Exposlanec ČSSD: Sobotka je odvážný, ale jako antibabišovec nedůvěryhodný. Možná demisi pojal jako velké gesto spojené s odchodem z politiky

04.05.2017 13:31

ROZHOVOR „Možná Sobotka demisi pojal jako velké gesto spojené s odchodem z politiky. Volby budou o Andreji Babišovi. Kdo jej podporuje, zvolí ANO. Kdo jej nepodporuje, určitě nebude volit Bohuslava Sobotku, na jehož návrh se stal Babiš ministrem a spolu vládli přes tři roky. Sobotka je jako antibabišovec nedůvěryhodný,“ říká ústavní právník a exposlanec ČSSD Zdeněk Koudelka.

Exposlanec ČSSD: Sobotka je odvážný, ale jako antibabišovec nedůvěryhodný. Možná demisi pojal jako velké gesto spojené s odchodem z politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

Co říkáte demisi premiéra Sobotky? Byl to od něj chytrý krok?

Je to razantní krok, kterým určil směr vývoje. Donutil jiné, aby na něj reagovali. Bohuslav Sobotka se stal hybatelem politického vývoje. Je to odvážné rozhodnutí. Jde o velké gesto a velká gesta do politiky patří. Ovšem význam každého kroku v politice je časově omezen, pokud na něj nenavazují kroky další.

Jaký má tento jeho krok podporu v ČSSD?

Oceňuji tento krok jako odvážný, ale jistě se to všem v sociální demokracii nebude líbit.

Jaké jsou tedy možné varianty a jaká varianta ze strany prezidenta Zemana, se vám zdá nejpravděpodobnější? Už se mluví o tom, že by pokračovala současná koalice bez Babiše a Sobotky ve vládě…

Prezident má několik možností řešení:

a)     Nepřijme demisi premiéra. Člen vlády nemá svobodu opuštění funkce. Není-li demise přijata prezidentem, musí funkci vykonávat.

b)    Přijme demisi Sobotky jako demisi celé vlády, ale pověří ji výkonem funkce do jmenování vlády nové. Toto provizorium může trvat do voleb.

c)     Přijme demisi Sobotky jako demisi celé vlády a pověří sestavením vlády politika sociální demokracie, anebo jmenuje svou prezidentskou vládu. Tedy vládu Jiřího Rusnoka II bez Rusnoka. Nově jmenovaná vláda musí požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu, ale i bez důvěry může vládnout až do poslaneckých voleb, stejně jako bez důvěry vládla vláda Jiřího Rusnoka.

d)    Přijme demisi Sobotky pouze jako individuální demisi předsedy vlády. Funkcí předsedy vlády pověří jinou osobu a vláda bude pokračovat bez Sobotky. Že je demise premiéra demisí vlády, je jen zvyklost. Tomu se může Sobotka bránit tím, že by svou individuální demisi doplnil kolektivní demisí vlády, ale to by s tím, musela souhlasit nadpoloviční většina členů vlády. Naše Ústava nestanoví, že demise premiéra znamená demisi vlády, byť se tak od roku 1997 někdy postupuje, ale jde jen o ústavní zvyklost, která není pro prezidenta závazná. Je na prezidentovi republiky, zda demisi předsedy vlády posoudí jako demisi jednotlivce nebo celé vlády.

Andrej Babiš po jednání s prezidentem Milošem Zemanem 3. 5. 2017 uvedl, že prezident demisi Bohuslava Sobotky přijme. Je tedy jen otázkou, zda tuto demisi vyhodnotí jako demisi předsedy vlády na jeho post, nebo ji akceptuje jako demisi vlády. 

Co říkáte té myšlence, že vláda, které vzejde z jednání, bude vládnout prakticky do doby před prezidentskými volbami, neboť to bude vyhovovat prezidentovi?

Prezident je hlavou státu a jmenuje vládu, je logické a normální, že v době, kdy již není významné, zda vláda získá na pět měsíců důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje vládu, která mu vyhovuje.

Kdo by podle vás mohl být premiérem? Kdo má v ČSSD podporu a současně by byl přijatelný pro prezidenta Zemana, Babiše i ČSSD?

Konkrétní jméno neuvedu. Určující nebude vůle ČSSD, ale prezidenta Miloše Zemana.

Co pozice Sobotky v ČSSD? Není toto příležitost, aby si strana našla nového volebního lídra? Nebude toto fakticky konec Sobotky?

Možná Sobotka demisi pojal jako velké gesto spojené s odchodem z politiky. Volby budou o Andreji Babišovi. Kdo jej podporuje, zvolí ANO. Kdo jej nepodporuje, určitě nebude volit Bohuslava Sobotku, na jehož návrh se stal Babiš ministrem a spolu vládli přes tři roky. Sobotka je jako antibabišovec nedůvěryhodný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…