Expremiér Paroubek odhaduje, že za mediálními útoky na Babiše někdo stojí. A uvádí známá jména

25.11.2018 9:29

ROZHOVOR „Celá záležitost byla načasovaná tak – i když nahrávka ve Švýcarsku proběhla už před několika týdny – aby pár dní před 17. listopadem vybudila část veřejného mínění. Myslím, že ti, kdo to celé zosnovali, nepočítali s tím, že je ve veřejnosti velmi silná pozice jak Miloše Zemana, tak Andreje Babiše. Dopad, který očekávali, tedy demonstrace, které smetou vládu, se nekonal," konstatoval v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér Jiří Paroubek. Jak prozradil, jeho právníci připravují kvůli dvěma podle něj nevyváženým a nepravdivým reportážím žalobu na televizi Seznam.

Expremiér Paroubek odhaduje, že za mediálními útoky na Babiše někdo stojí. A uvádí známá jména
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Veliký humbuk rozpoutala reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka s premiérovým synem. Vy sám máte "neblahé" zkušenosti se stylem jejich práce, jak na jejich reportáže pohlížíte?
 
Jsou to naprosto manipulativní přístupy, které zvolili ve vztahu ke mně, a také k Andreji Babišovi mladšímu. Každému muselo být jasné, že Andrej Babiš mladší je na první pohled duševně indisponovaný. Je tedy otázka, do jaké míry lze to, co říká, brát za bernou minci. Jsou okamžiky, kdy nevíte, zda mluví pravdu či nikoliv. Kromě toho je v pozici toho, kdy je obviněný. A obviněný může na svoji obranu použít jakýchkoliv prostředků. Může na svoji obranu říkat cokoliv, co může být i v rozporu s realitou. Tím se však paní Slonková a pan Kubík a jejich loutkovodiči vůbec nezabývali. 
 
Co říkáte na načasování této reportáže?
 
Celá záležitost byla načasovaná tak – i když nahrávka ve Švýcarsku proběhla už před několika týdny – aby pár dní před 17. listopadem vybudila část veřejného mínění. Myslím, že ti, kdo to celé zosnovali, nepočítali s tím, že je ve veřejnosti velmi silná pozice jak Miloše Zemana, tak Andreje Babiše. Dopad, který očekávali, tedy demonstrace, které smetou vládu, se nekonal. 
 
Ale ještě se vrátím k tomu, co jste říkal na začátku. Moji právníci v těchto dnech připravují žalobu na televizi Seznam. Myslím, že se jedná o dvě jejich reportáže, první před rokem a půl a druhou teď v srpnu. Jak policie sdělila, tak shledala, že v mých příjmech nejsou žádné nesrovnalosti. Domnívám se, že to byla zcela nevyvážená nepravdivá reportáž. Měli by z toho vyvodit závěry, alespoň zveřejnit tuto informaci policie, uznat, že udělali chybu, omluvit se. To se nestalo, takže nastanou další logické kroky. 
 
 
Také máte zkušenost mimojiné s mediální štvanicí kolem takzvané Kubiceho zprávy, takže asi máte určité pochopení pro stav Andreje Babiše, který jí čelí nyní....
 

Anketa

Hlasovali byste pro pád současné vlády Andreje Babiše?

10%
90%
hlasovalo: 28145 lidí
Kubiceho zpráva z těch mediálních tlaků, co jsem zažil, byl ještě burský oříšek. Zažil jsem tento tlak celých pět let, co jsem byl ve vrcholné politice. Zvláště v posledním půlroce před volbami do sněmovny v roce 2010. To byla antikampaň, která trvala celou řadu měsíců a byla zaměřená na to zničit vyhlídky sociální demokracie ve volbách a moje vyhlídky stát se premiérem. Můžou za tím stát v podstatě stejní lidé jako nyní. Myslím, že se moc nepletu, že tam figuruje pan Růžička, zakladatel Bison Rose, a že to mohlo být za Bakalovy peníze. Tehdy v roce 2010 se Bakala veřejně vyjádřil, že platil kampaň tří pravicových stran, které pak vytvořily svoji vládu. Dokonce se tím tehdy ještě nestydatě chlubil.
 
Opozice vyvolala hlasování o nedůvěře vládě, ale získala k tomu jen 92 hlasů a i když tvrdí, že má i plán B, já jsem žádný neviděl. Vy ano?
 
Myslím, že ne. Úkolem opozice je využívat každé příležitosti, aby týrala vládu. Věcně toho ale moc nemá. Ekonomika Česka se rozvíjí dobře, vláda pracuje dobře. Problémy Andreje Babiše vznikly v době, kdy nebyl členem vlády. Jedna věc je Čapí hnízdo, kdy čekáme s napětím na konečný verdikt policie a státního zastupitelství, ale toto, co předvedli Kubík se Slonkovou a celý ten jejich spolek Seznamu, tak to byl pokus o politickou manipulaci s lidmi a politickými elitami. Vypadalo to, jako by na to opoziční lídři – nebo alespoň část z nich – byli připraveni.
 
Sociální demokracie se rozhodla nezúčastnit se hlasování o nedůvěře a zároveň si zachovala distanc od kauz Andreje Babiše. Je to nejrozumnější řešení?
 
Přiznám se, že mě žádné lepší nenapadá. Bylo to vyvážené rozhodnutí a jsem rád, že ho takto přijali. Vláda bude trvat, nemá smysl po pár měsících ničit vládu, ve které je sociální demokracie v tuto chvíli klíčovým hráčem. Ničit vládu, která pracuje dobře, někteří sociálně demokratičtí ministři jsou vidět. Chce to chvilku čekat, než to přinese nějaké plody ve veřejném mínění. Síly setrvačnosti v politice jsou vždy velmi silné. 
 
 
 
Mnozí ČSSD její postoj vyčítají. Co by však pro sociální demokracii znamenalo, kdyby se rozhodla jinak, třeba že by z vlády odešla?
 
Znamenalo by to okamžitou vnitrostranickou krizi, zničení pozice předsedy strany Jana Hamáčka. To hlasování ve čtvrtek na předsednictvu strany nebylo jenom o Andreji Babišovi, ale také o tom, že sociální demokracie se rozhodovala, jakým směrem půjde. Pokud by se rozhodla pro jiný směr, než který prosadil Jan Hamáček, tak jeho pozice by byla neudržitelná a strana by dále oslabila. I tak to bude mít velmi složité na jaře v evropských volbách, protože prostě je na trvale sestupné trajektorii. Tohle by tuto sestupnou trajektorii ještě urychlilo.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…