Europoslanec Peksa: Babiš rozdává důchodcům peníze, roušky. Říká, že tu jde jen o rýmičku, jen aby přišli k volbám

24.09.2020 20:32 | Zprávy

ROZHOVOR „Přiznám se, že jsem z toho hodně naštvaný, protože na jedné straně vidím, že Evropská unie vyčlenila ohromné množství peněz, na druhé straně česká vláda není schopná peníze vzít a nějakým efektivním způsobem je mezi lidi, kteří je potřebují, rozdělit,“ říká europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) a tvrdí, že vláda není schopná plánovat a realizovat konkrétní kroky. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prohlásil, že pokud vláda není schopná řídit zemi, peníze jsou jí k ničemu, protože samy o sobě nemohou nahradit absenci manažerských kvalit.

Europoslanec Peksa: Babiš rozdává důchodcům peníze, roušky. Říká, že tu jde jen o rýmičku, jen aby přišli k volbám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Nakažených koronavirem v České republice značně přibylo. Denní nárůst v týdnu překonal i tři tisíce lidí, nyní klesl zhruba na dva tisíce. Vím, že nejste epidemiolog, ani lékař, přesto věřím, že jako politik máte svůj názor, k němuž se kloníte. Čím to podle vás je?

Myslím, že je to dost zjevné. Vláda na jaře dělala poměrně tvrdá opatření, aby zabránila šíření epidemie, ale pak v podstatě nezavedla žádná, takže epidemie se šířila celkem nekontrolovaně.

Jak se tedy podle vás vláda zvládla od března na druhou vlnu epidemie připravit?

Právě, že se nezvládla připravit vůbec. Systém na zpracování dat měli mít připravený na rozjetí a samozřejmě se nedá rozjet přes noc. Nicméně za půl roku mohli udělat hodně, a kdyby měli vše lépe připravené, dokážou nakažené trasovat. Jenomže protože ve vládě počítače většina lidí ani nechápe, nedokázali to uplatnit.

Je jasné, že Čechy budou mít schodek rozpočtu minimálně 500 miliard korun, ale nyní přichází krize druhá. Souhlasíte s těmi, kdo říkají, že další vypnutí české ekonomiky už by mělo katastrofální následky?

Samozřejmě, protože všechny firmy, které byly na jaře postiženy tvrdými opatřeními, už nyní nemají rezervy a druhý náraz by pro ně byl podstatně bolestivější. Ano, bylo by to nepříjemné. Ano, vláda měla přichystat nějaké nástroje pro podporu firem v postižených odvětvích a bohužel to nedokázala zpracovat. Přiznám se, že jsem z toho hodně naštvaný, protože na jedné straně vidím, že Evropská unie vyčlenila ohromné množství peněz, na druhé straně česká vláda není schopná peníze vzít a nějakým efektivním způsobem je mezi lidi, kteří je potřebují, rozdělit.

Co jsme si tedy za těch 500 miliard korun koupili?

Já myslím, že jsme si za to koupili v podstatě dočasnou popularitu pro premiéra. Je třeba brát věc realisticky. Premiér ví, že jsou na začátku října volby a jeho strana v nich potřebuje uspět, takže dělá první poslední, aby vypadal jako sympaťák, a aby mu lidi naházeli hlasy. Rozdává důchodcům po pěti tisících korun, což šíření epidemie nijak nezastaví. Velice to těm lidem přeji, ale bohužel nás to před virem neochrání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…