Hejtman Vysočiny: Těší mě dělná atmosféra a velmi kvalitní hospodaření

13.02.2012 14:35

ROZHOVOR Jiří Běhounek hodlá i v letošním roce kandidovat na post hejtmana za sociální demokracii. Spolu s tím ParlamentnímListům.cz řekl o svém vztahu k Miloši Zemanovi, anebo o pozitivech řízení kraje.

Hejtman Vysočiny: Těší mě dělná atmosféra a velmi kvalitní hospodaření
Foto: c-m-t.cz
Popisek: Jiří Běhounek, hejtman kraje Vysočina

Krajští silničáři na Vysočině zřejmě platili firmám několikanásobně předražené zakázky na měření hlukové zátěže. Alespoň to vyplynulo z krajské prověrky. Jak budete situaci řešit?

Jednak je prováděna veřejnoprávní kontrola a jednak jsme pro podezření na spáchání trestného činu podali trestní oznámení Policii ČR. Nyní musíme vyčkat výsledků.

Média informovala o Vašem sporu s expremiérem Milošem Zemanem kvůli pokácení topolové aleji v Novém Veselí. Již jste se prý udobřili „lahvinkou“. Jaký je všeobecně Váš vztah s Milošem Zemanem?

Nebyl to v pravém smyslu spor, ale různý pohled na jednu věc. Nyní jsme po schůzce si přístup vyjasnili a myslím, že náš vztah je velmi korektní.

V letošním roce budete obhajovat mandát hejtmana. Nestýská se Vám po své bývalé profesi ortopeda?

Docházím 4 x měsíčně do nemocnice abych si osvěžil znalosti i zachoval přístup. Zatím se mi proto nestýská.

Žena náměstka Libora Joukla (více ZDE) dostala krajskou dotaci do své cukrárny, na zmrzlinový stroj. Nevnímáte to jako jasný střet zájmů? Jak situaci budete řešit?

Nevnímám, protože se nejednalo o žádnou dotaci, ale grant. Ten nedostala jako manželka radního, ale jako jedna ze tří podnikatelek vlastnící cukrárnu, která má zajisté právo o grant požádat, jinak budeme obviněni z diskriminace. Byl-li by to střet zájmů, tak nemůže být žádný městský zastupitel, krajský zastupitel a člen jakékoliv komise či výboru členem hodnotící komise a žádný grant bychom neřešili. Pokud by takový názor převážil, tak je nejvhodnější grantové programy Fondu Vysočiny fungující 10 let dále nevypisovat, ač patří k velmi úspěšným, využívaným a transparentním možnostem čerpání peněz z krajského rozpočtu na velmi různorodé aktivity občanů, podnikatelů, obcí, NZZ, sportovních klubů atd. atd.

Ohlédnete-li se zpátky, z čeho máte za tři roky na hejtmanství největší radost?

Z dělné atmosféry v kraji a velmi kvalitního hospodaření trvale v černých číslech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…