Hele, na rovinu. Oslavenec Jandák zcela otevřeně promluvil o pravdoláskařských provokacích Ruska, škrcení od Dienstbiera i vztahu k alkoholu

03.08.2014 14:12

ROZHOVOR Vítězslav Jandák patří k našim nejvýraznějším politikům, přestože nezastává žádnou významnou funkci. Často se o něm mluví jako o „Nostradamovi“ české politiky. Mnoho věcí, které před několika lety předpovídal, se splnily. Dnes slaví své 67. narozeniny. Proto se ho ParlamentníListy.cz zeptaly na jeho názor na současnou situaci doma i ve světě. A on poskytl naprosto otevřený rozhovor, kde se dotkl zahraniční i domácí politiky a prozradil, jak to má s alkoholem.

Hele, na rovinu. Oslavenec Jandák zcela otevřeně promluvil o pravdoláskařských provokacích Ruska, škrcení od Dienstbiera i vztahu k alkoholu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák a Jaroslav Foldyna

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Pane poslanče, jak vidíte politickou situaci v ČR?

Vidím ji přesně takovou, jaká je na celém světě… Je přesně taková, jak vypadá naše okolí, svět, je to prostě jedna „velká harmonie“, že?

Proč tolik sarkasmu?

Protože být nezaujatým občanem České republiky, zaobíral bych se tím, jak vypadá naše zahraničně politické angažmá, budoucnost Evropy a světa? A tam bych z toho byl trochu zpocený…

Copak nám podle vás hrozí za nebezpečí?

To je to, co nikdo neví. Ať přestanou ti „chytří“ intelektuálové a pravdoláskaři provokovat. Víte, řeknu to stručně, když se velmoci zblázní, odsereme to všichni!

Hrozí podle vašeho názoru 3. světová válka?

Záleží na tom, jak se rozkmotří celý svět. Vždyť už teď je to řada konfliktů. Jenže mnoho z nich „díky“ našim „demokratickým“ médiím nevidíme. Kdo třeba vidí konflikty a napětí na ázerbajdžánsko-arménské hranici. Těch „ložisek požáru“, který může opravdu „spálit“ hodně moc, je víc, než se nám ukazuje. Může z toho být veliký fajrunk!

Myslíte si, že se dvě velmoci, Rusko a USA, tedy Putin a Obama, dohodnou a nakonec nevznikne ta hrozba 3. světové…?

Víte, reálná je jakákoli situace. Já pevně věřím, že se nakonec dohodnou. Už nyní se nechaly slyšet, jako Spojené státy, že „Ukrajině pomohly už maximálně a víc už pomáhat nemůžou…“ Takže to o něčem svědčí.

A když se nedohodnou?

No, tak to může být hodně veselé. A nemusí jít o válku! Hele, na rovinu! Ten Rus se může kdykoli naštvat a zavřít plyn - a zima na krku. Jsem zvědav, co pak naši „ušlechtilí intelektuálové“ a láskopravdaři budou dělat a říkat… Protože Rus byl tolikrát napaden, ale ještě nikdy neprohrál. A myslím si, že všemi těmi kecy, že Rusko je to nejhorší, co tu je a podobným drážděním hada bosou nohou, se může hodně zkazit! A je to zbytečné!

Co byste vy tedy radil?

Jednat, jednat, jednat! Tam, kde se jedná, se nestřílí! Všechno je to o dialogu, všechno je to o domluvě.

Myslíte, že to pomůže?

Rozhodně! Podívejte se, lidi spolu musí mluvit a je jedno, jestli jde o obyčejného občana nebo nejvyšší představitele země. My jsme se tu v Evropě mohli chlubit, že jsme „porazili“ toho bolševika, že padl a pak byl klid. No jo, ale ten „zlej duch“ se přesunul nějak na západní stranu… A to je prostě blbě!

Myslíte si, že EU dál obstojí a bude fungovat?

No, ono jí nic jiného nezbývá! Unie by měla být EU do všech důsledků. EU může obstát a musí obstát. Vždyť i naše politika je zcela jasně odrazem a obrazem velké politiky. Naši politici cítí nervozitu, z toho, co se kolem děje… A čím dál cítím, že jsme hodně vyděšení, nevíme, co ti velcí (Rusko, USA, Čína…) udělají…

A na naši zahraniční politiku se díváte jak?

Nejdříve byla spící, teď je podlejzavá. Nevím, čím to je, ale je to složité! Asi je někde chyba.

Vy jste před pár dny měl proslov o tom, že služební zákon je zbytečný. Nechtěli vás za to ve vaší ČSSD pranýřovat a přivázat ke kůlu?

Čekal jsem, že mě Sobotka popraví před nastoupenou jednotkou a Dientsbier bude škrtit na náměstí. Ale nestalo se tak. Jsem velmi rád, a ať je to, jak je to, že ČSSD je stále demokratická, svobodomyslná strana, a že i když člověk řekne svůj názor, který se některým nelíbí, že se pořád respektujeme. Z toho mám radost a toho si vážím.

Co tedy vy a služební zákon, superúředník a podobné novinky?

Nesmysl, nesmysl, nesmysl. Stejně jako věci ohledně superúředníka a superúřadu. Protože pak se ptám, k čemu tady pak ještě budou volby, když to tu vlastně bude řídit nějaký „ušlechtilý“ superúředník a jeho „ušlechtilý“ generální úřad? Pořád se tu jen kecá, jak se musí šetřit! A když se už lidem říkají ty lži, že je třeba tolik šetřit, tak se ptám, proč nezačneme od těch nejvyšších míst. Proč tu, místo toho, co bychom měli úřady rušit a omezovat, vytváříme? Třeba Maďarů je také deset milionů jako nás a mají jen 8 ministerstev, my jich máme 14. Spíš by se někdo měl zamyslet nad efektivitou různých úřadů a institucí, tam by se mělo šetřit. Ale jak už říkala moje babička - když chceš od vola srnčí, jsi vůl sám..

Pane Jandáku, dnes máte narozeniny, jak slavíte a budete slavit?

Slavit to nijak nebudu. Není co. Ale chci říct jedno, nikdy jsem se k tomu nevyjadřoval a už nebudu, ale pro vás udělám výjimku. Neustále jsem v některých diskuzích napadán, jak jsem opilý, že jsem alkoholik, mám červený nos a podobně. Za normálních okolností bych se tomu zasmál. Ale už mě to opravdu nudí! A chci vysvětlit jednu věc. Já už několik let opravdu nepiju tvrdý alkohol, protože mám dost nemocnou slinivku. Sem tam si dám opravdu symbolicky víno, nebo pivo k jídlu. Čili i dnes si dám sklenku dobrého, kvalitního vína od mého souseda tady z Třeboňska, jenž vypěstoval vlastní víno, které v sousedním Rakousku získalo prestižní ocenění Zlatá perla, a tím to také končí. Jinak moc dobře vím, kdo stojí za těmi narážkami v diskuzích. A je mi to i jedno. Ale nelíbí se mi, že je tu celá řada alkoholiků a notoriků, o kterých se nepíše, protože by to nebylo „in“ v některých médiích, ale o mně se neustále někdo otírá. Tak snad jen tolik. A na rozdíl od „některých“ jsem nikdy neseděl pod vlivem alkoholu za volantem, ani bych si to nerisknul. Mám své zásady.

Co vás v současné době trápí?

Tak trochu kromě zdraví a pár věcí týkajících se mé rodiny, tak je to asi situace okolo unikátního otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Opět je to o „nezávislých“ médiích, která píší jen to, co se jim líbí a co se jim papouškuje. Říkám zcela zodpovědně a opravdu se znalostí věci – otáčivé divadlo chce jistá skupina lidí zlikvidovat a všechno k tomu spěje.

Takže, pokud se sakra někdo opravdu neprobudí, točna zmizí, možná vznikne jindy a jinak, což je v zájmu jedné úzké „ušlechtilé“ skupiny… Ale ten unikát, za kterým do Krumlova jezdí tisíce turistů, prostě skončí.

Vy jste byl ale ten, který otáčivé divadlo tehdy jako ministr kultury zachránil a dokonce navrhl i kompromis pro památkáře. Proč se v tom nepokračuje?

Ano, já jsem řekl dost těm šarlatánským kecům a těm dohadům. A řekl jsem – točna tady byla, je a bude… A pojďme hledat řešení. Navrhl jsem točnu, která mimo herní sezonu bude schována pod povrchem, aby „nenarušovala ráz barokní zahrady“, jak o tom, stále někteří „milovníci památek“, kterým vadí točna, ale nevadí rozpadající se jiné památky, hovoří. No, a ty návrhy a plány zmizely. A po šesti, sedmi letech někdo „chytrý a ušlechtilý“ zase přišel s objevením Ameriky, že by točna mohla být zajíždějící!

Ovšem současný ministr kultury Daniel Herman snad řešení našel?!

S prominutím, pan kolega Herman jen jezdí a řeční a snad ani netuší, co se kolem něj děje! Kdyby tušil, ví, že „někteří“ dělají vše proto, aby točna za rok zmizela. A že ti lidé opravdu dělají maximum, aby se to zničilo! Ptám se, co dělá on? Co dělají ostatní? Máme polovinu roku 2014 a moc času nezbývá! Kde je studie, kde se řeší povolení pro rekonstrukci, či stavbu nového zařízení, kde jsou dané termíny, kdy bude nová točna atd. Prostě točně opravdu reálně hrozí zánik! Nebyl jsem přizván v posledních letech k žádným jednáním, nebylo mi dovoleno k ničemu mluvit, snad abych si nenahnal nějaké politické body. Prostě někomu se to nehodí do krámu…

A co vás naopak v posledních letech potěšilo?

Potěšilo mě to, že i přes neuvěřitelnou masáž mnohých, těch „nezávislých“ a „objektivních“ médií, kdy se zde dávaly desítky milionů proto, aby v prezidentské volbě vyhrál spící kníže, se tenhle desetimilionový národ vzchopil a většina dala hlas Miloši Zemanovi!

On si totiž málokdo uvědomuje, co by nastalo, kdyby pan Schwarzenberg usedl na tom Hradě. A málokdo si uvědomuje ten obrovský opravdu intelektuálský a myšlenkový rozdíl mezi knížetem, který neumí ani slova české hymny, a Zemanem, který sice jezdí na zabijačky, plaví se v člunu na rybníku u své chalupy, chodí na houby a jezdí na kole, ale pořád je to český prezident, s českými kořeny, který velmi dobře ví, co říká!

Anketa

Zbourali byste vepřín v místě bývalého tábora v Letech?

hlasovalo: 5412 lidí

Poslední otázka: Hodně rušno je okolo bývalého romského tábora v Letech u Písku, kde se konají pietní akty. I vy jste se k tomu vyjadřoval. Co si myslíte o případném zrušení prasečáku a stavbě velkého památníku?

Že je to ta největší kravina, co by kdo mohl udělat! Za prvé je dokázáno, že tam, kde ten velkoprasečák stojí, nebyl onen tábor. Za další, že to nebyl žádný koncentrák! Někteří si pletou pojmy s dojmy. Vždyť na posledním setkání bylo Romů, kteří by vzpomínali, jako šafránu. Potřebovali se tam někteří politici ukázat a snad někoho dojmout. A za další, už jste viděli „koncentrák“, kde byl velitel odvolán proto, že se špatně choval k vězňům? To byl pracovní tábor pro ty, kteří nechtěli tehdy pracovat. A pokud je mi známo, zakladatelem zařízení byl otec ušlechtilého knížete Schwarzenberg a otec ušlechtilého Václava Havla…Alespoň takto je to prezentováno.

Kdyby se teď, a nevím proč, boural prasečák, stěhoval, stavěl jiný, vykupovaly se pozemky atd., stálo by to 800 milionů, ne-li miliardu. Lidi, kteří tam pracují, by možná přišli o práci a nemělo by to žádný efekt. Prostě tyhle nápady jsou nesmysl. A nemyslíte si, že by se tu měly řešit daleko důležitější problémy, které hýbou touto zemí a celou Evropou? Já tedy ano!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…