Hejtman Chovanec: Vláda rozpočtové zodpovědnosti? Tak proč se zadlužuje?

07.02.2012 16:22

ROZHOVOR Reformy přijít musí, je otázka, zda se mají týkat jen kapes občanů, krajů a obcí, říká pro ParlamentníListy.cz plzeňský hejtman Milan Chovanec. Spolu s tím hodnotí své dosavadní kroky na úřadě a blížící se kampaň pro krajské volby.

Hejtman Chovanec: Vláda rozpočtové zodpovědnosti? Tak proč se zadlužuje?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

Pane hejtmane, jaké problémy Plzeňský kraj a jeho obyvatele nejvíce sužují?

Jsou to běžné problémy, se kterými se v současné době potýkají obyvatelé celé republiky. Týká se to pochopitelně zdražování zboží a služeb, které je způsobené zvýšením DPH. To bohužel nemůžeme nijak ovlivnit. Podařilo se nám však, jako jedinému ze všech krajů, například udržet cenu jízdného v linkových autobusech na úrovni roku 2011. Tento krok jsme si mohli dovolit, protože jako jediný region v republice hospodaříme bez dluhů.

To, co nás dnes aktuálně trápí je snaha ministerstva zdravotnictví a VZP zrušit některá oddělení v nemocnicích ve Stodě a Rokycanech. Tato zařízení zajišťují zdravotní péči pro celé Tachovsko, jih a sever Plzeňska, Rokycanska a Příbramska. Jejich zrušení by znamenala naprostý výpadek služeb v celé této oblasti a výrazně by se tak zhoršila dostupnost základní zdravotní péče pro většinu obyvatel západočeského regionu. Tomu se pochopitelně snažíme zabránit.

Největším problémem je v mnoha oblastech kraje nízká hustota zalidnění. Z tohoto důvodu se těžko udržují služby týkající se například veřejné dopravy a údržby silnic a železnic, kterou by si kraj zasloužil. Obyvatele venkovských oblastí trápí nedostatek pracovních příležitostí, za kterými musí dojíždět, a venkov se během pracovního týdne doslova vylidňuje, což pochopitelně neprospívá rozvoji regionu.

Osobně mě trápí a občany jistě také, že nejsme schopni mít v 21. století ve všech obcích kanalizaci a pitnou vodu, což považuji velký problém. I v oblastech, kde je dostatek vody v okolí se nedaří zavést vodu do vodovodů. Na tento problém je třeba se v budoucnu zaměřit a přelokovat na tyto projekty evropské peníze, protože stát rezignoval na výstavbu nových kanalizací a vodovodů. Dotace, které obce dostávají, se za poslední dva roky dramaticky snížily, což si myslím, že je obrovská chyba.

Co považujte ve funkci hejtmana za svůj největší úspěch, případně neúspěch?

Úspěchem určitě je výše zmíněná nezadluženost kraje. To, co mě však hodně potěšilo, je prvenství našeho regionu v unikátním srovnávacím výzkumu Místo pro život. Ten porovnával konkrétní životní podmínky v každém ze čtrnácti krajů ČR. Kromě investičních a ekonomických ukazatelů byl Plzeňský kraj velmi dobře hodnocen díky nízké nezaměstnanosti, důrazu na transparentnost veřejných zakázek a v neposlední řadě i široké nabídce kulturního a společenského vyžití.

Co se týká neúspěchů, tak mě mrzí, že některé věci nejdou tak rychle, jak bych si představoval. Je to kombinace „úřednického šimla“ a postupu, který je potřeba zvolit, aby vše bylo zákonné.

Bohužel se nám zatím nedaří stabilizovat situaci ve zdravotnictví, které se stále propadá do ztrát. Obtížná je i diskuze s vládou a pojišťovnami. Zatím se nám nepodařilo dohodnout se na zachování rozsahu zdravotní péče a ze strany pojišťoven hrozí uzavření některých oddělení v krajských nemocnicích. To beru jako velkou výzvu, kterou se velmi intenzivně zabýváme.

Neschvaloval jste, když ministerští úředníci nesdělovali občanům výši odměn platů svých úředníků. Nyní to zveřejnili a zjistilo se, že odměny nejsou nejmenší. Jak se na situaci v rámci odměn, v případě vlády rozpočtové odpovědnosti, díváte?

Vzhledem k tomu, že koaliční vláda ordinuje všem obyvatelům velmi „přísnou dietu“, považuji výši odměn a především nevysvětlení a mlžení toho, za co byly uděleny za naprosto skandální. Primární otázkou však nejsou jen odměny jako takové, ale vůbec celý systém platů zaměstnanců státní správy. Jednoznačně se ukazuje, že chybí zákon o státní službě. Tedy zákon, který by umožnil vznik systému skutečně profesionální a výkonné státní správy, která by byla dostatečně odstíněna od politických vlivů. 

Je však potřeba také měřit, zda člověk vydal nad rámec svých povinností tak zásadní výkon, že má nárok na vysokou odměnu. A odměny v řádech statisíců vysoké opravdu jsou.

Co se týká Plzeňského kraje, snažíme se odměny dávat opravdu za práci, kterou zaměstnanci odvedou, jde o vyhodnocení vedoucím odboru a ředitele krajského úřadu. Ve srovnání s městem Plzní jsou naši úředníci mnohem hůře honorováni. Problém tak u nás nastává ve chvíli, kdy hledáme specialisty.  

Domníváte se, že lze vůbec ještě hovořit o vládě rozpočtové odpovědnosti? Jak byste hodnotil vládní reformy?

Reformy přijít musí, je otázka, zda se mají týkat jen kapes občanů, krajů a obcí… Jsem přesvědčen, že je třeba zaměřit se na zdanění velkých, přirozených monopolů. Cesta je v kombinaci úspor ale i zvýšení daňové zátěže, ne zátěže výrobního sektoru, ale firem, které tvoří monopoly. Jako například supermarkety, banky a další. Vláda, byť je vládou rozpočtové odpovědnosti, rozsah zadlužení neustále zvětšuje.

Co mě hodně bolí, je destabilizace bezpečnostního systému - policie a hasičů. To jsou oblasti, kde se spořit nemá a nemůže. Kde dnes uspoříme korunu, budeme za deset let investovat 20, 30, 100 korun, abychom se dostali na stav, který tu dnes máme. Úspory musí být, ale musí být prováděny rozumně s citem. Je to otázka evoluce ne revoluce ze dne na den.

V krajských volbách budete obhajovat svůj mandát. Mohl byste prozradit Vaši kampaň?

Kampaň bude jednoduchá, bude se týkat konkrétních témat - toho, co chceme dotáhnout z našich projektů, které jsme začali. Chceme lidem ukázat, že jsme za čtyři roky v čele kraje rozjeli řadu dobrých projektů jako je např. Centrální nákup, udržení nezadluženého kraje, centralizace některých oblastí kvůli úsporám a kvůli lepšímu řízení. To je v kostce hlavní poselství kampaně, kterou plánujeme.

Aktivně komunikujete také s občany prostřednictvím našich stránek (profil hejtmana Chovance ZDE), což je uživateli-občany vnímáno velmi pozitivně. Mohu se Vás zeptat, zda jste s naší službou spokojena a zda ji vnímáte jako přínosnou?

Oceňuji projekt Parlamentních listů, kde politik může v nekrácené podobě oslovit občana. Mnohdy se stává, že když dáte médiím vyjádření, zkrátí článek tak, že ztrácí význam nebo to vyzní jinak, než politik chtěl. Vážím si toho, že Parlamentní listy umožňují politikovi vkládat vlastní názory a články tak, aby mohl osvětlit záměr, se kterým tam přichází. Z tohoto důvodu si tohoto modelu a přístupu velmi cením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…