Herec Brukner, sympatizant TOP 09: Premiér dokazuje, že peníze vítězí nad morálkou

01.10.2014 20:50

Své sympatie k politické straně TOP 09 rozhodně neskrývá herec a člen Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Na webové stránce topky lze jeho tvář najít mezi těmi, kdo tuto stranu veřejně podporují. „Každý soudný Evropan, tedy i Čech, když sleduje dění na východ od nás, si musí uvědomit, že největší nebezpečí Evropě hrozí z východu,“ je uvedeno u jeho jména. Herec v rozhovoru ParlamentníchListů.cz k tomu pak prozradil víc. Nadto uvedl, který poslanec by v Parlamentu rozhodně sedět neměl.

Herec Brukner, sympatizant TOP 09: Premiér dokazuje, že peníze vítězí nad morálkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka

Vaše jméno jsem našla na webové stránce politické strany TOP 09 mezi těmi, kdo tuto stranu podporují. Proč je vám sympatická právě topka? Může to být kvůli předsedovi Karlu Schwarzenbergovi?

Ano, kvůli Karlu Schwanzerbergovi, protože ho považuji za nejslušnějšího českého politika.

V poslední době mnohým lidem nesedí různá vyjádření místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Třeba nedávno Kalousek počastoval komunistického poslance Zdeňka Ondráčka slovy "komunistický fízl". Sněmovní výbor pak Kalouska vybídl, aby se tomuto komunistovi omluvil, Kalousek to ale odmítl. Co si o tom myslíte?

Jsem ze staré školy a nemám rád určité výrazy, i když fízl není výraz tak strašný. Vadí mi spíš to, že ten pán, kterému by se pan Kalousek měl omluvit, sedí v parlamentu.

Pro web TOP 09 jste kdysi řekl: „Střežme se takových euroskeptiků typu Bobošíková, Okamura nebo Václav Klaus. Já chci žít jako Evropan!“ Copak Vám se nelíbil postoj Václava Klause - ještě jako prezidenta ČR - k evropské integraci?

Nepamatuji se, jaký postoj měl Václav Klaus k evropské integraci, ale vadí mi, jaký má současný postoj k EU.

Veřejně také dáváte najevo, že každý soudný Evropan, tedy i Čech, když sleduje dění na východ od nás, si musí uvědomit, že největší nebezpečí Evropě hrozí z východu. Nelze se proto nezeptat na to, co si myslíte o krizi na Ukrajině... Jste přesvědčen o tom, že největší podíl za rozpoutání této krize nese prezident Ruska Vladimír Putin?

Ano, současný podíl za rozpoutání krize nese Vladimír Putin a potvrzuje to nebezpečí ruského imperialismu. Ale největším nebezpečím z východu je stále sílící islamizace světa, daleko větší, než globální oteplování.

Jak by komentoval krizi na Ukrajině Jára Cimrman? Uznával by sankce vůči Rusku?

Cimrman žil v jiné době a proto bych ho do toho netahal.

Summit EU koncem srpna rozhodl, že Evropská komise kvůli ukrajinské krizi navrhne další přitvrzení protiruských opatření, s čímž ovšem tehdy moc nesouhlasil český premiér Bohuslav Sobotka. Poslanci z TOP 09 a z ODS ho pak za to „grilovali“ ve sněmovně. Má podle vás pravdu Sobotka, který je ohledně sankcí stále opatrný? Prý poškodí naši ekonomiku...

Česká ustrašenost, jen aby se velmoc pana Putina neurazila, mi vadí. Ale přesně to potvrzuje, že nejen u nás, ale v celém světě peníze, tedy ekonomické zájmy vítězí nad morálkou.

Brzy bude Česká republika slavit 25 let od Sametové revoluce. Domníváte se, že za tu dobu naši Češi, Moravané a Slezané udělali kus poctivé práce? Existuje něco, s čím jste spokojen, že se za tu dobu stalo? A naopak existuje něco, co se v této zemi nemělo nikdy stát?

Ano, celkem jsem spokojen. Stačí se jen podívat kolem sebe, jak se naše země změnila. Jistě je řada věcí, které mě rozčilují, ale těch záporů je zaplať panbůh méně, než kladů.

Miroslav Kalousek se v Poslanecké sněmovně stále hádá s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a tím tak dává najevo svou nelibost k jeho počínání ve funkci ministra financí. Co si myslíte o Babišovi?

Osobně si myslím, že Miroslav Kalousek nebyl tak špatný ministr financí, jak je mu předhazováno. Jaký ministr bude Andrej Babiš, to se teprve ukáže, ale myslím si, že řídit stát jako firmu není ten nejlepší způsob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…