Falbr na tiskovce tepal hnutí ANO. Telička ho za to zesměšnil

14.03.2014 19:55

ROZHOVOR Evropské volby se blíží a předvolební atmosféra houstne. ParlamentníListy.cz požádaly jedničku hnutí ANO do evropských voleb, bývalého eurokomisaře Pavla Teličku, o reakci na silná slova sociálnědemokratického europoslance a dřívějšího odborářského bosse Richarda Falbra. „Rozdíl mezi hnutím ANO a sociální demokracií je ten, že když si stanovíme nějaké programové cíle, tak nečekáme, až budeme zvoleni,“ uvedl například Telička. Vysvětlil i postoj jeho hnutí k zavedení eura v České republice.

Falbr na tiskovce tepal hnutí ANO. Telička ho za to zesměšnil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Telička , lídr evropské kandidátky hnutí ANO

Předvolební boj do evropských voleb zdá se vypukl v plné síle. O tom svědčí výpad europoslance za ČSSD Richarda Falbra, který mimo jiné prohlásil, že plány hnutí ANO jsou směšné a hesla sociální demokracie nejsou tak hloupá jako hnutí ANO. Rád bych vás požádal o reakci na tato jeho slova...

Jeho výrok, že hesla sociální demokracie nejsou tak hloupá jako hnutí ANO, asi nechám bez komentáře. Jeho poznámku nechť posoudí voliči. Pokud pan Falbr svá témata prezentuje v rovině kritiky hesel jiných politických subjektů, tak velký strach nemám. Ukazuje to spíše tematickou vyprahlost z jeho strany. Stačí se podívat, jak přispěl ve svém posledním funkčním období k nižší regulaci, což nyní prezentuje jako své téma. Nejsem si od něj vědomý jediného podstatného kroku. Nevidím to v rovině hesel, ale programových tezí.

Falbr speciálně zkritizoval váš slib zrušení roamingu. Podle něj je o tomto bodě už v Evropské unii rozhodnuto a zruší se za dva roky...

Náš program do evropských voleb byl k dipozici jako první. A to v době, kdy nebylo zdaleka jasné, zda se podaří za tohoto funkčního období dosáhnout shody, a že bude o této věci rozhodnuto. Nejen na půdě Evropského parlamentu, ale i v rámci Rady. Protože jde o spolurozhodování těchto dvou orgánů. Není ale pravda, že už je rozhodnuto. Teprve se o této záležitosti bude hlasovat. Ano, dá se dnes, oproti situaci před dvěma měsíci, předpokládat vyšší pravděpodobnost schválení.

Pokud se tak stane, budu rád. Ale demonstrovat na tom, že něco je hloupé, mi přijde jako že sám těch témat moc nemá. Rozdíl mezi hnutím ANO a sociální demokracií je ten, že když si stanovíme nějaké programové cíle, tak nečekáme, až budeme zvoleni. Já jsem se na téma roamingu bavil s celou řadou poslanců Evropského parlamentu i bývalých kolegů, kteří jednají v rámci struktur Rady. Stejně jako u zavedení mýtného v Německu. Což bylo téma v rámci německé předvolební kampaně a součást koaličních jednání. První, co jsem v té době udělal, aniž bychom to dávali do programu či medializovali, tak jsem na toto téma vedl jednání s evropským komisařem pro dopravu. Nepotřebujeme čekat na volby, nemusíme mít všechno v programu. Ale relevantní témata, která představují problémy pro naše občany, řešíme už dnes.

Nechci po vás, abyste mi jmenoval celý váš program do evropských voleb, jehož jste nepochybně klíčovým spoluautorem. Ale co byste vypíchl zajímavého z něj, co považujete za nejpodstatnější?

Nemyslím si, že jde vypíchnout něco nejpodstatnějšího. Pětileté funkční období je dost dlouhé na to, aby se prosazovala celá řada témat. Ne jako pan Falbr, který v médiích představil pouze tři. Jednou z nich je nižší regulace. Nerozumím přesně, co tím myslí. My chceme snižovat administrativní zátěž, kterou evropské a další normy přinášejí. Je to součást širšího tématu. Odbourávání administrativních a dalších překážek pro české občany. Při podnikání, volném pohybu. To znamená svobody, které jsou dány na papíře, ale praxe pokulhává.

Přístup k financím u malých a středních podniků. Zjednodušení legislativy, která podnikatele výrazně trápí. Chceme je podpořit a zvýšit konkurenceschopnost. Pracovní místa nevytváří stát, ale podnikatelé. Výrazně se budeme věnovat modernizaci a rozšířování dopravní infrastruktury. Odbourávání překážek, kterým čelí společnosti na vnitřním trhu členských států EU. Klíčovou oblastí je energetika, kde se toho bude hodně dít. Chceme vyváženou energetickou politiku a budeme se na ni dívat prizmatem životního prostředí. Pokud ekonomika neroste, je v recesi, část průmyslu je příliš velkými nároky špatně rozloženými v čase utlumována. Ano životnímu prostředí i obnovitelným zdrojům, ale musí tu být určitá vyváženost. Abychom nenárokovali po našich podnicích, co lze aplikovat v období vysokého růstu a méně v období stagnace.

Je prima, že studenti mohou jít studovat do zahraničí, mají možnost studentských výměn. Ale třeba Erasmus zasáhne jen studenty z rodin, které jsou na tom dobře. Sociálně slabším studentům to příliš nepomáhá. Jejich podpora není dostatečná. Nebo podpora pracovních míst pro lidi nad 50 let. Kdo dnes ztratí po padesátce práci, těžko ji nachází. Je škoda, že tato témata nebyla našimi europoslanci, kteří místo toho hledají hloupá hesla, doposud řešena.

Jak to vypadá se zavedením eura v České republice, což lidi hodně zajímá?

Je to samozřejmě téma zásadní. Pozice ANO není nikterak blízká ODS, která zavedení eura odmítá. Na druhé straně nesouhlasíme ani s ČSSD, která to vidí jako jednoznačnou záležitost. My říkáme - zavedení eura představuje nesporná pozitiva a výhody. Ale zároveň jsou v tuto chvíli v eurozóně konkrétní problémy. S eurem jsou spojená i určitá rizika, která je třeba minimalizovat. A vnímat zavedení eura jako politický krok, splnění určitého závazku, tím se můžeme dostat do pozice zemí jako je Řecko a Španělsko.

Před námi je příprava na splnění příslušných kritérií. Musí být dlouhodobě udržitelné. Ne jako některé země, které sotva splnily kritéria, hned se hlásily do eurozóny. Musíme vědět, že když splníme kritéria, že je udržíme i za rok či za dva. Vnímáme tedy převažující pozitiva a výhody. Zároveň ale víme, že od momentu kdy jsme se zavázali ke splnění kritérií k zavedení eura, se v eurozóně něco stalo. Potýká se s problémy i v důsledku přijetí některých zemí, které na to nebyly připravené a jsou dnes finančně podporované. A je fér z naší strany chtít a říkat: Vyřešte si svoje problémy. My jsme připraveni těmto jednáním a diskuzím být co nejblíže. Tyto problémy musí být nejdříve vyřešeny souběžně s naší přípravou na členství.

Naši občané by určitě nevnímali jako pozitivní, kdybychom splnění kritérií brali jako automatické pro vstup do eurozóny v době, kdy se bude potýkat s problémy. A ani pro ni by to nebylo optimální. Tyto dva procesy se musí někdy sejít, ale my nedokážeme říci, kdy to bude. Můžeme ale vyloučit, že to bude v následujícím funkčním období Evropského parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…