je pravda, že v posledních pár týdnech jsem vypil více piv než za mnoho let před tím. I tak jich bylo maximálně pět.

Většina dosavadních europoslanců si stěžuje, že když se něco o Evropském parlamentu (EP) objeví v novinách, jde jen o jejich platy. Nebojíte se, když se do EP dostanete, že se budete potýkat se stejným nezájmem?

Tajit, jak jsou veřejní činitelé odměňováni, nemá smysl. Ale věřím, že se do médií v budoucnu dostane více zpráv z Evropy a EP. Vzhledem k poměrně časté dost technické či jinak „nezáživné“ povaze práce to bude vyžadovat trochu úsilí, to je jasné.  

Nemyslíte si, že je to diktováno českou závistí, kterou tak trefně dokáže definovat předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg?

Myslím si, že to není specificky český problém. Lidé mají na tyto informace právo. A naopak musí být tyto instituce a jejich členové s to vysvětlit, že si tuto odměnu za práci zaslouží.

Jsou vzhledem ke kompetenci a zodpovědnosti platy europoslanců nízké, dostatečné anebo vysoké?

Vzhledem k tomu, že jsou poslanci voleni, lze na ně těžko uložit povinnost „být kompetentní”. A je opravdu těžké říci, jestli má mít europoslanec plat mnohonásobně vyšší, než je třeba plat učitele. Na druhou stranu pokud mají o budoucnosti Evropy rozhodovat lidé kvalifikovaní, musí být odměňováni na jisté úrovni. Z českého pohledu hraje navíc roli i to, že naše cenová a mzdová úroveň je nižší než třeba v Německu. Nicméně platy všech poslanců jsou stejné.

Jak nahlížíte na Evropskou komisí domlouvanou Transatlantickou dohodu o obchodu a investicích (TTIP) s USA. Půjde o posílení zájmů koncernů, jak se obávají levicově zaměření politici?

Kolem této smlouvy, která je podle mne pro ekonomickou budoucnost Evropy i USA dobrá, existuje řada mýtů. Přitom smlouva ještě dojednána není. Věřím, že výsledek mé, a nejen mé, příznivé očekávání naplní a přinese vyšší růst ekonomiky a více pracovních míst.

Neměla by být dění v EP věnována nějaká stanice v Českém rozhlase či nějaký pořad v České televizi?

Bylo by to užitečné, i když si myslím, že přímo stanice by byla poněkud ambiciózním začátkem. Podstatně snazší přístup k informacím třeba touto cestou bych ale uvítal. Povědomí o Unii je velmi malé. Ovšem i my, kteří se v té problematice pohybujeme, musíme najít cestu, jak o tom informovat společnost srozumitelnou formou. To nám občas chybí.

Strana, za kterou kandidujete, sbírá podpisy pod petici za nezávislá média. Podepsal jste ji?

Ano. Považuji to za strategicky podstatné téma. Veřejnost se o politiku moc nezajímá a informace čerpá z médií. Pokud budou pod vlastnickou kontrolou politiků, může být s tokem informací k lidem problém.

Nemyslíte si, že je v tržní ekonomice nezávislost jaksi prázdným pojmem a nebyl spravedlivější systém první republiky, kdy každá strana měla své noviny?

Nevím, zda jde o to zakázat stranám mít své noviny. U nich je jasné, kdo je jejich vlastníkem a co hlásají. Problém je, když není čtenáři srozumitelné, kdo to, co se píše v novinách, ovlivňuje nebo může ovlivnit, a předpokládá se, že jde i nestranné informace.

Co si myslíte o vládě Andreje Babiše na Ministerstvu financí? V čem dělá největší chyby?

Je příliš brzy na to něco kritizovat. Ostatně sebe za nestranného již nepovažuji. Obávám se jen, abychom draze získané vyřešení rozpočtových schodků, protože loni jsme byli blízko strukturálně vyrovnanému rozpočtu, neprohospodařili nákladnými a podle mne špatnými opatřeními typu zrušení zdravotních poplatků. Sledujete-li jednání vlády, miliardy z rozpočtu odtékají, a to podle mne není dobře.

Působil jste v České národní bance (ČNB). Nebyla její intervence ohledně kursu koruny chybou?

To se těžko bez všech informací, dle kterých ČNB rozhodovala, soudí. Na základě toho, co vím, což je samozřejmě méně, než co obsahují kvalitní analýzy ČNB, bych ale asi toto rozhodnutí nepodpořil.

Mezi studenty při kampani jste řekl, že všechna témata EP nelze obsáhnout. Na jaká se tedy budete soustředit nejvíce?

Jsou to hlavně ekonomické otázky, tedy koordinace fiskální politiky či regulace finančních trhů. Kromě toho mne zajímá i oblast udržitelnosti a energetiky. Jak jsem ale v diskuzích zmínil, neméně podstatné se mi zdá působení dovnitř naší země, tedy zvyšování povědomí o tom, co Unie znamená. Také bude třeba jasně vysvětlit, že „i my jsme EU“ a můžeme proto její směřování ovlivnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…