Energetik: Vrbětice? Nečekejte od Německa akci. Zdražení plynu se nebojte

22.04.2021 10:36 | Analýza

ROZHOVOR Z opozice můžeme v důsledku kauzy Vrbětice pozorovat volání po zmenšení energetické závislosti na Rusku. „Odříznout se zcela od obchodu s energiemi s Ruskem je sice teoreticky možné, nicméně to nepokládám za rozumné,“ říká pro ParlamentníListy.cz energetický odborník Jiří Gavor, výkonný ředitel ANDE – Asociace nezávislých dodavatelů energií. Česko je prý schopné alespoň částečně ruské dodávky plynu a ropy nahradit, pokud by taková potřeba vyvstala. Zajímavý je ale vývoj kolem plynovodu Nord Stream 2, kancléřka Merkelová totiž s podporou Česka vyčkává. „Německo se velmi pravděpodobně omezí na diplomatickou podporu ČR. Dodávky ruského plynu jsou pro německou energetiku příliš vysokou prioritou,“ míní Gavor.

Energetik: Vrbětice? Nečekejte od Německa akci. Zdražení plynu se nebojte
Foto: FAEI.cz
Popisek: Jiří Gavor, výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií

„Energetická bezpečnost něco stojí,“ podotkl lidovec Pavel Bělobrádek. Měli bychom ve světle událostí z Vrbětic usilovat o menší energetickou závislost na Rusku tak, jak zaznívá z opozice?

Snahy o snížení energetické závislosti na dovozu, tím spíše na dominantním obchodním partnerovi, jsou v zásadě vždy prospěšné. Jen je třeba brát do úvahy i ekonomickou realitu.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Je reálné, aby se Česko energeticky oprostilo od Ruska? Šlo by sehnat plyn i odjinud? Co Norsko, nebo prospekty na těžbu břidlicového plynu v Evropě, jak hlásí zastánci?

Odříznout se zcela od obchodu s energiemi s Ruskem je sice teoreticky možné, nicméně to nepokládám za rozumné. Je ale rozhodně správné a užitečné, že jsme schopni diverzifikace. V případě potřeby dokážeme jak dodávky ruského plynu, tak i ropy a jaderného paliva aspoň částečně nahradit. ČR je velmi dobře propojeno s mezinárodní přepravní plynárenskou sítí, má v ní strategické postavení tranzitní země. Norský plyn jsme již v minulosti dováželi a kontrakt byl ukončen pouze z ekonomických důvodů. Naopak perspektivy vlastní těžby břidlicového plynu přímo v Evropě jsou velmi špatné, většina zemí to považuje za ekologické riziko. 

Podle bývalého velvyslance v Rusku Petra Koláře avizovaly Spojené státy, že by byly schopny kompenzovat dodávky plynu ze svých zdrojů, byť by to bylo dražší. Je taková věc reálná?

USA v poslední době úspěšně zvyšují svůj export zkapalněného plynu do Evropy, především v sezónních obdobích, kdy pro něj není dostatečný odbyt na asijském trhu. Obchodně lze tedy americký LNG nakoupit již dnes, tuzemští obchodníci ale preferují co nejlevnější nákup na komoditních burzách, kde je v současnosti dostatečná nabídka a příznivé ceny.

A co ruská ropa, jsme závislí na té? Byla by možná substituce?

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí
V případě ropy je rovněž možnost nákupu z více zdrojů. Vedle tradičního ropovodu Družba se v posledních letech využívá stále více ropovod ze západního směru, Ingolstadt – Kralupy. Nicméně zcela se odstřihnout od ruské ropy nedává ekonomický smysl. Mimochodem, nezávisle na ostrých politických prohlášeních a napjatých vztazích mezi USA a Ruskem, americké rafinerie čile kupují ruskou sirnatou ropu.

Česko druhý rok za sebou vrší obrovské rozpočtové schodky. Lze v této situaci očekávat, že vláda udrží tvrdý kurz proti Rusku delší dobu? Hrozila by odveta Ruska například zdražením plynu?

ČR není pro Rusko přímým kontraktačním partnerem pro dovoz plynu, odveta zdražováním plynu tedy nepřipadá v úvahu. Navíc Rusko si velmi hlídá svou pověst spolehlivého exportéra na lukrativní evropský trh. Jakkoliv se nám jeví současný česko-ruský konflikt dramatický, z globálního pohledu to má pro Rusko okrajový význam. A bohužel, jak časem sami poznáme, i pro většinu evropských zemí. 

Z EU sice přišlo takřka jednohlasné vyjádření podpory, německá kancléřka Angela Merkelová ale v úterý na Radě Evropy hájila plynovod Nord Stream 2 a Německo prozatím k Vrběticím mlčí. Můžeme tedy v souvislosti s vývojem kolem Vrbětic vůbec předpokládat výraznější pomoc Němců?

Německo se velmi pravděpodobně omezí na diplomatickou podporu ČR. Dodávky ruského plynu jsou pro německou energetiku příliš vysokou prioritou a lze takřka s jistotou očekávat, že Německo si své ekonomické zájmy bude nadále hlídat.

Jakou roli v celé věci hraje přístup Číny, která je podle předchozích prohlášení připravena odebírat od Ruska veškerý plyn a ropu, kterou EU odmítne? Jaké jiné možnosti mají Rusové se svým plynem a ropou? Najdou dostatečně hladové a solventní odběratele i jinde?

Pro Rusko je v současnosti evropský trh z hlediska příjmů v podstatě nenahraditelný, přestože význam Číny pro obchod s Ruskem bude určitě růst. Vše si však vyžaduje čas a Čína je navíc tvrdým obchodním partnerem, který dokáže využít případné slabosti dodavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…